Вторник, 17 Януари 2023 18:59
Владислав Тодоров, треньор на женския национален отбор до 17 г.:  Предпочитам грозна победа пред красива загуба
Снимка: bvf.bg

Владислав Тодоров, националният треньор на женския отбор до 17 години, ще изведе България в европейска квалификация в Турция. Преди нея специалистът даде интервю за официалния сайт на БФ Волейбол и фейсбук страницата на федерацията.

- Здравейте, г-н Тодоров! Как върви подготовката на отбора?

- Вече сме на финала. Отборът е подготвен. Имахме контроли срещу Гърция, които бяха ползотворни. Видяхме някои слабости в нашия отбор, които искам да изчистим. По време на мачовете и програмата ще помогне да се случи.

- От какво сте най-доволен и от какво не толкова в двубоите с Гърция?

- Генерално съм много доволен. Изпробвахме всякакви варианти на състава. Хареса ми това, че момичетата са много борбени. Когато победихме Гърция, го направихме с характер и с можене във финалните моменти на геймовете. Загубихме в някои части заради елементарни грешки, но си извадихме поуки. Ще направим всичко възможно в европейската квалификация да не ги допускаме.

 

325010871 1007518240221738 2850558467394421606 n 1

 

- Разузнахте ли съперниците?

- От Гърция вече имаме впечатление. Много грамотен отбор са. За останалите нямам информация, но и те нямат за нас. Ще имаме време с изиграните мачове в групите да се подготвим. С щаба ще отделим необходимото време. Момичетата се чувстват доста добре. Климатът е добър. Започнахме лагера веднага след Коледа, изкарахме Нова година заедно и това допринесе за сработването. Беше като тиймбилдинг

- Състезателките са още много млади. Осъзнават ли какво е, че ще играят за България?

- Знаят! Абсолютно знаят за какво са тук. Имаме да свършим важна работа. Носят пълна отговорност. Наистина разбират за какво сме се събрали.

- Изчистен ли е титулярният състав?

- Не обичам да казвам титулярен състав. Има стартова шестица. Дали тя ще завърши до края на мача, ще покаже ходът на играта. Всичките деца са готови дори за една топка да дадат максимума от себе си, за да постигнем победата.

 

325156509 3266882416898849 9011621651983761215 n

 

- България ли е един от фаворитите в квалификацията?

- Искам да е така. Винаги трябва да мислим, че сме в тази позиция. Трябва да вярваме в себе си и да тръгваме за най-високото място. А вече ходът на мачовете и играта ще определят дали сме фаворити. Нашата цел като екип е да постигнем класиране. Предпочитам грозна победа пред красива загуба.

- Кои ще са ни основните съперници?

- Не искам да звуча арогантно, но за мен всеки съперник е основен. Трябва да дадем внимание на всеки противник. Важно е ние какво ще покажем, а не другите. Няма слаб противник. Тези деца са бъдещето на българския волейбол. Благодаря на всички, дори които не заминават. Треньорите идват и си отиват, а те ще останат.

- Расте ли добро поколение на българския волейбол?

- Винаги се е случвало! Ние като треньори в клубовете и националните отбори трябва да им дадем достатъчното, за да станат завършени състезатели. В някои тимове може да има голямо количество играчи, в други – по-малко. Ние не можем да се бъркаме в работата на клубовете.

Видео от интервюто можете да видите на фейсбук страницата на БФ Волейбол тук: https://www.facebook.com/bfvolley

 

Двубоите от европейската квалификация в Анкара ще бъдат излъчвани на живо в You Tube канала на турската федерация тук:  https://www.youtube.com/playlist?list=PLif8x8fFuA_jF6tYEOdCU8guqiNUYu6vy

 

БФВ изказва своята благодарност към партньорите подкрепящи националните отбори на България за подрастващи: Лидл България, ОББ, Гаритидж парк, Спорт Депо, Dell Technologies, PolyComp, Спорт Тото, Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.