Събота, 14 Януари 2023 16:24
Волейболът превзе класацията за Най-добър млад спортист на България, Алекс Николов е №1
Снимки: Тони Тончев

Волейболът обра наградите в 11-ото издание на анкетата на Viasport.bg за най-добрите млади спортисти на България за 2022 г.

Александър Николов спечели приза за №1 при спортистите до 19 г., националният тим за юноши под 18 г., където играе неговият брат Симеон Николов, взе наградата за най-добър отбор, а наставникът на състава Виктор Карагьозов бе определен за №1 при треньорите на подрастващи.

Церемонията по награждаване се проведе в Театралната зала на частно училище „Свети Георги“ в София с помощта на Български спортен тотализатор.

 

thumbnail DSC 1241 1

 

През изминалата година 19-годишният Александър Николов, спечели с националния тим до 20 г., на който бе капитан, сребърен медал от Европейския младежки олимпийски фестивал в Словакия, златен от Балканиадата в Албания и бронзов от Европейското първенство в Италия.

Попадна в Идеалния отбор на Евроволей U20 в Италия, като бе обявен за втори най-добър посрещач.

Алекс бе и основна фигура на мъжкия ни национален тим, като игра като титуляр в Лигата на нациите и на световното първенство в Полша и Словения.

Носител на редица награди в колежанското първенство по волейбол на САЩ, където игра до края на април. Стана Новак на годината в Западната конференция и попадна в нейния идеален отбор за сезона.

В началото на юли Николов подписа договор с италианския шампион Кучине Лубе (Чивитанова), с който играе силно както в италианското първенство, така и в Шампионската лига.

Именно заради ангажиментите си в Италия Алекс не успя да присъства на церемонията, но наградата му бе връчена от спортния министър Весела Лечева на неговия именит баща Владимир Николов.

Алекс събра 917 точки в допитването до спортните журналисти, в което участваха 120 представители на медиите, а точки получиха общо 56 спортисти. Той изпревари със 180 точки втората в класацията – Стилияна Николова (художествена гимнастика).

На трето място в класацията се нареди световната шампионка за девойки до 20 г. в скока на дължина от шампионата в Кали, Колумбия – Пламена Миткова.

Десетката допълниха Никола Илиев (футбол), Божидар Саръбоюков (лека атлетика), Мартин Георгиев (футбол), Иван Иванов (тенис), Дениел Нанков (плуване), Радослав Росенов (бокс) и Петър Мицин (плуване).

Така за пръв път представител на колективните спортове печели приза за №1 при младите. Награда бе приета от неговия баща Владимир Николов.

 

thumbnail DSC 1180 1

 

Триумфът на волейбола бе пълен, след като именно този спорт бе поставен начело и на останалите категории в класацията.

Националният тим по волейбол за юноши под 18 г. спечели купата за Отбор №1 при подрастващите в анкетата на Viasport.bg. Воденият от Виктор Карагьозов състав спечели европейската квалификация в София и се класира за Евроволей 2022. В началото на юли завърши със сребърните отличия на Балканиадата в Сърбия, а в края на същия месец стана трети на европейското в Грузия, като двама състезатели попаднаха в Идеалния отбор на Евроволей.

 

1

 

Младите волейболисти събраха 500 точки в допитването до спортните журналисти и изпревариха със 130 точки втория – националния отбор по тенис за девойки до 18 г., донесъл историческата първа европейска отборна титла.

Със 140 точки на трето място в допитването се наредиха националите по футбол за юноши до 17 г., които се класираха и участваха на европейското първенство в Израел.

 

2

 

№1 при треньорите отново бе представител на волейбола.Селекционерът на националите под 18 години Виктор Карагьозов спечели приза за най-добър треньор на подрастващи за 2022 г. в анкетата на Viasport.bg. Наставникът, който работи с юношеските национали под 18 г., станали Отбор №1 за годината, събра 470 точки и изпревари с цели 280 втория – Михаил Атанасов, наставник на отбора по тенис. На трето място в допитването, само с 10 точки по-малко, се нареди треньорът на атлетката Пламена Миткова – Ивайло Русенов.

 

thumbnail DSC 1071 1

 

„Тази награда ни вдъхва вяра, че има по-добри времена за спорта. Успехите на тези момчета, които награждаваме, са доказателство за това“, коментира вицепрезидентът на БФВ и главен отговорник за направление "Детско-юношески волейбол“ Давид Давидов.

„Тази оценка е важна за това, какво нашата федерация се опитва да постигне в посока на подрастващите. Изключително сме щастливи от тази награда. Надяваме се, че това е начало на бъдещи още по-големи успехи на тези момчета и на други, които тази година се представиха на международните форуми. Искам да кажа голямо благодаря на волейболните клубове, които продължават в тези тежки условия да вкарват деца в своите зали и да създават условия изграждане на основата. Пожелавам на тези момчета това да е едно от най-скромните им представяния в бъдещите им състезания и да бъдат все така професионални, въпреки крехката им възраст. Искам да благодаря и на треньора им Виктор Карагьозов, който също има голям принос за този успех“, допълни Давид Давидов.

 

3

 

„Искам да благодаря на всички – на Viasport.bg и организаторите на тази класация, на журналистите и на федерацията за предоставените условия. Това е голяма оценка за нашия труд. Надявам се за бъдеще отново да се връщаме тук за още повече награди“, заяви от името на отбора Симеон Николов.

n-346346