Понеделник, 13 Февруари 2023 14:49
Показаха волейболните пиктограми за Париж 2024

МОК показа пиктограмите на волейбола и плажния волейбол за олимпийските игри в Париж през 2024 година. Целта им е да изобразяват не само спортна дисциплина, но също чест, гордост и семейни ценности.

Всеки пиктограм е част от общата картина, създаваща единството на спорта. Композиран са от три графични елемента – ос на симетрия, изображение на земята и представяне на спорта, който той илюстрира.

Пиктограмите дебютират на игрите през 1964 година и оттогава са част от визуалната идентичност на съответната олимпиада.

В състезанията по плажен волейбол в Париж ще участват по 24 отбора от пол. Форматът ще е същият, който беше използван на Токио 2020. Тимовете ще бъдат разделени на шест групи по четири. Напред ще продължат първите два плюс двата най-добре класирани трети отбори. Следват преки елиминации до финала.

Турнирът по плажен по волейбол ще е между 27 юли и 10 август. За него ще бъде построена временна 12-хилядна арена точно под Айфеловата кула. Титлите си от Токио ще защитават норвежците Андрес Мол и Кристиян Сорум, както и дамите Ейприл Рос и Аликс Клайнеман от САЩ.

Волейболният турнир при мъжете ще има променен формат. Първата фаза ще е съставена от три групи по четири отбора вместо от две по шест. Форматът е и за двата пола. Финалната фаза ще достигнат първите два във всяка група и двата най-добри трети. Елиминациите остават по схемата от Токио 2020. Волейболният турнир стартира на 27 юли и ще завърши на 11 август.

Мачовете ще бъдат в 12-хилядната зала „Саут Парис Арена 1", която е част от Парис Експо, който е построен през 1923 година, за да домакинства на парижкия панаир. Франция ще защитава титлата си при мъжете от Токио. Отборът се класира като домакин. Жените на САЩ ще трябва да минат през квалификации, за да се борят за второ поредно злато.