Сряда, 13 Октомври 2021 14:38
Снимка: bvf.bg
Снимка: bvf.bg

Националният тим по волейбол на България за юноши под 19 години е Отбор №1 на месец септември в традиционната анкета на „Пресклуб България“.

Признанието на спортните журналисти идва за вицешампионската титла на младите национали на Световното първенство в Иран 2021. Вотът за волейболистите бе с почти пълно мнозинство, като за тях гласуваха 19 от общо 21 спортни редации.

Селекционерът Мартин Стоев пък бе избран за Треньор №1 за месец септември. Това е поредно отличие за него през годините, като е второ с юношите на България след 2019 г., когато волейболистите ни станаха вицешампиони на Европейското първенство в София. Мартин Стоев също печели приза с мнозинство, като за него са гласували 13 от участващите 21 спортни редакции.

„Благодаря отново за оценката на журналистите. Това означава, че сме си свършили работата много добре. Успешното ни представане в Иран зарадва много хора в България. Когато се върнахме, разбрах колко много са ни подкрепяли. Някои са започнали да гледат волейбол по телевизията и се следели нашите мачове. Други пък отново са се завърнали към този спорт. Усетихме, че сме донесли малко радост на българите в трудната пандемична обстановка. Най-много съм щастлив, че стигнахме до сърцата на хората и ги зарадвахме.“

„Заминахме за Иран напълно подготвени. БФВолейбол ни осигури напълно всичко, което пожелах за подготовката, така че им благодаря. Любо Ганев направи всичко възможно за още престижни форуми у нас. Бяхме домакини на Световно за мъже под 21 години, Европейско за жени, но другите колеги не успяха да се възползват от тези начинания. Въпреки това най-важното е, че има все още нещо, което се случава в нашия спорт“, коментира селекционерът Мартин Стоев.

 

180266521

 

Призът за Отбор на месеца от името на всички волейболисти бе приет от капитана Владимир Гърков.

„Искам да балгодаря за наградата и признанието. Щастливи сме, че трудът ни се оцeнява. Минахме през много емоционални мачове. Надявам се на следващото такова първенство да спечелим златен медал и да продължим да се развиваме“, каза Владимир Гърков.

 

0180025462

 

Президентът та БФВолейбол Любо Ганев даде селекцията на Мартин Стоев за пример. Според него ясната предварителна визия на Стоев за подготовка е успешен модел за подражание от другите треньори. Мотивацията на състезателите и голямото им желание за изява са основен фактор за постигнатите успехи.

„Първо искам да поздравя Стоев и неговия отбор за заслуженото признание за Треньор и Отбор на месеца. Мартин е много добър треньор, който знае как да води мачовете. Има усет за играта и всичко случващо се по време на мач. Разликата между него и почти всички останали е, че той дойде с ясна прогама за подготовката на отбора. Кога и къде ще се тренира, колко контролни срещи ще се играят, с кои съперници, как ще протече всичко това времево и т.н. За да изпълним всичко, трябваше да увеличим четири пъти бюджета предвиден за този отбор, но ние го направихме, а те пожънаха успехи. Така трябва да се действа и от останалите треньори. Да имат ясна визия, за да може ние като федерация да направим всичко, което по силите ни за подготовката. Мартин и мениджърт на тима дойдоха и защитиха позицията си. Така за пъви път младежки отбор отиде на турне в САЩ. Радвам се, че успяхме да осигурим добра подготовка и че момчетата в Иран бяха много добре обиграни. Материализираха в успехи дадената им възможност. Благодаря им още веднъж, много ни зарадваха“

 

thumbnail Volley-OtborTrener-m.9- 13.10 45

„Относно другите форуми успяхме да вдигнем жените на висота, да бъдат разпознаваеми, да излязат от сянката на мъжете. Целта е мъжете и жените да са на едно ниво. Волейболистките отбелязаха едно прекрасно Европейско първенство, но последния мач, поради обективни и субективни причини не успяха да го изиграят. Но мога да кажа, че жените оставиха сърцето си на игрището. Същото не мога да го кажа за мъжете. И двата тима отпаднаха на 1/8 финал на Евроволей, но едните отпаднаха борейки се, другите – не. Тук давам пример с мъжкия отбор на Италия. Никой не вярваше, че този подмладен отбор може да стане европейски шампион. Но те показаха как трябва един тим да се бори и да се влага. В националния отбор трябва да си с желание и мотивация. Личи си, когато едни състезатели играят с желание. Отборът на Мартин бе пример за това, всеки имаше желание да покаже защо е повикан. Нашата работа е да променим манталитета на всички състезатели, които са в националния отбор. Представителният тим е по убеждение, а не насила“, обобщи Любо Ганев.