Микаела Стоянова: Поколението, което идва, е изключително силно
05/Дек/23 17:10

Есенният полусезон в Национална Волейболна DEMAX+ лига приключи. Едно от имената, които най-силно направи впечатление с представянето си в шампионата при дамите, е това на Микаела Стоянова. 18-годишният диагонал бе най-резултатната в последния мач на своя Левски София, като отбеляза 18 точки срещу Марица 2022. В дербито срещу ЦСКА пък се отличи с 27 точки, а общо в седемте мача в първенството реализира 120 точки.

 

 Мика, както я наричат близките, вече втора година умело съчетава участието си при подрастващите с женското направление. Тя продължава да бъде и едно от оръжията при девойките на Левски София, където тимът няма загуба – 6 от 6 в Група А.

 

 Отминаваща година е много специална за нея, тъй като направи официален дебют в женския национален отбор, участвайки в олимпийския квалификационен турнир. С националният тим под 18 години завърши на осмо място на Световното първенство и взе бронзови медали от Балканското първенство.

 

 Микаела Стоянова даде интервю за официалния сайт на БФ Волейбол.

 


 

 

 Здравей, Мика! Чувстваш ли като пример за подрастващите и по-точно като млада волейболистка, която успешно пробива и в женското направление?

- Каквото мога, опитвам да предам на по-малките. Все още и аз се чувствам малка и неопитна. Но опитът, който ми даде това лято - мачовете с женския национален отбор, както и участието с женския отбор на Левски София в първенството и в евротурнирите, е много голям и един състезател само може да израсне по този начин.

 

 В края на годината по традиция е време за равносметки. За теб каква е 2023 г.?

- Със сигурност е много специална година. Най-запомнящата се! Ако трябва да я опиша с една дума, то би била „уау". Много неща се случиха – и добри, и лоши. Разбира се, че и лошите трябва да ги отчитаме, за да може един млад състезател да израсне.

 

403420582 410588227959726 7689011160507165255 n

 

 Кои желания ти сбъдна?

 - Едното ми желание беше за дебют в женския национален отбор. За моя голяма радост се случи и доста добро представяне в него. Като за пример, мога да дам мачът срещу Бразилия. Това наистина беше една огромна моя мечта, която не вярвах, че ще се случи на толкова ранен етап от моето развитие. Може би след две години се виждах в отбора.

 

 Ако те върна в началото на 2023 г., каква си я представяше?

 - Изобщо не съм очаквала, че ще дебютирам в женския национален отбор. Надявах се да имам възможност просто да тренирам с момичетата, защото това е много голям опит и особено работата с този треньор, който определено е много класен треньор. Но изобщо не съм очаквала да ме повикат в състава, да заминава с тях, да играя...

 

 Как ти се отрази преминаването от националния отбор за жени под 19 години до женския?

 - Между двата национални отбора преминаването беше плавно. По-скоро след това ми беше трудно влизането в шампионата. По време на лятото бяха във върхова форма, а в началото на клубния сезон имаше лек спад за мен, който трябваше да преодолея.

 

404136716 2584764515019092 3086168783395133907 n

 

 С националния отбор за жени до 19 години завършихте в топ 8 на Световното първенство. Самата ти как прие това представяне?

 - Не го приех добре. Резултатът не ме задоволи. Според мен имахме шанс да влезем в четворката. Поради едни или други причини – не успяхме. Не ни достигнаха едни малки неща, за да се класираме по-напред. От своето представяне бях доволна.

 

 А олимпийската квалификация с жените?

 - Ние се борихме, но се виждаше, че другите отбори са някак по-обиграни и имат повече опит. Не можем да се сравняваме с отбора на Бразилия, например.

 

 За адаптацията ти в женския тим помогна ли ти фактът, че селекционерът Лоренцо Мичели повика пет състезателки от националния под 19 години?

 - Да! Много се зарадвах, че не отидох сама, защото се притеснявах много. Знаех, че ще се изисква много от мен. Притесненията ми бяха предимно психически, не физически. Нямам проблем с цялото натоварване.

 

387323909 323009790414589 7125594541781321238 n

 

 Помогнаха ли титулярните състезателки в женския състав за адаптацията на вас, по-младите?

