Петък, 17 Март 2023 08:46
Стефка Великова, треньор на Плевен: Буквално бяхме пленени от снежния волейбол
Снимка: Личен архив

Треньорката Стефка Великова заведе два отбора на първия национален шампионат по снежен волейбол в България миналата година под връх Перелик. При жените Плевен стана втори, а при мъжете четвърти. Сега Великова готви дамите за участие в първата Балканиада на същото място през уикенда (17-19 март). Треньорката даде интервю пред официалния сайт на БФ Волейбол.

 

Вие сте треньор по снежен волейбол. Какво е специфичното в този спорт? Какво ще ни кажете за вас?

 Аз представлявам волейболен клуб Олимпиец (Плевен). Имаме детско-юношеска с десет възрастови групи и играем в зала. През март в града ще открием два корта за плажен волейбол. Миналата година участвахме с два тима на първото първенство по снежен волейбол под Перелик - мъже и жени. Този спорт е от семейството на волейбола, но има много разлики. Като размери теренът е същият като при плажния. Мрежата е висока също толкова, както и при волейбол в зала. Голямата разлика е, че се играе на сняг. Атмосферните условия са коренно различни. Например за секунда вятърът може да промени всичко. Миналата година националният шампионат се превърна в невероятна атракция. Буквално бяхме пленени от снежния волейбол. Тази година в Плевен валя само един ден сняг и реално не сме се готвили в такива условия, но нямаме търпение да отидем под Перелик.

 

viber image 2023-03-16 10-47-29-481

 

 Как решихте да се занимавате със снежен волейбол?

 Израснала съм с волейбола. Магията на спорта е уникална. И до ден днешен ходя на турнири за ветерани. Всичко с волейбола е красиво. През 2014 година участвах в организацията на турнир по плажен волейбол в Плевен. Снежен обаче не бяхме виждали. Миналата година много драматично загубихме финала от момичетата от Варна. Амбицирани сме да продължим работа и в трите направления - в зала, на плажа и на снега. Адмирации за Българската федерация по волейбол, че започна да развива този нов спорт. Ние, клубовете, трябва да се включваме и да помагаме. За снежния и плажния волейбол е необходимо да има хора, които да харесат идеята. Промоутърът в Родопите прави страшно много, за да се случат нещата. С хора като тях съм убедена, че всичко ще върви. Техническият щаб беше на най-високо ниво. Убедена съм, че така ще е и на Балканиадата.

 

 

 

viber image 2023-03-16 10-47-29-601

 

 

Колко важна е ролята на треньора в снежния волейбол?

 

Играта е по-свободна. Състезателите са започнали да тренират волейбол в зала. Някои са играли и на плажа. Отново ще повторя, че спецификата в снежния волейбол са атмосферните условия. Треньорът може да помогне с указания. Аз още съм новобранец. Всички се учим на новия спорт.

 

Какво очаквате от Балканиадата под Перелик през уикенда?

 Ще участваме с нашия женски тим. Не познават Румъния и Турция, които ще са ни съперници. Знам, че в отбора на Варна има промени, но така е и в нашия. Разбира се, отиваме да побеждаваме. Хубаво е, че за първи път ще има Балканиада. Голям плюс за България е, че сме първите организатори.

 

viber image 2023-03-16 10-47-30-109