Значението на родителите в младежкия спорт
23/Фев/24 16:05

Каква е ролята на родителя в спорта при подрастващите? За връзката състезател – треньор – родител, както и очакванията, натискът и ангажираността – поглед върху тези теми ще откриете в статията на дългогодишния национал на България и бивш капитан на "трикольорите" Николай Иванов за volleycomment.bg. БФВ ви представя това интересно и полезно четиво без редакторска намеса.

 

Родителите на младите волейболисти

 

 Независимо дали го осъзнаваме, или не, родителите играят изключително важна роля в спортните преживявания на децата си по време на формиращите ги младежки години. Макар че целта на младежките спортни програми трябва да бъде развиването на важни житейски умения чрез забавно и приятелско съревнование, неизбежно е участието и степента на ангажираност на родителите да определят в значителна степен спортния път на техните деца.

 

 Поради времето, енергията и емоциите, които родителите влагат в подкрепа на спортните занимания на децата си, е разбираемо, че много от тях желаят да се чувстват тясно свързани с тази важна част от семейния живот. Въпреки това е изключително важно родителите да разберат финия, но силен ефект, който техните думи, поведение и очаквания могат да имат върху развитието на децата им и удоволствието от спорта.

 

 Когато родителите осигурят подходяща среда за възпитание, младите спортисти могат да извлекат максимални ползи, които продължават далеч отвъд самата игра. Спортът предлага на младите хора практическа възможност да научат ценни уроци за работа в екип, дисциплина, постоянство пред предизвикателствата и поддържане на положителна нагласа дори при липса на непосредствени награди. Под ръководството на мъдри родители тези житейски умения могат да пуснат корени и да разцъфнат.

 

 Въпреки това, ако родителското участие се превърне в прекомерна конкуренция или в съпреживяване на постиженията на детето, то рискува да подкопае самото израстване, което спортът цели да насърчи. Подкрепящият дом е това, което позволява на много надарени спортисти да се развиват под напрежение и да се справят с похвалите и неуспехите с хладнокръвие. В тази глава ще бъде разгледана ключовата роля на родителите в подпомагането на деца с всякакви способности да придобият това ниво на развитие на характера чрез волейболния си опит.

 

 Връзката между родителите, децата и треньорите

 

В света на младежките спортове децата неизбежно се намират под ръководството и авторитета както на своите родители, така и на треньорите си. Навигацията в тази динамика изисква деликатност и сътрудничество от всички участници, за да се избегнат потенциални капани.

 

 От една страна, родителите с право се считат за основен авторитет на детето и желаят преди всичко най-доброто за неговото благополучие. На треньорите обаче трябва да се предостави и съответната автономия, за да провеждат тренировките и мачовете по начин, който да третира справедливо всички спортисти в съответствие с техните правила. Докато родителите обичат всяко дете като личност, треньорите трябва да се съобразяват с интересите на целия отбор.

 

 Идеалните отношения между родителите и треньорите се изразяват в това, че те взаимно признават своите различни, но допълващи се роли в подкрепата на младите спортисти. Родителите трябва да избягват да подкопават авторитета на треньора чрез постоянни непоискани съвети или искания за специално отношение към собственото им дете. По същия начин треньорите трябва да общуват с уважение с родителите, за да обсъждат всякакви притеснения относно развитието на даден играч.

 

 Доверието и разбирателството между тези ключови фактори позволяват на децата да се развиват безпроблемно в спортно и личностно отношение. Младите волейболисти могат да се съсредоточат изцяло върху усъвършенстването на уменията си и придобиването на увереност, когато не се намират в напрежението между дома и спортната среда. Те усвояват дори трудни уроци като здравословна конкуренция, ако са последователно ръководени от единен фронт от грижовни и разумни възрастни.

 

 С открита комуникация и споделен приоритет на благосъстоянието на децата над личните планове родителите и треньорите могат да гарантират, че младежкият спорт подпомага, а не пречи на развитието от ранна възраст. Тяхното сътрудничество несъмнено формира възприятия и опит, които остават далеч след детството.

