Четвъртък, 04 Май 2023 17:24
Софийски университет и Левски-София са носителите на Купа България при 16-годишните
Снимка: bfv.bg

Отборите на ВК Софийски университет и ВК Левски-София са носителите на Купа България по волейбол, съответно при момчетата и момичетата под 16 години.

 По 6 отбора в двете възрасти имаха възможност да премерят сили и да натрупат игрова практика преди финалите на Държавното първенство. Двата турнира минаха при добра организация и огромно желание от страна на състезателите.

 Турнира Купа България по волейбол се провежда в изпълнение на спортния календар на БФВ с цел популяризиране на волейболната игра сред подрастващите.

 

 ВК Миньор прие надпреварата при момичетата. В спортна зала „Борис Гюдеров" в Перник участниците бяха разделени в две групи по три тима:

Група А: ВК Левски – София, ВК ЦПВК (София) и ВК Металург (Перник)
Група Б: ВК Казанлък, ВК Любо Ганев – Автосвят (Русе) и ВК Миньор

 

След изиграване на срещите в груповата фаза на полуфинал се срещнаха отборите на ЦПВК и Казанлък, както и Левски-София и Миньор.

 

Левски Купа България

 


До купата се бориха накрая двата столични отбора, които бяха в една предварителна група. В потока ЦПВК се наложи с 3:0 над Левски-София. След това двата тима спечелиха останалите си две срещи с по 3:0 гейма, за да стигнат до оспорван финал. В него „сините" спечелиха с 2:1 (25-20, 25-19, 19-25) и вдигнаха купата.

 

Купа България момчета 16-1

 

 

Турнирът при момчетата се проведе в София, а домакин бе ВК Люлин. Срещите се играха в залата на 97 СУ „Братя Миладинови". И тук шестте отбора бяха разделени в два потока:


Група А: ВК Левски – София, ВК Люлин (София) и ВК Софийски Университет
Група Б: ВК Виктория волей (Пловдив), ВК ВАСК (София) и ВК Добруджа 07 (Добрич)

 

В група А всеки от отборите записа по една победа, а за полуфиналите се класираха СУ и Люлин (класирането бе на база: брой победи, точки, победител от директен двубой).


Резултати:
Люлин – СУ          1:2
Левски – Люлин   1:2
СУ – Левски         1:2
 

В другия поток Виктория Волей бе категоричен с две чисти победи с 3:0, а напред продължи и Добруджа.
 

Резултати:
Добруджа – ВАСК          2:1
Виктория – Добруджа    3:0
ВАСК – Виктория           0:3

 

СУ-1

 

 

В полуфиналите СУ сломи Добруджа с 3:0, а Виктория волей Люлин с 2:1. На финала непобеденият дотук отбор на Виктория Волей отстъпи пред Софийски университет с 0:2 (21-25, 21-25).