Вторник, 07 Март 2023 16:33
Интервю на Илия Динков - кандидат за член на Управителния съвет на БФВ
Снимка: bvf.bg

 Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, насрочено за 24 март. До всеки от 28-те кандидати бе изпратен набор от едни и същи въпроси. Всички отговори от кандидатите са получени по електронна поща. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса (стилистична или граматична).

 

Какво Ви мотивира да се кандидатирате за член наУправителния съвет на БФ Волейбол?

Разбира се, желанието да продължа да спомагам за развитието на волейболните спортове у нас.

 

Ако трябва да дадете отговор на въпрос на делегатите, на хоратаот клубовете – защо е в полза на волейбола да изберат Вас зачлен на Управителния съвет, какъв би бил той?

Смятам, че разполагам с необходимите лидерски умения, ръководен опит и познания в областта на волейбола, за да продължа да бъда полезен. Струва ми се, че съм се доказал във времето – и като спомоществувател и президент на ВК Марица (Пловдив), и като вицепрезидент на БФВ, а и не само – и се ползвам и с достатъчно авторитет сред волейболната общественост у нас, какъвто е необходим за успешната работа като член на Управителния съвет.

 

Кои са най-силните Ви качества?

Бих предпочел останалите да говорят за моите качества, но ще спомена способността си да работя с хора на всякакви нива, както и още веднъж дългогодишния си опит като успешен ръководител – и в спорта, и в бизнеса.

 

Ще успеете ли да отделяте достатъчно време спрямо другите Ви важни ангажименти, за да се реализира успешно проектът за много по-активен и по-оперативен Управителен съвет, в който всеки член да бъде отдаден напълно и да допринася максимално с експертиза, контакти или възможности за развитието на българския волейбол?

След като съм се кандидатирал, очевидно смятам, че ще успея. Показал съм го и с отдадеността си и приноса си към работата на Управителния съвет досега.

 

Каква е Вашата лична мисия във волейбола?

Мисля, че мисията ни във волейбола не трябва да е лична, а обща. Само ако гледаме в една посока и работим заедно, ще успеем да я изпълним. А тя, разбира се, трябва да е свързана с общия успех на нашите спортове на всички нива – национални отбори, професионални състезания и подрастващи.

 

Кое е най-важното нещо, което и в момента правите в името на волейбола?

Всичко свързано с работата ми като вицепрезидент на БФВ ипрезидент на ВК Марица (Пловдив).

 

Коя тема би била приоритетна за вас като член на Управителния съвет?

Волейболната федерация в България е само една и съответно Управителният съвет е само един, което означава, че носи пълната отговорност по всички теми, свързани с всички нива на волейбола, плажния волейбол и зимния волейбол. И ако работата с националните отбори в зала винаги е била водеща, най-малкото заради огромната любов и ангажираност на феновете към тях, това не означава, че останалата ни работа е с по-нисък приоритет.

 

Какво е първото нещо, което бихте направили като член на Управителния съвет?

Първото нещо съм го направил толкова отдавна, че дори вече непомня какво беше.

 

Какво очаквате да постигнете в краткосрочен план – една година, и съответно - в дългосрочен?

Очаквам новият Управителен съвет да заработи бързо, честно и открито и бързо да намери най-правилните решения по всички злободневни проблеми. Основна задача, разбира се, е осигуряването на колкото е възможно по-голям бюджет чрез привличането на повече спонсори, защото, както знаем, без достатъчно финансиране трудно се постигат успехи. Ако успеем да постигнем това в краткосрочен план, то неминуемо ще дойдат постиженията и в дългосрочен.

 

Следейки работата на БФ Волейбол, какво Ви харесва и какво мислите, че трябва да се подобри?

Харесва ми това, че от три години насам се работи по един по демократичен начин от преди. А както казах и по-горе, трябва да подобрим работата си във всички сфери от спорта, за които носим отговорност, без да пренебрегваме определени нива или дисциплиниза сметка на други.

 

Кои аспекти на българския волейбол най-спешно трябва да се променят в положителна посока?

Изключително важна е работата с подрастващите, за да продължи България да създава големи волейболни таланти, както е било винаги преди. Трябва да търсим начини да вдигнем нивото на женското първенство, което има да догонва мъжкото в много аспекти. Трябва да спрем и изоставането на волейболна България в развитието наплажния волейбол и зимния волейбол, тъй като това са модерни спортове с голямо олимпийско бъдеще и потенциал да донесат много спортна слава на страната ни, ако ги развием навреме и в правилната посока с участието на клубовете.

 

Доколко модерният поглед и използването на технологиите за развитие са важни за Вас в съчетание с нужния управленски опит?

До голяма степен те са едно огледало за това дали работим правилнои в крак със съвременния свят или я караме по инерция от миналото.