Четвъртък, 22 Септември 2022 17:44
България U20 на полуфинали на Европейското първенство
Снимка: cev.lu

Националният отбор на България за мъже под 20 години се класира за полуфинали на Европейското първенство в Италия. Воденият от Мартин Стоев тим победи Гърция с 3:0 (25:17, 25:21, 29:27 ) в последния си мач от група II в град Васто.

С това младите ни „лъвове“ завършиха на второ място в крайното класиране на групата и продължават сред четирите най-добри на Евроволей 2022. От другата група напред продължават Полша и Италия, като съперникът ни на полуфинала ни ще стане ясен по-късно. Двата тима излизат в директен двубой от 21:00 часа за определяне на първенеца в групата.

Волейболистите ни диктуваха играта почти през цялото време и логично се поздравиха с чиста победа. Стартът беляза известна равностойност. След десета точка нашите се отърсиха от напрежението, взеха аванс и не позволиха повече противодействие. Първият гейм бе спечелен с комфортна преднина.

Втората част започна ударно за България 8:2, доминацията бе пълна. В края гърците успяха да намалят разликата до четири точки, но това бе максимума им и тимът ни поведе с 2:0

В третата част нашите запазиха стабилност. Взеха аванс с 5:2 и продължиха да диктуват играта до 20:15. Прибързано решиха обаче, че мачът е свършил, като настъпи отпускане. Съперникът стопи пасива си и направи обрат, като поведе с 22:21. Националите ни се събраха, отново стегнаха редиците и на свой ред имаха геймбол (24:23) след точкова блокада. Не успяха да затворят гейма след атака в аут. В решителните минути обаче българите показаха характер и устойчивост, наложиха волята си с 29:27 и спечелиха мача в три гейма.

С най-голям актив за България бе Венислав Антов с 15 точки. Капитанът Александър Николов добави още 10 точки за успеха.

Статистика от мача можете да видите тук.

Полуфиналите ще се изиграят на 24 септември (събота), от 18:30 и 21:00 ч. б.в.