Вторник, 28 Септември 2021 21:38
България загуби от Полша след петгеймова драма
Снимка: Костадин Андонов/БФВ

Националният отбор на България за мъже под 21 години загуби драматично от Полша с 2:3 (25:21, 25:22 , 22:25, 22:25, 12:15) във втория си мач от група F от втората фаза на световното първенство в София.

С това тимът на Найден Найденов записа поредна загуба и е на трета позиция само с една спечелена точка. Така националите загубиха шансове за второто място и продължаване във финалната четворка в Италия. За нея се класират първите два. Третият и четвъртият продължават за 5-8 място. Водач е Русия с две чисти победи и 6 точки, успехът днес нареди поляците на второ място с две победи и 5 точки.

Стартов състав на България: Любослав Телкийски, Денис Карягин, Самуил Вълчинов, Александър Николов, Николай Захариев, Лазар Бучков, Симеон Добрев - либеро (Стоил Палев, Любчо Янков, Георги Татаров, Цветослав Николовски).

 

29362014

Националите ни стартираха много добре. Сервисът и блокадата заработиха. Тимът ни поведе с 6:2, увеличи на 13:8 и започна да диктува развоя. Това внесе смут в редиците на съперника и той заигра ролята на догонващ. До края поляците не можаха да излязат от това положение. България спечели първия гейм, взимайки важно предимство.

Поляците започнаха много по-добре във втората част. Играта тръгна равностойно със смяна на водачеството и миниобрати. При поредното равенство - 22:22, сгрешен сервис на съперника даде точка преднина на нашите, а нова грешка в игра увеличи преднината ни на 24:22. Нервите на поляците не издържаха на напрежението и отново сбъркаха, а България затвори гейма с 25:23.

 

061833219541

Полша обаче нагледно показа как може да се вдигне и да излизе от трудни ситуации. Загубените два гейма амбицираха още повече съперника. В третата част те бяха неузнаваеми, като започнаха с ударното 7:1 в своя полза. Найден Найденов потърси смени в състава, но безуспешно. Разликата се задълбочи и достигна до 14:8. В този момент на крайната линия застана Александър Николов, който отбеляза поредица на сервис, включително и 3 аса, а националите ни намалиха до 11:14. Българският натиск се засили и в решителните минути тимът ни се доближи до 22:24. За съжаление до обрат не се стигна. Атака в аут на Карягин донесе 25 точка за поляците, които спечелиха гейма и се върнаха в играта.

Успехът окрили „Дружина полска“ и в четвъртата част те бяха по-добрият отбор. съперникът взе преднина 15:9, запази я докрай и взе гейма, за да се стигне до тайбрек.

В петата решителна част България поведе с 8:6 след силен сервис, но Полша изравни при 10:10. В крайна сметка съперникът показа повече устойчивост и наложи волята си, а с това се поздрави с крайния успех.

Утре България среща Бразилия от 19:00 часа, но и двата съперника ще останат в играта само за 5-8-о място.

БФВолейбол благодари на своите партньори: Лидл България, Гаритидж парк, СпортДепо, ОМВ България, Аджибадем Сити Клиник, Юнион Ивкони, Бачково, Булсатком, Спорт Тото, Министерство на Туризма, Министерство на младежта и спорта