Неделя, 19 Юни 2022 09:00
Загубихме в драма за историята – 2:3 от Белгия
Снимка: fivb.com

България загуби мач, който заслужаваше да спечели по всички показатели. Паднахме в страхотна драма от Белгия с 2:3 (22:25, 23:25, 25:20, 25:20, 15:17) в Лигата на нациите във Филипините. В много малко моменти от мача съперникът ни превъзхождаше, но умората явно си оказа влияние. Имахме и мачбол, който почти спечелихме, но…

Първият гейм започна много равностойно с непрекъсната размяна на точки. Това статукво продължи до 7:7. След това белгийките направиха три поредни и поведоха убедително. Авансът на съперника нарасна застрашително, когато стигна 15:10. Българките обаче демонстрираха не паднаха духом. Особено ефективна беше капитанът Лора Китипова, която „пусна“ няколко хитри топки и излъга „червените дяволи“. Въпреки че Белгия отново увеличи преднината си, нашите не се предаваха. И дори поведоха с 21:20. Отново стартира размяна на точки. А решителен в гейма се оказа спечелен видео челъндж от съперника, който доказа, че белгийка не е докоснала мрежата. При 24:20 българките не успяха да направят обрат и загубиха с 22:25.

Вторият гейм също не започна убедително за нашите. След като спечелихме първата точка, дадохме четири на Белгия. Серията прекъсна с грешен начален удар на съперника, а това ни даде криле не само да изравним, но и да поведем – 6:4. Дойде време ние да трупаме преднина и тя стигна три точки при 8:5. Отново започна размяна на точки, но отново допуснахме отпускане и Белгия дори поведе при 12:11 след лошо посрещане на Мария Йорданова. След задължителното прекъсване пак се пропукахме и дадохме шанс съперникът да трупа точки – 11:15. За наше щастие серията на Белгия спря заради много лош начален удар. Проблемът бе, че не се възползвахме и веднага допуснахме нови две точки за „червените дяволи“- 12:17. Очевидно уморени от мачове, нашите трудно се справяха с атаките и блокадите. Направихме две последователни точки, но беше нужна по-дълга серия, за да спасим гейма. А това с всяка изминала минута ставаше по-трудно.

 

960032

 

 

Нуждата от последователни точки ставаше все по-голяма и ас на Силвана Чаушева даде надежда при 17:20. Две поредни успешни атаки на Мира Тодорова ни върнаха в гейма, слез като резултатът стана 19:21. За съжаление белгийките бяха твърде убедителни и в защита, и в атака. Веднага върнаха три точки и стигнаха до геймбол при 24:19. Спасихме първия благодарение на Мирослава Паскова., както и втория с двойна блокада на Димитрова и Китипова. Искрата на надеждата продължи да грее! Дуетът Димитрова-Китипова направи още един страхотен блок за 22:24. А упражнението се потрети и 23:24. За съжаление допуснахме грешка в момент, когато отразихме атаката на Белгия. Треньорът Мичели поиска видео челъндж, който беше неуспешен – 23:25. Можем само съжаляваме, че не играхме така през цялото време, както в последните пет минути.

 

 

0929930218

Решителната за нас трета част пак стартира с редуване на успешни атаки от съперниците. За първи път с по две точки аванс дръпнахме ние 6:4. Ножът беше „опрял до кокала“ и нямаше място за отстъпление. Макар и видимо уморени от дългата седмица в Манила нашите намериха сили да покажат най-доброто от себе си и поведоха с 9:4. За кратко започнахме успешно да поддържаме аванса от пет точки, докато белгийките не намалиха на 10:11. Нася Димитрова спря серията и задължителното прекъсване дойде с наш аванс – 12:10. Изпуснахме златен шанс за контратака, докато белгийките не сбъркаха и дори изравниха 12:12. Обратът в резултата стана факт при 14:15 за съперника. За щастие благодарение на видео челъндж успяхме да излезем напред – 18:16. Но драмата продължи с две точки за Белгия. Пак дойде ред на България и 21:18. Беше време за мъже, за „български лъвици“. И браво – близо минутно разиграване и Китипова отново хвана на блокада белгийките. А геймът завърши с показно повторение от Мира Тодорова – 25:20.

 

0288392199

Това обаче беше само първата част! В четвъртия гейм започнахме още по-нахъсано и поведохме с 4:1 и 5:2. Емоциите от успеха трябваше да „играят“ заедно с хладния ум. Трудното отново започна, когато чрез видео челъндж Белгия стигна до 7:7. Българският дух отново изгря над Филипините! Нашите не се уплашиха, а напротив – четири поредни точки! В неделния ден залата почти се изпълни и филипинските фенове искаха да гледат още и още. А двата отбора им го даваха. Белгийките намалиха на две точки, а ние пък отвърнахме на удара – увеличихме аванса на шест! Не се виждаше как някой може да спре устрема на „лъвиците“. Всичко оставаше да се реши в тайбрек. За статистиката – изравнихме за 2:2 при 25:20.

Дойде моментът на истината! Два отбора, които се борят за мястото си в Лигата на нациите, накараха феновете в Манила да се влюбят още повече във волейбола, но само един можеше да е победител. Резервните състезателки на двата отбора започнаха да надъхват публиката. На старта разменихме точките, а всички на терена все едно получиха допълнителни сили и забравиха умората. Феноменално заигра либерото ни Жана Тодорова, която като стена не позволяваше на топката да падне в половината ни. Бранехме се наистина като лъвици и поведохме с 4:1. Залата се превърна във вулкан от емоции при всяка отиграна топка. След един успешен видео челъндж Белгия успя да се върне в играта и намали на 4:5. Блокъта на Нася Димитрова не позволи изравняване – 6:4 за България. А след нея същото направи и Мира Тодорова – 7:4. Запазихме преднината при 8:5. Трябваше увереност и я имахме – 9:6. Но и Белгия знаеше, че време за грешки няма. Съперникът стигна до равенството – 9:9. И лошо за нашите – стана 9:11 след огромен късмет при началния удар на Белгия. Феновете скандираха името на отбора, който изоставаше. За наше съжаление блокадата на Белгия хвана атаката на Нася Димитрова – 10:12.

 

039920121

Драмата ставаше все по-голяма. Намалихме на 11:12 след белгийска грешка. А Нася се реваншира с още един великолепен блок – 12:12. Жалко – Лора Китипова сбърка начален удар – 12:13. А кошмарът настана след блокада на Белгия и два мачбола за съперника. Първият беше отразен лесно – съперникът изпълни в аут. И страхотна Мария Йорданова – неспасяема атака и 14:14. Още по-голямо браво на Силвана Чаушева – атака и 15:14. Мачбол за България! Жалко – имахме шанс да затворим мача, но по чудо Белгия оцеля – 15:15. Поискахме неуспешен челъндж, а Китипова получи жълт картон за оспорване. За съжаление следващата атака на Белгия беше успешна и пак трябваше да спасяваме мачбол – 15:16. И край! България загуби драма за историята.

Оставането ни в Лигата на нациите ще зависи от последния турнир в София.

 

Билети за Волейболната лига на нациите може да закупите от тук: