Четвъртък, 08 Септември 2022 16:30
Напусна ни Живко Жечев, бивш генерален секретар на БФВ и един от най-уважаваните българи в FIVB и CEV

На 72-годишна възраст ни напусна Живко Жечев, най-авторитетният и дългогодишен български представител в администрацията на Международната федерация по волейбол – FIVB. Той е бивш генерален секретар на Българска федерация по волейбол и един от най-уважаваните българи в структурите на Международната волейболна федерация - FIVB и Европейската конфедерация – CEV.

Живко Жечев е роден на 2 септември 1950 година в Павликени. Като волейболист играе в ЦСКА. Става носител на Купата на КЕШ (сегашната Шампионска лига) с екипа на „червените“ през 1969 година, както и е шампион на България с армейците. От 1992 до 1994 година е изпълнителен директор на БФ Волейбол. От 1994 до 1998 година е генерален секретар на федерацията. През годините е Председател на Техническата комисия на FIVB, постоянен технически делегат на мачове от Световната лига (сегашна Волейболна лига на нациите) както и дългогодишен инструктор към FIVB.

Живко Жечев е и сред основоположниците на Волейболната информационна система на FIVB за България, която е въведена през 1992 г. Изпълнява функциите на административен директор на НВЛ до 2010 година.

Опелото ще бъде на 10 септември от 12:30 ч, в църквата „Свети Георги“ в квартал „Дървеница“ в София.

Българска федерация по волейбол изказва най-искрени съболезнования на семейството и близките на Жечев.