 - Да. Особено, когато влязохме да играем за първи път. Още в момента, в който ми казаха: „Подготви се, влизах да играеш", аз станах бяла като платно. Беше ме толкова страх да вляза. Но когато се случи, всички вътре на полето ми казаха: „Давай смело!", „Ние сме зад теб", „Заедно сме", „Играй"... И някакси, когато те ми вдъхнаха това доверие, ми пораснаха крила, с които можех да играя по-освободено.

 

 Какво си спомняш от дебюта, от момента, в който трябваше да влезеш в игра срещу европейския шампион Турция?

 - Първият най-ярък момент за мен бе, че направих точка на Мелиса Варгас. Това е моят най-любим състезател. Обожавам я! Гледам на нея като на идол. Да играя срещу нея беше като сън. Аз не съм мислила, че това ще ми се случи. Ние дори бяхме в един хотел и се разминавахме, беше страхотно! Толкова много нейни мачове съм гледала, постоянно я следя. И изведнъж – да играя срещу нея... Страшно е да играеш срещу толкова добър диагонал. Но когато ѝ направих точка, даже и тя самата не го очакваше. Влиза млад и непознат състезател, който не може да си върже обувките, с две думи (смее се)... И изведнъж отбелязва точка. Това беше много важна точка за мен! С нея придобих самочувствие да играя напред. Когато влязох, не мислех, че ще е толкова трудно, очаквах да е, но не и толкова. Играта беше супер бърза. Тяхната игра е такава – изключително бърза и точна, винаги знаят какво се случва от другата страна.

 

 След тази олимпийска квалификация надяваш ли се на нова повиквателна за жените още при следващия лагер?

 - Надявам се да бъда повикана! Тази година жените участват в Лигата на нациите и има очаквания към тези мачове. Предполагам, че г-н Мичели ще предпочете по-опитните състезателки.

 

404396688 885463539446871 5776512400113865183 n

 

 Все пак – надяваш ли се с представянето ти и показателите ти от вътрешното първенство да привлечеш вниманието на треньорския щаб и да заслужиш място?

 - Разбира се! Надявам се и да получавам все повече време в националния отбор, с което да се доказвам. Смятам, че покрай участието си в националния отбор, успях много да израсна. Но ще има още много лета с този отбор.

 

 За националният отбор за жени под 20 години през 2024 г. предстои Европейското първенство и то на родна земя. Гледаш ли в тази посока?

 - Със сигурност ще бъде натоварено лято. Но каквото и да ме очаква, ще трябва да ги съчетая по някакъв начин. Нормално е като приоритет да е нашата възраст и това Европейско първенство е много важно за нас, още повече, че сме домакини. Трябва да се представим достойно. Трябва да вземем медал, а защо не и злато.

 

403989107 365569775840856 4126522579782693058 n

 

 Може ли това Европейско първенство да бъде вашият реванш за Световното от тази година?

 - Шансът ни със сигурност ще бъде много по-голям. Конкуренцията ще бъде на друго ниво от Световното. Отборите не са чак толкова много. И това е много голяма възможност да отмъстим за това, което ни бе отнето. Ще разчитаме и на публиката, която винаги е седмият играч.

 

 На клубно ниво още през миналия сезон ти се налагаше да съчетаваш участието при подрастващите с женския състав. Тази колаборация помогна ли ти за лятото и националните отбори?

 - Да, помогна ми. Особено заради натоварването. Имах по 2-3 мача на седмица. Беше доста трудно, тежко и натоварващо, както физически, така и психически. Това ме подготви за лятото. Да съм по-издръжлива и за мачовете и за преминаването ми при жените.

 

 Втори сезон все повече се разчита на теб в женския състав на Левски София. Чувстваш ли се все по-уверена и на мястото си?

 - Да. Чувствам се много по-уверена и силна от миналия сезон. Много по-подготвена. Мисля, че и отборът ми има много по-голямо доверие, отколкото преди година. Надявам се да имаме много по-големи успехи този сезон. Сега сме в по-различен състав. С много силни състезателки и класни чуждестранни попълнения. Имаме опитни състезателки и много силно посрещане.

 

404042298 1086204409484050 4698721975693148817 n

 

 По-генерално – на какво ниво е женският волейбол към този момент?

 - Според мен поколението, което идва – моята възраст и по-малките, е изключително силно. Има много талантливи деца. Знам, че женският национален отбор след няколко години – 5-6, ние ще станем отбор, който много трудно ще бъде побеждаван. Ще бъде много силен отбор. Рядко се виждат толкова високи състезатели и то на тези години. Виждам по-малки, които вече са по-високи дори и от моята възраст. Сигурна съм, че България ще има с какво да се гордее и ще спрат да омаловажават женския отбор, като започнат да го гледат колкото и мъжкия.

