Сряда, 18 Май 2022 10:24
"С волейбол на училище" - новият мащабен проект на Българската федерация по волейбол

Българската федерация по волейбол стартира мащабна инициатива "С волейбол на училище". Проектът търси възможности за запалване на интереса на българските деца към обичаната игра и най-успешния отборен спорт у нас. За волейболните клубове пък това ще бъде пътека за селекция и привличане на таланти с желание и подходящи физически данни.

Проектът "С волейбол на училище" стартира в партньорство между Българската федерация по волейбол, Столична община и Регионално управление на образованието (РУО) София-град, с подкрепата на европейската волейболна централа CEV. След старта в столицата, той ще бъде развит и в други български градове, превръщайки се в национално явление, любимо на българските ученици.

Началото ще бъде поставено още през май, когато ще е и първото голямо събитие от инициативата. С него ще започне и кампанията за информираност на програмата, която ще завладее сърцата на българските ученици с първия звънец за новата учебна година.

Програмата цели да покаже, че волейболът и образованието могат да вървят ръка за ръка, като изграждат заедно личността на българските деца, превръщайки ги в гордост за родители, семейство и цялата нация.

Инициативата ще популяризира и развива волейбола сред подрастващите. Волейболната игра ще бъде представяна на учениците от професионални треньори от волейболните клубове. Ще бъдат провеждани открити уроци по волейбол с цел повишаване интереса към играта и откриване сред малките таланти в училище на бъдещите големи звезди на българския спорт.

Волейболните специалисти ще запознаят учителите по физическо възпитание и спорт с новите методики за ранно обучение и развитие на подрастващите.

На самите училища ще бъде предоставяно материално и техническо осигуряване, което да бъде на разположение на децата и техните учители по физическо възпитание.

Българската федерация по волейбол е част и от програмата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) School Volleyball. Училищата, които си партнират с БФВ и волейболните клубове за популяризиране и развитие на волейбола, ще получат волейболни топки и ленти за волейболни мрежи, с които играта на учениците да стане още по-голямо удоволствие. Освен откритите уроци, срещи с популярни волейболисти и посланици на инициативата, за ученици, родители и учители ще има още приятни изненади, свързани с волейбола.

"Инициативата "С волейбол на училище" не е просто еднократна кампания, а дългосрочен проект. Чрез него целим да бъде повишен интересът на децата към спортните занимания, както и да бъдат улеснени спортните клубове в процеса на откриване и насочване на перспективни деца към възможности за развитие чрез, най-успешния колективен спорт у нас - волейбола. Вярваме, че образованието и спортът са два основни стълба за изграждането на по-доброто бъдеще на България. От нас зависи да подсигурим достатъчно добри възможности за децата си, да откриваме и развиваме таланта им. А самият спорт и в частност волейболът освен развитие на професионално ниво, дава възможност за прием в най-престижните световни университети с пълна стипендия. Целта ни е не просто да намираме и изграждаме успешни спортисти, а да изграждаме успешни личности. Това е обща мисия заедно с директори на училища, учители, родители, волейболни клубове, партньори. Вярвам, че всеки ще припознае големите ползи от инициативата, защото усилията ни днес са инвестиция в бъдещето на децата ни", заяви Давид Давидов - вицепрезидент на БФВ, отговарящ за направление "Детско-юношески волейбол".

Българската федерация по волейбол изказва специална благодарност към Столична община, съвместно с която стартира програмата "С волейбол на училище". Организациите имат повече от успешно и дългогодишно партньорство. Програмата за обучение "Мини волейбол за столичните училища", реализирана в партньорство от Столичната община и Българската федерация по волейбол и със съдействието на Регионално управление на образованието (РУО) София-град, е сред емблемите на спортна София - с активното участие на над 100 образователни институции и над 6000 обучени ученици между 3-и и 6-и клас. Успешното сътрудничество прераства и в общата мисия за популяризиране на волейбола сред всички възрастови групи с акцент върху образователните институции.

"С волейбол на училище" - забавление, спорт, здраве, образование и личностно израстване. Новата голяма възможност за вашето дете!