Четвъртък, 05 Януари 2023 10:52
България е домакин на европейска квалификация за мъже U17 в зала "Левски София
България е домакин на европейска квалификация за мъже U17 в зала "Левски София Снимка: БФВ/startphoto.bg

Сърбия и Унгария ще бъдат домакини на Европейското първенство по волейбол за жени U17 през 2023 година. Шампионатът ще е първият след като Европейската конфедерация по волейбол - CEV реши да приведе възрастовата граница на състезанието (преди U16) с тази на съответния турнир при юношите. Домакин на спора за европейската титла за мъже U17 ще е Черна гора.

Освен уеднаквяването на възрастите, от европейската централа направиха още една промяна. Бе взето решение броят на участниците да бъде увеличен на 16 за всеки пол. Преди това на Евроволей при подрастващите участваха 12 отбора.

В допълнение към страните-организатори, първите четири отбора, които се класират директно, ще бъдат първенците от четири квалификации, организирани от зонални асоциации на Европа за всеки пол - EEVZA, VEVZA, MEVZA и BVA.

Полша вече подпечата своите билети за мъже и жени U17, като спечели квалификациите от зона EEVZA. Турнирите от тези евроквалификации се проведоха още през декември съответно в Грузия и Латвия.

Останалите три зонални асоциации VEVZA, MEVZA и BVA ще организират своите квалификации през януари.

Припомняме, че България е домакин на квалификационен турнир от за мъже U17 от зоналната асоциация BVA. Надпреварата е от 18 до 22 януари в зала „Левски София“. Волейболистите на България ще посрещнат Англия, Финландия, Гърция, Румъния, Сърбия и Турция.

При жените от зона BVA домакин на квалификацията е Турция. Състезанието е също от 18 до 22 януари в Анкара.Съперници на България, са домакините, Гърция, Косово, Молдова, Черна гора и Румъния.

Само първенците взимат квота за европейското първенство.

След като станат ясни първите четири държави, които са се класирали, плюс домакините, останалите свободни места на финалите, 11 за мъже и 10 за жени, ще бъдат попълнени във втори квалификационен кръг, който ще се проведе между 20 и 24 април. Кандидатите ще бъдат разделени на пет групи за всеки пол.

CEV оповести и точните дати на шампионатите. Женският Евроволей U17 ще се проведе от 11 до 22 юли във Врнячка Баня, Сърбия и Бекешчаба, Унгария. Финалите на Евроволей U17 за мъже в черногорската столица Подгорица от 19 до 30 юли.

БФВ изказва своята благодарност към партньорите подкрепящи националните отбори на България за подрастващи: Лидл България, ОББ, Гаритидж парк, Спорт Депо, Dell Technologies, PolyComp, Спорт Тото, Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.