Четвъртък, 02 Май 2024 12:30
Любомир Ганев представи Бленджини като новия треньор на България
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

Любомир Ганев, президент на БФ Волейбол, официално представи пред медиите новия национален треньор на мъжкия ни отбор. Италианският специалист Джанлоренцо Бленджини подписа договор за три години с опция за удължаване с още две. На пресконференцията с него бяха и асистените му Христо Цветанов, Данаил Милушев и Франческо Кадеду.

Ганев връчи фланелка с №1 на треньора и му каза: "Кико, връчвам ти тази фланелка! Да я носиш с чест и гордост! За нас ти вече си българин! Нека с твоята работа, с начина ти да убеждаваш хората, с които работиш и с твоята мотивация да накараш всички около теб да носят българското знаме на гърдите."


След това Ганев разкри защо БФ Волейбол се спря на Бленджини и какви са целите пред него.


"Радвам се, че Кико вече е сред нас – каза Ганев. - Пет години е бил треньор на националния отбор на Италия, освен това на едни от най-силните клубове в страната. Страхотно е, че постигнахме договорка за целогодишна работа. От тази година в мъжкия отбор участват много от подрастващите. Във всички възрасти трябва да се работи по един начин. Бленджини ще помага на треньорите на подрастващите, за да могат веднага най-добрите да заемат мястото си в първия тим.


Разговорите бяха доста продължителни. Поставили сме си голяма цел и това е класиране на Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 година. С правилна работа вярваме, че можем да го постигнем. Федерацията осигурява всички условия за подготовка. Преди няколко дни подписахме договор с един нов партньор. Всички състезатели в националните отбори вече са застраховани. А има някои, които, ако не могат да играят три месеца след временна нетрудоспособност, ще получат и финансова компенсация.
 

Треньорският щаб има пълен картбланш за подбор на играчи. Успяхме да организираме правото да организираме ЕвроВолей 2026, а шампионът от него ще се класира за Олимпиадата. Първите три от европейското отиват на световното първенство в Полша. Там пък първите три, които не са се класирали още за Лос Анджелис, също ще получат визи. Последните три квоти са от Лигата на нациите през 2024 година. Благодаря на Министерски съвет и Народното събрание, че помогнаха да сме един от домакините на европейското първенство. Цялата българска общност трябва да застане зад каузата национален отбор. В последните години сме имали много проблеми заради контузии и се надявам сега да са здрави.
 

Договорът с Бленджини е за 3 плюс 2 години. Трите цели са класиране във финална осмица в Лигата на нациите, до шесто място на Европейското първенство в България и до осмо място на световното. Ако две от целите се постигнат, договорът автоматично се продължава. Това трябва да стане до 2026 г., когато ще се види на какъв път сме. Нашата цел е Бленджини да води тима до Лос Анджелис."