Събота, 30 Юли 2022 12:34
Националките под 19 години седми на олимпийския фестивал
Снимка: bvf.bg

Националният отбор по на България завърши на седма позиция на Европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица (Словакия). Момичетата на Мила Кьосева надиграха след петгеймова битка Румъния с 3:2 ( 21:25, 16:25, 25:22, 26:24, 15:9 ) в последния си мач от турнира.

С това волейболистките ни взеха реванш от съперника за загубата в груповата фаза. С този успех те отбелязаха достоен завършек. Румъния остана на последното осмо място в крайното класиране.

Младите „лъвици“ се бориха, демонстрираха характер и воля за победа. След като изоставаха с 0:2 гейма, направиха пълен обрат. Показаха сърцатост и хъс.

Момичетата ни не стартираха добре и румънките взеха голям аванс, като поведоха с 21:11. Едва тогава нашите се надигнаха и започнаха да топят пасива си. Разликата обаче се оказа непреодолима и съперничките спечелиха гейма. Това повлия и във втората част, българките бяха догонваващи през цялото време.

Промяната настъпи в третата част. България започна с нов облик си и бе равностоен съперник. След двадесетата точка северните ни съседки имаха превес 21:19, но националките не се оставиха на течението. Те повалиха на свой ред противника и спечелиха гейма, като се върнаха в мача. Това им даде криле и импулс за още по-добри изяви. Повярваха, че могат и го показаха в решителните моменти на четвъртата част, когато се пребориха за спечелването му в най-важните моменти.

Възходът продължи и в тайбрека. Нашите поведоха с 6:2, запазаха разликата и се поздравиха с крайния успех след 120 минути игра.

Реализатор за победата на България бе Маргарита Узунова със страхотните 24 точки (6 аса! и 2 блока). Христина Пеева добави 16 точки ( 1 ас, 1 блок). Виктория Димитрова приключи с 12 точки ( 1 блок).

Статистика можете да видите тук.