Четвъртък, 11 Май 2023 16:37
88 СУ "Димитър Попниколов" се похвали с волейболни успехи и се включи в кампанията „С волейбол на училище“
Снимка: bvf.bg

С волейболни успехи ще изпратят учебната година в столичното Средно училище 88 „Димитър Попниколов" в квартал "Овча Купел 1". То бе поредното, което се включи в мащабната кампания „С волейбол на училище", организирана от Българска федерация волейбол (БФВ) под егидата на Европейската волейболна централа (CEV).

 

 За 88 СУ волейболът е традиция и един от любимите спортове. Тази година представителният им отбор спечели първо място във възрастовата група (5-6 клас, момичета) в Областния кръг на Ученическите игри към Столична община.

 

 За интереса към този спорт в школото засвидетелства и пълният с деца физкултурен салон по време на събитието на БФВ. Да наблюдават демонстративната тренировка и уменията на своите съученици дойдоха от най-малките до представители от гимназиалната степен.
 

„Радвам се, че физкултурният ни салон е пълен, защото спортът е здраве, спортът е дисциплина, спортът е отговорност, споделена отговорност, както е и във волейбола и въобще в отборните спортове", каза в приветстващите си думи Надка Воденичарова-Данова – директор на 88. СУ "Димитър Попниколов".

 

IMG 20230505 121043

 

 

Тя допълни, че спортът в училището, което ръководи, е застъпен сериозно и затова имат успехи тази година не само във волейбола, но и в леката атлетика, където са стигнали до бронзовите отличия (също във възрастова група 5-7 клас). Освен това, 88 СУ е едно от училищата, които се радват на голям закрит плувен басейн.
 

Директорът посрещна легендата на българския волейбол и координатор на националните отбори Николай Иванов, който също вдъхна кураж на присъстващите ученици и ги насърчи да са много старателни в учението и в спорта.
 

"Всички най-големи звезди във волейбола са тръгнали от училище. Училището е мястото, в което се правят първите стъпки и аз ви пожелавам тези ваши стъпки да бъдат успешни. Да продължите да се занимавате с волейбол. Този спорт дава перспективни и за по-нататъшно развитие и като личности, и образование със солидна стойност. Защото все по-често се използват стипендиантски програми, които дават възможност на хора, които се занимават с волейбол да учат в престижни колежи в САЩ", заяви Иванов, давайки пример и с лицата на международната кампания "С волейбол на училище" – Александър Николов и Никол Данкинова.

 

IMG 20230505 121219
 

На събитието присъства и Мария Младжова, главен експерт "Просвета и култура" към район "Овча купел".
 

Бурни аплодисменти заслужи Петя Венева – бивша волейболистка и настоящ треньор, включително помощник треньор на женския национален отбор на България за момичета до 17 години. Венева е един от родителите в 88 СУ. Нейната дъщеря – Калина Венева, която върви по стъпките ѝ и национална състезателка, е възпитаник именно на 88 СУ.
 

Петя Венева присъства на събитието в качеството си на треньор на Централен полицейски волейболен клуб, а заедно с един от подрастващите отбори проведе тренировка с учениците, включвайки дълга демонстрация на волейболни техники и изпълнения.

 

IMG 7946
 

Събитието, което предизвика огромен интерес, завърши с дълго хоро, в което участие взеха малки и големи, ученици и преподаватели.
 

"Да слушате учителите и треньорите, защото те са хората, които ви мислят доброто и искат да изградят едни достойно хора в обществото", посъветва Николай Иванов присъстващите.


Проектът "С волейбол на училище" се изпълнява в сътрудничество с Европейската конфедерация по волейбол като част от инициативата SchoolVolleyball, съфинансирана от Европейската комисия.


Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите на проекта: Столична община, София – Европейска столица на спорта, РУО София-град, Министерство на младежта и спорта и фондация "За пример".