Вторник, 02 Май 2023 13:15
Ботев (Ихтиман) ще играе във Висшата лига през следващия сезон
Снимка: bfv.bg

Волейболистите на Ботев (Ихтиман) спечелиха финалния турнир на "А" Национална волейболна група (АНВГ), а така и правото да участват през следващия сезон във Висшата лига при мъжете.

 Четири отбора мериха сили за първото място във финалите на третото ниво на родния мъжкия волейбол. Надпреварата е част от спортно-състезателния календар на Българска федерация волейбол за 2022-2023 година.

 Двубоите се проведоха в спортната зала на ПЕГ "Екзарх Йосиф I" на град Ловеч (28-30 април), а домакин бе ВК Осъм.

 

 По регламент във финалната четворка участниците се изправиха по системата „всеки срещу всеки". Тимът от Ихтиман постигна три победи, за да завърши на първо място и направи завръщане във второто ниво след 2-годишно прекъсване.
 

 

 А група

 

Резултати:


28.04, петък
Виктория Волей - Осъм   3:0
Ботев - Велики Преслав  3:1


29.04, събота
Ботев - Виктория Волей  3:2
Велики Преслав - Осъм  3:1


30.04, неделя
Велики Преслав - Виктория Волей       0:3
Осъм - Ботев                                          1:3

 

 4

 

Втори остана Виктория Волей, който записа две победи, но отстъпи пред Ботев в оспорвана 5-геймова среща. Бронзовите отличия завоюваха играчите от Велики Преслав.

 

Крайно класиране в АНВГ:

 

  1. ВК Ботев (Ихтиман)
  2. ВК Виктория Волей (Пловдив)
  3. ВК Велики Преслав
  4. ВК Осъм (Ловеч)

 

 А група медалисти

 

 Отборите бяха наградени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, която е запален фен на волейбола. Тя поздрави участниците във финалния турнир и връчи медалите.

 

"Разбира се, че аз съм пристрастна и от сърце поздравявам победителите в днешния финал. А ние ще трябва в бъдеще да покажем какво можем. Страхотна игра! Благодаря на Българската федерация по волейбол, на спонсорите на нашия клуб, защото без тях не можем да вървим напред", каза Корнелия Маринова.