Вторник, 17 Май 2022 21:41
Николай Желязков: Има глад от всички да направим нещо голямо
Снимки: БФВ/startphoto.bg

Тръгваме от нелоша позиция - има какво да се желае, но съм доволен, заяви селекционерът след победата над Испания

Селекционерът на мъжкия национален отбор на България Николай Желязков записа победа в първата си официална контролна среща начело на "лъвовете". Той имаше възможност да види голям брой състезатели в игрова обстановка в началото на подготовката за битките от Волейболната лига на нациите. България победи Испания с 3:1, а след това бе решено да се изиграе още един допълнителен гейм, спечелен отново от "лъвовете".

"Това, което си казахме с отбора още на разбора в деня преди първата ни официална контрола заедно е, че независимо в какъв състав сме, независимо в какъв период от подготовката сме, независимо в какво състояние сме, независимо срещу кой противник играем, ние трябва винаги да търсим победата. Така се изгражда манталитет на победители", заяви Николай Жилязков.

"Радвам се, че победихме, защото винаги е хубаво, когато отборът печели. Получи се много позитивна контрола, в която с екипа ми събрахме достатъчно материал за анализиране", допълни той.

 

thumbnail KBA 6404

"Очаквах да видя подобен волейбол, тъй като излизаме от много тежък период от нашата подготовка, с много натоварвания. Момчетата в момента са тежки, не са в най-доброто си състояние, но това е нормално. От друга страна започнахме срещата малко сковано, притеснени. Това също е нормално като за първа официална среща за отбора. В първия гейм Испания не направи почти никакви грешки и ни затрудни, не успяхме да обработим леки топки. След това съумяхме да се отърсим от напрежението и да заиграем по-добре. Видяха се много полезни детайли. Много полезна контрола. Видяха се и хубави, и не толкова хубави неща - но напълно нормални за етапа. Вижда се при момчета, които през сезона не са играли цяла година в клубните си отбори, че имат нужда от игрови опит. Имаме нужда и от търпение", каза още Николай Желязков.

Попитан дали мачовете срещу Испания биха повлияли добре на самочувствието на младите български състезатели, той отговори: "Не си мислете, че съставът на Испания е слаб, никой не бива да си мисли, че едва ли не това е отбор, хванат от гората. Това е наистина сериозен състав, един от добрите в Европа, играе в Златната лига. В момента тръгваме от една позиция, която за мен не е лоша. Има какво да се желае със сигурност, но смятам, че трябва да бъдем доволни и от старанието, и от показаното за момента от момчетата."

Желязков е много доволен от договорените проверки по време на подготовката за Волейболната лига на нациите, като отчете само един непредвиден минус. "Направихме програма, която следваме. Проблемът в подготовката, който ни дойде, е, че CEV в последния момент направи квалификация за Европейско първенство за младежите, която в момента ще играе отборът на Найден Найденов. За съжаление, не успяхме да използваме някои от момчетата, които са в неговия отбор. Денис Карягин малко го разделихме между нас и отбор ана Найден.

От друга страна смятам, че мачовете от нашата програма - сега играем два с Испания, след което играем с европейския шампион Италия и европейския вицешампион Словения. По-добри контроли от това надали някой може да си представи, че може да има. Тези мачове са много хубави. В тези две седмици ще може да ползваме и Мартин Атанасов, и Алекс Николов, който вече е в България и ще се присъедини към лагера. Нашата цел е Волейболната лига на нациите ", заяви селекционерът.

"Моята цел във всеки ден от ежедневието ми е как да накараме този отбор да играе по-добре. Да играем по-добре във всеки елемент, да играем като отбор, да играем по-добър волейбол. Нормално е от федерацията да ни поставят високи цели. Ние не може като отбор на България да имаме за цел оставане във Волейболната лига на нациите, хубаво да имаме високи цели. Ние като щаб и отборът сме си поставили високи цели. За да стигнем далече, трябва да си поставяме такива цели. Това е глад от всички да направим нещо голямо", каза още Николай Желязков.

За финал той изказа благодарност към хората във Вършец, изпълнили залата и зареждащи отбора с позитивна енергия. "Те наистина направиха празник. Винаги е зареждащо, когато виждаш блясък в очите на деца и такова топло отношение от всички. Хората в града ни показват голямо любов - когато се разхождаме в центъра, винаги усещаме отношението им. Това зарежда всички. Голямо благодаря на тези хора. Дават ни голяма енергия", каза Николай Желязков.