Петък, 17 Юни 2022 12:29
Мира Тодорова: Очаквам още поне 3 победи в Лигата на нациите
Снимка: fivb.com

Мира Тодорова беше една от най-добрите в българския състав при загубата с 0:3 от Япония в Лигата на нациите. Преди двубоите срещу Канада и Белгия тя сподели впечатленията си пред официалния сайт на БФ Волейбол.

- Играхме твърде силно срещу японките на фона на предварителните очаквания. Вие как мислите?

- Със сигурност играхме много добре. Силно се представихме. За съжаление единственото, което ни липсва още, е самочувствието. С него можем да преодолеем по-тежките моменти. Също така и опит особено в напрегнатите ситуации. Още не знаем как да се справим с напрежението. Това са неща, които се трупат. Трябва време, тренировки. Ще се научим да се справяме.

- В първите пет гейма във Филипините срещу САЩ и Япония все повеждахме в резултата, но не можахме да спечелим. На какво се дължи?

- Опитът е причината. В един момент единственият вариант на съперника е да засили началния удар и натиска върху нас. Още не знаем как да се справяме с това напрежение и поддаваме. Точно затова ни трябват повече опит, повече тренировки, повече такива мачове. Така ще натрупаме самочувствие и ще пазим преднината, а с това и геймове.

- Как влияе върху самочувствието ви, че играхте равностойно срещу два от най-силните отбори в света?

- Доста положително. Показахме и на нас, че можем. Предполагам, че занапред ще се представяме по-добре.

 

653120220615115232

 

 

- Предстоят два мача, които са в графата „задължителни“ – срещу Канада и Белгия. Можем ли така ги определим или е прекалено?

- Аз бих казала, че да. Задължителни са. Важното е да не слагаме върху себе си допълнително напрежение, а да излезем както в предишните мачове – свободно, с желание, да се борим. Ако всичко е така, както беше досега, не би трябвало да имаме проблеми и ще излезем като победители.

- Кой от двата съперника е по-опасен?

- И двата са опасни. Всъщност всеки става опасен в зависимост от свободата, която му дадеш да развива играта си. За мен нещата са в наши ръце.

- А колко да различни като стил? Вече играхме два дни срещу напълно различни философии на САЩ и Япония.

- Белгийките играят по-бърз волейбол, по европейски. Те имат една-две състезателки, които ни превъзхождат физически, но това не би трябвало да е проблем. Канадките са по-мощни. Нека да видим. Тепърва ще гледаме видео и ще определяме тактиката.

 

355720220615115325 1

 

- Колко важно е, че последният турнир в Лигата на нациите е в София?

- Изключително важно и положително. Винаги когато играеш пред родна публика, имаш допълнителна мотивация, която тя дава. На своя земя чувството е уникално, както и българските фенове. За нас е удоволствие да играем пред тях и да ги радваме. Много се надявам да успеем.

- Бихте ли прогнозирали колко мача ще спечелим до края на Лигата на нациите?

- Прогноза… Аз силно се надявам да са минимум още три. А вече ще гледаме мач за мач. Ще се борим всеки мач за победа, както винаги сме правили.

Цялото видео-интервю можете да видите на официалната фейсбук страница на БФВ тук: https://www.facebook.com/bfvolley/videos/980474782639766

 

 

Билети за Волейболната лига на нациите може да закупите от тук: