Четвъртък, 16 Ноември 2023 15:32
Станислав Николов: Виждаме желанието на още клубове да участват в Национална волейболна DEMAX+ лига
Снимка: SafeNews.bg

Какви са целите и интереса към Национална волейболна DEMAX+ лига - по тази тема и въпроси в интервю за SafeNews.bg говори Станислав Николов, който е председател на Комисията "Национална волейболна лига - жени", член на Управителния съвет на Българска федерация волейбол и административен директор на федерацията. С дългогодишния му стаж в БФВ той е един от основните двигатели на женското направление към момента. От него ще научим какво се случва с женския клубен волейбол у нас и за целите пред БФВ, за удължаването на договора с основния спонсор, и за новия партньор на лигата.

 

 Г-н Николов, сезонът в Национална волейболна DEMAX+ лига за жени започна. Споделете в какво състояние към момента е лигата и участващите отбори?

Преди всичко бих искам да благодаря на вашата медия за проявения интерес към Национална Волейболна DEMAX+ лига. Относно състоянието на лигата, бих искал да разделя отговора на три части. Като започна с екипността. От самото начало президентът на Българска федерация волейбол (БФВ) Любомир Ганев ни даде свободата да създадем екип от съмишленици, които обичат волейболната игра и са готови да участват в нейното развитие. Такъв пример е последното участие на г-жа Мина Николова като дългогодишен мениджър на Национална волейболна лига – мъже, която успешно менажираше и финансираше лигата. На второ място бих поставил финансовото състояние на лигата и тук бих искал да благодаря на г-н Петър Кънев, който е вицепрезидент на БФВ и прие за своя кауза това да обезпечи финансово и да работи за развитието на лигата при жените. На трето място бих поставил спортно-техническата част. И тази година форматът при жените е от 8 отбора, като тук бих искал да обърна внимание, освен Марица (Пловдив), който е дългогодишен шампион при жените и носител на Купата на България, и участник в Шампионската лига, в последно време виждаме резултатите от успешната политика на ВК Левски София за налагане на млади и перспективни състезатели в представителните отбори мъже и жени, също така успешно развиващият се отбор на ЦСКА, на ВК Славия 2017 и на новия член на шампионата – Дея Спорт (Бургас), който амбициозно развива своята дейност и в женското направление.

 

 Споменавайки името на Дея Спорт, трудно ли е да се убеди един клуб да участва и в женското направление в елита?

Не бих казал, че е лесно. Но това, което забелязваме след първата година от нашето управление има клубове, които проявяват интерес да участват в шампионата. Такъв пример бих дал в лицето на ВК Локомотив София и Централен полицейски волейболен клуб (ЦПВК), които в последните години развиват доста успешно детско-юношеското си направление. И логичният завършек на техния проект е да имат представителен отбор при жените.

 

 Срещи от лигата вече се дават в национален ефир. Ще помогне ли това за развитието на първенството и как?

Разбира се, така е! Една от целите, които си поставихме от самото начало е да намерим медиен партньор на шампионата. Това вече е факт и в лицето на БНТ ние имаме медиен партньор, който ще излъчва най-интересните мачове от всеки кръг. Тук бих искал отново да благодаря на г-н Кънев и на г-н Сашо Йовков, който също е член на Управителния съвет на федерацията и продължава да работи активно за развитието на маркетинга и медиите в лигата.

 

 Като отговорник за НВЛ-жени какво си пожелавате да се случи през този сезон и има ли поставени цели?

Лично аз си пожелавам да има повече 5-геймови битки на игралното поле, които ще допринесат и за реализирането на повечето цели, които си поставяме. А именно: по-голям интерес, по-голямо внимание от партньори, медии, приятели на волейбола, което ще превърне лигата в един успешен продукт.

 

 Появи се информация, че има интерес и от други клубове да се включват и БФВ обмисля варианта броят на отборите да се увеличи. Така ли е?