 

 Какво си пожелаваш за следващата година?

 - Искам златни медали в клубното първенство – и при девойките, и при жените. За националният отбор – бих искала отново да ме повикат при жените и да се представя колкото е възможно по-добре. При под 20-годишните искам златен медал от Европейското.

 

379662607 287851267526332 8038518591887165955 n

Изтеглен бе жребият за Купа България за жени
05/Дек/23 12:17

Осемте отбора, които участват в Национална Волейболна DEMAX+ лига, научиха своя жребий за турнира Купа България за жени. Той бе изтеглен в офиса на Българска федерация волейбол в присъствието на представители на клубовете. Победителите ще бъдат определени в една среща, като четвъртфиналните двубои ще се играят тази седмица – 8 и 9 декември.

 

 Жребият отреди три от четирите срещи в тази фаза да се играят в столицата. ЦСКА и Левски София се разминаха в началния етап и могат да се срещнат на полуфинал, ако спечелят срещите си, съответно срещу Хектор и Марица 2022. Носителят на трофея Марица (Пловдив) също ще бъде домакин на Варна ДКС, а ако победи ще има за съперник някой измежду Славия 2017 и Дея спорт. Бургаският клуб, който е новак в шампионата при дамите, ще гостува за Купата. За полуфиналната фаза ще бъде теглен жребий само за домакинството.

 

 ПРОГРАМА - Купа България

8 декември

15:30 ч.: ЦСКА - Хектор
18:00 ч.: Славия 2017 – Дея спорт
19:00 ч.: Марица – Варна ДКС

9 декември

18:00 ч.: Левски София – Марица 2022

Четири отбора с по пет победи в efbet Супер Волей
04/Дек/23 14:04

Четири мача се изиграха от 8 кръг на efbet Супер Волей, а две срещи бяха отложени. След този уикенд в елитния шампионат при мъжете четири отбора имат по 5 победи.

 

 Левски София постигна успех като гост на Раковски-1964 с 3:1(25:18, 25:18, 25:27, 25:21) и с това се изравни по точки с лидера Хебър (Пазарджик) – 16 т. Сребърните медалисти от миналия сезон обаче са с мач по-малко от "сините". Хебър има 6 мача, а Левски – 7. Столичният тим увеличи победната си серия на 3 мача. Като MVP бе отличен Преслав Петков (12 точки), а най-резултатен за гостите бе Владимир Гърков с 19 т. За домакините от Севлиево, които спечелиха първи гейм от началото на сезона, Калоян Вълчинов се отличи с 16 точки.

 

ЦСКА загуби гостуването си на Берое 2016, но запази третата позиция. "Червените" отстъпиха с 1:3 (25:21, 18:25, 23:25, 21:25) в Стара Загора. За "Най-полезен играч" бе обявен Спас Байрев, който отново бе и най-резултатен за тима си с 30 точки (2 аса, 3 блокади). Успехът за "зелените" е четвърти в първенството и те са шести с 12 точки, колкото има и Дея спорт. Бургаският тим е изиграл 5 срещи заради европейското си участие.

 

 С тайбрек Марек взе гостуването си на Добруджа 07. Тимът от Добрич, който остана още в самото начало на мача без капитана си Димитър Маринков заради контузия, допусна пета загуба след 2:3 (25:22, 20:25, 20:25, 25:16, 12:15).

 

 Изненадата поднесе Черно море, който спечели трудното гостуване на Пирин в Разлог с 3:1 (25:21, 22:25, 25:13, 25:20). Този път варненци бяха категорични и доминираха още от самото начало, като не позволиха на домакините да поведат нито веднъж през първата част. Пирин успя да задържи интригата, изравнявайки във втория гейм, но не стигна до обрат.

 

 407839103 1079828012980781 6406354466676048508 n

 

 Класиране:

1. Хебър (Пазарджик)
2. Левски София
3. ЦСКА
4. Монтана
5. Дея спорт
6. Берое 2016
7. Нефтохимик 2010
8. Пирин (Разлог)
9. Черно море
10. Добруджа 07
11. Марек Юнион-Ивкони
12. Раковски-1964

7 от 7 за Марица. ЦСКА и Левски след лидера през зимната пауза при жените
04/Дек/23 13:06

Столичните ЦСКА и Левски заеха местата след лидера Марица (Пловдив) в паузата между двата полусезона. През изминалия уикенд се изигра последният 7 кръг от есенния дял на Национална Волейболна DEMAX+ лига, а първенството при дамите ще бъде подновено през февруари 2024 г.

