Събота, 21 Януари 2023 16:17
България U17W на финал на европейската квалификация в Турция
Снимка: bvf.bg

Националният отбор на България за жени под 17 години се класира на финал на европейската квалификация от зона BVA, която се провежда в Анкара (Турция).

Младите "лъвици" надиграха Гърция с 3:1 (19:25, 25:18, 25:23, 25:19) в първия полуфинал на надпреварата. Така те продължават напред, като във финалния спор ще срещнат пъбедителя от втория полуфинал, който противопоставя Турция и Румъния.

Двубоят за златото е на 22 януари от 19:00 часа.

Първенецът от турнира взима директна квота за Европейското първенство 2023 за жени U17. Шампионатът ще се проведе от 11 до 22 юли в Сърбия и Унгария.

 

143342 10

Двубоят между България и Гърция бе четвърти поред в рамките на две седмици. Преди евроквалификацията двата тима изиграха три контроли, две от които бяха спечелени от младите ни националки. Сега те записаха и официален успех над гъркините, който ги класира на финал.

Нашите момичета имаха колебания само в първата част. Те бяха равностойни на съперничките до 15:15, след което Гърция се откъсна с 2 точки и поведе със 17:15. Минималната преднина се задържа, а след 20-та точка бе и увеличена, като съперничките спечелиха гейма.

Във втората част нашите се отърсиха от напрежението и показаха възможностите си. Те бяха по-добрият тим на полето, парираха всякакви усилия на гъркините за нещо повече и след успех в следващите три части спечелиха мача с крайното 3:1.

С най-голям актив за победата на България бе Вяра Парапунова със 17 точки ( 2 блока). Деница Ангелова добави 11 точки ( 2 аса, 4 блока)

Статистика от мача можете да видите тук.

 

БФВ изказва своята благодарност към партньорите подкрепящи националните отбори на България за подрастващи: Лидл България, ОББ, Гаритидж парк, Спорт Депо, Dell Technologies, PolyComp, Спорт Тото, Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.