Вторник, 06 Юни 2023 13:17
България изпусна Китай в петгеймова битка на старта си в Лигата на нациите
Снимка: VNL

Мъжкият национален отбор на България стартира със загуба участието си в тазгодишния турнир Волейболна лига на нациите (VNL). В първата си среща в Нагоя (Япония) "трикольорите" се изправиха срещу Китай и за втора поредна година отстъпиха пред този съперник.

 Победителят бе решен в пет гейма, а загубата с 2:3 се яви и повторен официален дебют на Пламен Константинов на селекционерския пост.

 Той заложи на следния стартов състав: Георги Братоев, Николай Колев, Алекс Грозданов, Александър Николов, Мартин Атанасов и Димитър Димитров.

 Двубоят като цяло бе равностоен и България буквално пропусна възможност да стартира участието си в Лигата на нациите с победа. Тимът ни се представи добре на сервис и имаше висок процент на успеваемост при посрещането, но изпитваше сериозни затруднения в атака и през целия мач не успя да намери отговор на атаките на Китай в центъра. Тимът ни завърши с 34 грешки срещу 30 на съперника. Китайците пък изпитваха проблем на сервис.

 Силна игра в нападание направи младата ни звезда Александър Николов, които завърши с 22 точки, 19 от които в атака (близо 43 процента ефективност в атака). С добра игра до средата на мача Димитър Димитров се нареди на второ място сред българските реализатори с 15 точки.

 За Китай, а и като цяло най-много точки в срещата, отбеляза Жанг – 29 т., като 6 от тях бяха на блокада. Ю Юнайт добави 15, а капитанът Янг Чуан - 10.

 

 q42nkqotmtbp46cw6rrx

 

 Китайците започнаха двубоя по-концентрирано и поведоха с 4-0. Последваха силни минути за Алекс Николов, благодарение на който резултатът в средата на гейма бе изравнен и така се задържа до 16-18. Китайците започнаха да увеличават постепенно аванса си и съумяха да затворят частта при 25-20.

 Във втория гейм Константинов пусна в игра опитния Светослав Гоцев, което веднага се оказа положително върху играта и най-вече върху блокадата ни. Благодарение и на многото грешки на Китай на сервис, "лъвовете" дръпнаха в точките и успяха да ги задържат до 25-21, като последната точка дойде от мощна забивка на Мартин Атанасов. Равенство в геймовоте 1-1.

 

ezants1jhhkcl6m0uasq

 

 Азиатците отново стартираха по-уверено с 4 точки срещу 2 за България. Последваха оспорвани минути, в които резултатът вървеше точка за точка. Добра игра на Димитров на диагонала спомогна тимът ни да излезе напред с 2 точки (14-12), а след това и с 3 (16-13). Вместо да се откъснем по-сериозно, отборът ни допусна изравняване (19-19) и загубихме гейма след допуснати 12 точки срещу 5 вкарани – 21-25.

 Китай поведе и в четвъртия гейм с 4-2, но след това направи няколко поредни грешки. Националите ни отново бяха в ролята на догонващи, но с характер и борбеност, най-вече в лицето на Николов и Гоцев, успяхме да обърнем в наша полза (12-10). Тук пак пропиляхме възможност да увеличим преднината си, а позволихме на Китай да направят 4 поредни и обрат след тяхна блокада и ас. Отново Гоцев изравни с 2 поредни свои точки, на свой ред България направи 4 поредни успешни атаки, за да дръпне с 16-14. Треньорът на китайците взе таймаут, но той не помогна и нашите задържаха и дори увеличиха аванса си с 25-20.

 

oiqurxp67o08tza6q11l

 

 Така всичко трябваше да се реши с тайбрек. Той започна оспорвано, но след 6-4 в полза на съперника, играта ни се разстрои и не намерихме сили за пореден обрат – 9-15.

 Програмата на България в първия турнир от Лигата на нациите не е никак лека. Следващите ни срещи са в три поредни дни (четвъртък, петък и събота). Вторият двубой е срещу Словения (08.06) от 06:00 ч. (българско време).