Да. Това е и нашето желание, но обмисляме това да се случи от следващия сезон. Идеята ни е, а и по принцип политиката на БФВ и на УС е да посещава все повече клубове и общини, с които да водят разговори за развитието на волейбола по места. Срещайки се с различни клубове в България виждаме желанието за участие в шампионатите, както при мъжете, така и при жените. Да се надяваме, че за следващата година бройката на отборите ще бъде увеличена.

 

 Вие, като част от БФВ, обикаляте много из цяла България, по места извън големите градове, какво виждате в залите?

Интерес към волейбола го е имал, има го и ще продължи да го има. Пример за това в последните години е ВК Хебър (Пазарджик), който на всеки един мач залата е препълнена и е пример за подражание. И Бургас, и Монтана при мъжете, но не искам да изброявам, за да не пропусна някой. Тази тенденция я виждаме сега и при жените.

 

 БФВ продължи партньорството с DEMAX, който е генерален спонсор на лигата в последните 3 години. Колко трудно е в днешно време да се намери компания, която да подкрепя спорта и то дългосрочно?

Както казах по-рано, благодарение на г-н Петър Кънев и неговите партньори лигата при жените е обезпечена. От изключителна трудност е в днешно време да се намират партньори, които да участват в едни такива проекти и аз мисля, че е крайно време да тема за за Закона за спорта да бъде поставена на дневен ред.

 

 Трудно ли е наистина на клубовете и на организациите финансово и да събират бюджет?

Да, трудно е. И точно поради тази причина ние се постарахме променим политиката по подпомагане на клубовете от шампионата при жените и от миналата година се опитваме да подпомагаме тяхната дейност при участието им.

 

 Г-н Петър Кънев, който е начело на DEMAX, но и част от БФВ бе избран с рекорден брой гласове в Управителния съвет на последното Общо събрание. Вие като дългогодишен служител на БФВ, доколко смятате, че е повлияло случващото в лигата върху този вот?

Безспорно г-н Кънев е авторитет, както в своята област, така и сред волейболната общественост. Тези резултати не са случайни. Г-н Кънев получи най-голямо доверие и подкрепа от страна на волейболните клубове-участници в последното Отчетно-общо събрание на федерацията. Но това е следствие на неговата дългогодишна работа, всеотдайност и почтеност към хората, които работят за волейбола в България. И приносът му в може би последните над 20 години за развитието на волейбола в България – това е оценката за него.

 

 Вие също вече сте част от Управителния съвет. Направихте промени в устава и в броя на членовете на УС на последното Общо събрание. Споделете какво си постави като цели този нов УС и какъв е основният фокус на мандата ви?

Една от най-важните задачи е всеки един член на Управителния съвет да има отговорност в определено звено. Дали ще бъде в национални отбори - мъжко направление, дали ще е женско направление, дали ще е в лига, дали ще бъде в детско-юношески волейбол, важното е всеки един от членовете на УС да има определено задължение и определени отговорности, които да контролира и координира.

 

 Част от младите таланти на женския ни волейбол дебютираха това лято и в националния отбор за жени, оставяйки много добри впечатления с играта си. Представянето им атестат ли е за работата в родните клубове, а и в лигата?

Разбира се, че е атестат. Бих искал да благодаря на всички клубове в България, независимо дали развиват мъжко или женско направление, особено в условията, в които се намират. Те правят всичко възможно треньорите да развиват волейбола в България и съм убеден, че резултатите не след дълго ще дойдат. До 2-3 години ние ще имаме един солиден мъжки отбор и сигурен съм, че същото ще се случи и с женския до 3-4 години, тъй като имаме изключително перспективни и добри състезатели.

 

 Два клуба от Национална волейболна Демакс лига участват и в европейските клубни турнири. Какво очаквате от представянето на Марица Пловдив и Левски София?

На първо място – израстване на младите им състезатели, а на второ място – достойно представяне на България в европейските турнири. Важно е да има такова клубно участие в Европа и България да бъде представена по възможно най-добрия начин на европейската сцена.

 

 Какво ще пожелаете на българските волейболистки и на клубовете, които поддържат женско направление?

Да са здрави, да нямат контузии и да продължават да развиват успешно българския волейбол.

 

ВИДЕО на интервюто със Станислав Николов.