Сряда, 31 Май 2023 10:45
Страхотен старт на България в Лигата на нациите
VNL

България започна великолепно участието си в Лигата на нациите. Дамите ни сразиха Хърватия с 3:0 (25:12, 25:17, 25:19) в японския град Нагоя.


Нашите момичета не дадоха никакъв шанс на съперника през цялото време. Първият гейм беше рецитал, в който Хърватия изпълняваше ролята на спаринг партньор. Във втората част България отново доминираше на терена и треньорът Лоренцо Мичели с право аплодираше своите състезателки. Единствено в третия гейм интрига имаше до средата му. Хърватия дори успя да вземе крехка преднина, но българските момичета обърнаха резултата и оставиха съперника на 19 точки. В тази част обаче се случи и най-неприятното – Мирослава Паскова се контузи и напусна игра.
 

Най-добра реализаторка в отбора ни беше Мария Йорданов с 13 точки, следвана от Радостина Маринова с една по-малко.
 

„Бяхме много агресивни от началото на мача – коментира треньорът Мичели. – Натиснахме здраво съперника. Целта беше да не позволяваме да ни атакуват. Хърватките са най-силни в това. Много съм доволен от нашата контраатака. Единственото негативно от мача е контузията на Паскова. Притеснява ни. Не знаем какво е. Веднага отиде в болница и тепърва ще знаем."
 

Любомир Ганев, президентът на федерацията, аплодира от трибуните в Нагоя успеха на нашите.
„Много съм щастлив, така искам да играем – възкликна легендата. – Пожелах им по същия начин да се представим и в следващите двубои. Казах им: „Играйте задружно и си помагайте"! Виждам, че атмосферата е отлична. От опит знам, че само така се постигат успехи. Всички стискаме палци на Мира. Проблемът е в глезена. Дано да е нещо леко."


България играе втория си двубой в турнира срещу Доминиканска република утре също от 9 ч.