Четвъртък, 17 Ноември 2022 20:39
Президентът Румен Радев отличи волейболната ни легенда Цветана Божурина
Снимка: presidemt.bg

Бъдещето на всяка нация зависи от отношението към нейните герои и днешната церемония е израз на дълбоката признателност на обществото ни. С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към изявените спортисти и спортни деятели, които удостои днес с Почетен знак на президента в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Сред наградените бе легендарната ни волейболистка Цветана Божурина. Една от най-именитите ни състезателки беше отличена по случай 70-годишния си юбилей. Почетен знак на президента получиха също олимпийските шампиони по борба Боян Радев и Петър Киров, олимпийската шампионка по стрелбата Мария Гроздева, вицеолимпийския шампион и президент на федерацията по гимнастика Красимир Дунев, както и генералния секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов.

 

1668680321

 

Божурина е европейска шампионка от 1981 година, когато печели и Купата на националните купи. Освен това има бронзов медал от европейското през 1979 година, когато също спечели Купата на шампионите. Божурина е и бронзова медалистка от олимпиадата в Москва през 1980-а. Три пъти е шампионка на България и Италия.