Антонина Зетова определи състава за Европейското
29/Юни/24 14:31

Треньорът на националния отбор за жени под 18 години Антонина Зетова определи състава за Европейското първенство в Гърция и Румъния. Нашите заминават днес за южната ни съседка.
 

Ето и групата:
 

Димана Иванова
 

Стефани Дянкова
 

Симона Иванова

Дарина Нанева

Деница Ангелова

Божидара Иванова

Виктория Нинова

Мария-Магдалена Недялкова

Вяра Парапунова

(Габриела Жекова

Калина Венева

Елисавета Сариева

Никол Окоро

Една Тодорова

Първият ни мач на европейското е на 1 юли срещу Германия. Следващите двубои са срещу Турция, Полша, Литва, Финландия, Гърция и Унгария. Първите два отбора от групата се класират на полуфинал.

 

Програма на отбора на България в груповата фаза:

1 юли от 17:30 часа срещу Германия
2 юли от 17:30 часа срещу Турция
3 юли от 12:00 часа срещу Полша
5 юли от 14:30 часа срещу Литва
6 юли от 14:30 часа срещу Финландия
8 юли от 20:00 часа срещу Гърция
9 юли от 14:30 часа срещу Унгария

 

 

Почина големият съдия Бисер Пенков
28/Юни/24 12:17

Един от големите български съдии Бисер Пенков почина на 81 години. Той е бивш състезател на Левски и Академик (София), като със „студентите" е и шампион на България.
След края на кариерата си Пенков се отдаде на съдийството и помогна много за развитието му.


Погребението ще е в събота от 12 часа на Централни софийски гробища.
 

БФ Волейбол изказва най-искрени съболезнования на семейството на Пенков.

Антонина Зетова:  Искам момичетата да играят спокойно
27/Юни/24 17:05

Националният отбор за жени под 18 години е на финалната фаза в подготовката си за европейското първенство в Гърция. Воденият от Антонина Зетова тим направи последна контрола срещу състава под 20 години, който е с треньор Борислав Крачанов. Миналата седмица българките завършиха на второ място на Балканиадата.


„Това беше изключително събитие за нашия отбор – каза Зетова пред официалния сайт на БФ Волейбол. - Изиграхме наистина добри мачове. Във финала Турция показа много висока класа. В него съперникът демонстрира голямо израстване. Това ни затрудни, но обърнахме внимание на мача през последните тренировки в София. Надявам се да вдигнем нивото и да бъдем конкурентни."
 

В групата на европейското първенство отново ни предстои мач срещу Турция. „Надявам се, да е много по-различен двубой – продължи Зетова. - Но да не забравяме, че преди Турция ще се изправим срещу Германия. Нашият фокус е насочен към този мач. Не искам да казвам публично на какво класиране ще съм доволна. Всеки треньор иска да е възможно на най-високото място. Нашата народопсихология е такава, че когато тръгнем с големи кошници, не ни се отразява добре. Искам момичетата да играят добре и спокойно. Проведоха много качествена подготовка. Изиграхме силни контроли и показахме какво можем като отбор. Трябва тези всички неща да излязат, когато има увереност. Появи ли се несигурност, нещата се променят. Всички момичета са на лице, нямаме проблеми. Атмосферата е добра."
 

На Балканиадата българският отбор заслужи и две индивидуални награди.
 

„Бяхме много уверени в себе си – каза разпределител №1 на турнира Димана Иванова. - Мисля, че се подготвихме отлично за европейското първенство в Гърция. Ще играем с още повече желание и хъс. За всеки човек е страхотно чувството да чуе българския химн."
 

„Със сигурност можехме и още повече да постигнем на Балканиадата – добави Виктория Нинова, която стана най-добра на поста либеро. - Имахме шанс да победим Турция на финала. Жалко, че не успяхме. На мен не ми беше трудно. Играех със сърце във всеки мач и не се отказвах. Атмосферата в отбора е страхотна, колективът е сплотен. На европейското първенство очаквам да подобрим резултатите си от миналата година. Целта е да вземем медал."
 

Първият ни мач на европейското е на 1 юли срещу Германия. Следващите двубои са срещу Турция, Полша, Литва, Финландия, Гърция и Унгария. Първите два отбора от групата се класират на полуфинал.

Лектори от Япония, Норвегия и Сърбия ще водят Треньорската конвенция на CEV в София
26/Юни/24 10:33

Трима квалифицирани и високопоставени лектори ще пристигнат в България за тазгодишната Треньорска конвенция на Европейската конфедерация по волейбол (CEV). За втора поредна година страната ни ще е домакин на престижното обучително събитие, което е насочено главно към работата с подрастващи.
CEV Треньорската конвенция ще се проведе на 14 и 15 септември в София. Лекциите в столицата ни ще се водят от Ацуши Като, Коре Мол и Ранко Райович. Те ще споделят своето богатство от знания и опит с треньори и учители по физическо възпитание от цяла Европа, работещи в началното ниво на играта.

 

 Ацуши Като е опитен волейболен треньор и инструктор от Япония, с множество сертификати от FIVB. Работил е основно в родината си и в Тунис. Към момента е технически треньор в Piedmont VBC в Северна Каролина, САЩ. Ацуши Като въплъщава основните ценности на междукултурната адаптивност, особено чрез способността си да обучава на английски, френски и китайски. Неговата треньорска философия интегрира традиционни японски техники и принципи на бойните изкуства, като по този начин насърчава иновациите и глобалното сътрудничество във волейболния треньор.

 

 Норвежецът Коре Мол е познат като състезател и треньор, както във волейбола, така и в плажния волейбол. С ръководни позиции на национално ниво и мандат като шеф на спорта в Норвежката волейболна федерация (NVBF) до 2010 г., Мол е преминал през всякакви роли в спорта. Неговата коучинг философия дава приоритет на непрекъснатото усъвършенстване и насърчава доверие, честност и високи постижения. Известен с острото си око за таланта и холистичното развитие на играчите, подходът на Мол набляга на техническата прецизност, стратегическите иновации и психическата устойчивост. Той е двукратен носител на наградата за "Треньор на годината" по плажен волейбол - през 2019 г. и 2021 г. Известен е като баща на Андерс Мол и наставник на двойката по плажен волейбол Мол/Кристиян Сорум, които са олимпийски шампиони от Токио.

 

 Д-р Райович е специалист по вътрешни болести и невроендокринолог. Ръководи катедрата по „Невронауки в образованието" към Педагогическия факултет в Копер, Словения. Райович е създател на системата за обучение NTC, която в момента се прилага в над 20 европейски страни, с акредитация от министерствата на образованието в цели седем държави. Той е автор на повече от 20 книги, ръководства и игри за цялостно детско развитие и служи като експерт към Европейската хандбална федерация (EHF) по невронауките в спорта. Райович основава „Менса Сърбия" и NTC отдела за надарени деца. Той получи международно признание за своя интелектуален принос през 2015 г. и живее в Нови Сад, където продължава работата си с акцент върху образованието и развитието на таланта.

 

 "За нас е удоволствие да посрещнем за втора поредна година треньори от толкова много държави – коментира Любомир Ганев, президент на Българска федерация по волейбол. - Освен това, изпитваме гордост, че с организацията на подобно събитие, допринасяме за развитието на специалистите по волейбол и на волейбола при подрастващите на континента. Работата с младото поколение и с децата е един от водещите фокуси и в работата на Българска федерация по волейбол, затова приемаме изключително отговорно и отдадено мисията да проведем Треньорската конвенция и тази година. Убедени сме, че ще се получи един много интересен и ползотворен семинар, още повече, че пристигат лектори на три различни школи – азиатската, скандинавската и балканската. Темите, които са зададени, са важни и интригуващи."

 

 "Щастливи сме, че отново ни се гласува доверие да приемем едно от най-важните събития в календара на CEV и че се утвърждаваме като много добър домакин. Условията, които предоставихме миналата година за лекциите, теоретичните и практическите занимания на Треньорската конвенция, бяха високо оценени от присъстващите. Затова не е имало колебания коя да бъде тазгодишната локация. Мотивирани сме да се представим на високо ниво и да впечатлим отново нашите гости", добави Валентин Помаков, главен координатор на проекта.

България ще играе приятелски турнир с Италия, Бразилия и Иран
25/Юни/24 14:23

Българска федерация по волейбол организира четиристранен приятелски турнир за мъже под 17 години. Надпреварата, която ще се проведе в зала "Левски София" в столицата ще е в рамките на три дни - 18-21 август. Тя се явява подготовка за националния ни тим за Световното първенство във възрастта, на което страната ни също е домакин. Шампионатът на планетата е в София  в периода 24-31 август.

 

 По регламент в приятелския турнир за мъже под 17 години отборите ще играят по системата "всеки срещу всеки".

 

 ПРОГРАМА за приятелски турнир:

19 август
17:00 ч. България - Бразилия
19:30 ч. Иран – Италия

20 август
17:00 ч. България - Иран
19:30 ч. Бразилия – Италия

21 август
17:00 ч. България - Италия
19:30 ч. Иран - Бразилия

 

Световното първенство за мъже под 17 години ще се играе в две столични зали – "Левски София" и "Христо Ботев". Нашият тим е в Група А заедно с отборите на Испания, Тайван и Мексико.

 

Бразилия, Италия и Иран са поотделно в останалите три групи и така няма да играем в груповата фаза на Световното, а можем да ги срещнем в елиминациите (евентуално Италия на осминафинал, а Бразилия и Иран на четвъртфинал).

Страница 1 от 1703