 Шампионът Марица ще зимува като непобеден в шампионата. "Жълто-сините" спечелиха гостуването си на Хектор с чиста победа 3:0 (25:12, 25:10, 25:17). Така те събраха 21 точки и имат само един допуснат гейм.

 

 На втората позиция се утвърди ЦСКА, който в директен сблъсък за него взе дербито срещу Славия 2017 с 3:1 (25:17, 19:25, 25:20, 25:18). "Червените", които бяха домакини в този двубой, поведоха след убедителна игра в първия гейм, но "белите" изравниха. Силната игра на блокада даде предимство за армейския тим, който не се разколеба в следващите две части и затвори срещата. Това е шести успех за ЦСКА. Славия 2017 регистрира трета загуба, но остана в топ 4.
Левски София се възползва от грешката на "белите" и след свой категоричен успех срещу Марица 2022 зае третата позиция след първия полусезон. "Сините" завоюваха пета победа, а тя дойде на свой терен и без да допуснат гейм - 3:0 (25:17, 25:6, 25:16).

 

 Дея спорт се закани за нов успех в Национална Волейболна DEMAX+ лига и го постигна. Бургаският тим, който е новак в шампионата, зарадва своята публика с чиста победа срещу друг морски тим – Варна ДКС - 3:0 (25:14, 25:15, 25:16).

 

 Резултати от VII кръг:

Дея спорт - Варна ДКС                      3:0 (25:14, 25:15, 25:16)
Хектор - Марица                                0:3 (12:25, 10:25, 17:25)
Левски София - Марица 2022           3:0 (25:17, 25:6, 25:16)
ЦСКА - Славия 2017                         3:1 (25:17, 19:25, 25:20, 25:18)

 

 Класиране след VII кръг:

1. Марица (Пловдив)
2. ЦСКА
3. Левски София
4. Славия 2017
5. Дея спорт
6. Марица 2022
7. Хектор
8. Варна ДКС

В Белово откриха реновирано игрище с програмата "С волейбол на училище"
01/Дек/23 16:29

Проектът "С волейбол на училище" гостува тази седмица на град Белово. Слънчево време, впечатляващи условия и атмосфера, и изключително гостоприемство ни посреща в местното Средно училище "Александър Иванов - Чапай", което е поредното учебно заведение, присъединило се към инициативата на Българска федерация волейбол (БФВ) и провеждана под егидата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV).

 

 СУ "Александър Иванов – Чапай" е училище за пример! Сгушено между три планини - Рила, Родопи и Средна гора, и в близост до две реки – Марица и Яденица, то успешно съчетава традициите на историята със съвременен и технологично-актуален вид. В него учат над 500 деца, а преподавателите са към 60, от които по-голямата част млади хора. Чистота и топъл уют лъха от всяка стая и коридор в красивата сграда, която разполага и с асансьор за деца в неравностойно положение, зала за събития, библиотека, физкултурен салон, столова, а стаите по отделните предмети са оборудвани с всички необходими пособия или техника, за да бъдат пълноценно провеждани занятията. За децата има и осигурен транспорт. Децата от 1 до 7 клас са на целодневен режим, а в гимназиалната степен се предлагат две професионални направления – "Финансист" и "Системен програмист". Училището в Белово се гордее с многото си извънкласни и занимателни дейности – роботика, математика, рисуване, народни танци, мажоретен състав и разбира се - волейбол.

 

IMG 20231129 150334

 

 Именно волейболът е една от най-големите гордости на СУ "Александър Иванов – Чапай". Един от преподавателите по физическо е Иван Цоклинов, който е президент и треньор на ВК Марица (Белово). Благодарение на неговия ентусиазъм и дългогодишен труд десетки деца се докосват до магията на любимия спорт и дори започват активно да се състезават.

 

 Интересът към волейбола мотивира училищното ръководство да обнови по проект и едно от дворните игрища, за да може повече деца да практикуват играта. Официалното откриване бе съчетано с програмата "С волейбол на училище", а лентата прерязаха Спаска Кузманова, директор на СУ "Александър Иванов – Чапай", както и Стойко Стефанов, новоизбраният кмет на Община Белово. Това се случи в присъствието на представителите на Българска федерация волебойл, сред които вицепрезидентът Давид Давидов, административният директор Станислав Николов, координаторът за националните отбори Николай Иванов и Адрияна Мариновка – координатор на проекта "С волейбол на училище".

 

370241676 896822212051145 5152700223742473311 n

 

 "Забелязах, че покрай вашето училище е пътят, който води до Белмекен. Спомних си, че през 90-те години по два пъти в годината съм минавал от тук и съм гледал към това училище, а сега имах удоволствието да го разгледам и от вътре. Впечатлен съм какви условия са ви създали и учителите какви грижи полагат за вас", сподели емоциите си пред присъстващите волейболната легенда и бивш капитан на националния отбор на България за мъже Николай Иванов.

 

 371332021 218904854487605 1882503503512640623 n

 

 

 Инициативата "С волейбол на училище" има за цел да докаже, че образованието и спортът не са две отделни посоки в живота, а могат да вървят ръка за ръка. Те изграждат личността на българските деца, предоставяйки им забавление, спорт, здраве, образование и личностно израстване. СУ "Александър Иванов – Чапай" споделя същата мисия, а именно формиране на личности с висока интелектуална подготовка и култура, с ярко изразено гражданско съзнание и поведение, способни за ефективна обществена реализация; възпитание и обучение според държавните образователни изисквания и стандартите на Европейския съюз в духа на демократичните ценности.

 

397948166 362891559487725 8417402174760965731 n

 

 "Щастливи сме, че сме партньори по този прекрасен проект, от който печелят само и единствено децата. Защото вие сте нашето бъдеще, а спортът е онова нещо, което ви носи здраве, успехи, удовлетвореност, съпричастност, воля, издръжливост, търпение и постоянство. Той ви носи всичко онова, което е задължително, за да израснете като достойни човеци. Всеки от вас да бъде здрав, да намери своето място, в което аз съм сигурна. Играйте волейбол! Спортувайте! Бъдете щастливи!", посочи в своята реч по време на официалната церемония директорът Спаска Кузманова.

 

370262349 1553424768780976 7565185358383530647 n

 

 Местната власт в лицето на кмета Стойко Стефанов увери, че ще продължи подкрепата си към спорта и по-конкретно към волейбола, като новоизбраният градоначалник дори обеща да подсигури лагер на ВК Марица (Белово) във високопланинската база в Белмекен.

 

 "Изключително бях доволен, когато разбрах, че ще бъдем част от вашия прекрасен проект. Благодарим за подкрепата! Община Белово винаги е подкрепяла спорта. Пред вас искам да благодаря на г-н Иван Цоклинов за усилията, които полага, защото в Белово наистина волейболът е на едно доста високо ниво. И това е благодарение на него!", каза кметът Стойко Стефанов.

 

368933861 6826501334105710 2907207606428730899 n

 

 Макар и да бе един от последните дни на месец ноември слънчево и топло време посрещна проекта "С волейбол на училище", което позволи провеждането на открита тренировка на външното и реновирано игрище в двора. Демонстрациите предизвикаха огромен интерес от страна на деца и родители, които проследиха отблизо наставленията на треньор Цоклинов. Най-голяма бе радостта за новите топки, които получиха учениците. Присъстващите деца си взеха много автографи от гостите от БФВ, а едно от момченцата, което бе зарадвано с подпис върху лист от тетрадката си от Николай Иванов възкликна пред съучениците си: "Това ще го сложа най-високо на рафта си!".

 

401016045 3169203260052348 5310596862900642188 n

 

 Г-жа Спаска Кузманова изрази своето желание партньорството между ръководеното от нея училище и БФВ да продължи дългосрочно, а от своя страна представителите на федерацията поканиха нейни ученици на мач на някой от националните отбори през следващата година.

 

IMG 20231129 150645

 

 Проектът "С волейбол на училище" се изпълнява в сътрудничество с Европейската конфедерация по волейбол като част от инициативата SchoolVolleyball, съфинансирана от Европейската комисия.

 

 Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите на проекта: Столична община, София – Европейска столица на спорта, РУО София-град, Министерство на младежта и спорта и фондация "За пример".

 

371346355 1000198577742314 1274268710424506008 n

Страница 1 от 1632