 

 Управление на очакванията: да позволим на децата

да постигат съвършенство на собственото си ниво

 

 Малко родителски решения могат да помогнат или навредят на спортното развитие на детето, както очакванията, които родителите поставят пред него. Въпреки че желанието ни да видим децата си успешни е естествено, налагането на амбиции, които далеч надхвърлят собствените им способности, рискува да навреди на самочувствието и любовта към играта.

 

 Изглежда, че много родители попадат в капана да преживяват собствените си спортни мечти или провали чрез децата си. Но всеки човек притежава уникална комбинация от таланти и прокарването на програми, фокусирани върху резултатите, а не върху процеса, често води до обратен ефект. Младите спортисти усещат този натиск, дори и да не го изразяват, и започват да гледат на спорта като на източник на гордост за родителите си, а не като на собствено удоволствие.

 

Цялата статия може да прочетете ТУК.

 

 

Националът Стилиян Делибосов ще играе в САЩ
22/Фев/24 12:51

Стилиян Делибосов продължава професионалната си кариера в Съединените американски щати. Центърът на националния отбор на България за мъже под 19 години е приет в университета Калифорния Стейт Юнивърсити в Нортридж, където ще се обучава в продължение на следващите  четири години.

 

 Делибосов, който през 2023 г. стана пети с "трикольорите" на Световното първенство в Аржентина, ще играе в Дивизия 1 (D1) с университетския отбор.

 

 Централният блокировач започва да тренира волейбол в Пирин (Разлог), когато е втори клас. Той навърши 19 години само преди три дни – на 19 февруари.

Ганев запозна министър Цоков с проекта "С волейбол на училище“
22/Фев/24 12:12

Любомир Ганев запозна министъра на образованието и науката Галин Цоков с проекта "С волейбол на училище". Президентът на Българска федерация волейбол участва в кръгла маса, на която присъстваха също министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, футболната легенда Христо Стоичков и Владимир Александров, кмет на Етрополе.


"За нашата федерация проектът "С волейбол на училище" е от изключителна важност – каза Ганев. - Голямата ни мисия е да приобщим децата към прекрасния ни спорт. Министър Цоков с интерес се запозна какво сме постигнали досега. А то наистина е много. Искаме непрекъснато да се развиваме. Проектът трябва да обхване 100 училища в рамките на три години. Вече сме в средата на втората година има над 40. Винаги съм вярвал, че образованието и спортът вървят ръка за ръка. Децата ни трябва да учат и трябва да са здрави. Ние желаем да намерим най-големите таланти, да ги развием и да станат гордост за България един ден. Доказателство за успеха на "С волейбол на училище" са резултатите на подрастващите ни отбори на най-големите международни турнири през миналите няколко години. А през 2024-а сме домакини на две европейски и едно световно първенство за подрастващи. С министър Цоков имаме много общи идеи, които е напълно възможно да се реализират в бъдеще."
 

"Благодаря на г-н Ганев за поканата да присъствам на тази среща – добави Стоичков. - От дълги години имам футболна школа в Европоле. И вярвам, че Любо може да развие изключително волейбола в града."
 

Ганев добави, че Етрополе е една от целите на федерацията за следваща стъпка в проекта "С волейбол на училище".

 

 "Благодаря на Ицо за подкрепата – продължи президентът. - Всички знаем колко много направи за Етрополе. Надявам се волейболът да стане основна част от живота в на подрастващите в града."
 

За периода 2024-2027 година държавата е изготвила списък на одобрени за финансиране училища по програмата "Изграждане и основен ремонт на физкултурни салони в държавните и общински училища", в която влизат и откритите спортни площадки. Тя наброява около 400 обекта. БФ Волейбол се надява в голяма част от тях да бъдат изградени волейболни игрища и площадки.

 

В заключителната част на срещата се включи и Васил Терзиев, кмет на София. Градоначалникът ще приеме скоро Ганев за обсъждане на партньорство между Столична община и БФ Волейбол.

БФВ и НСА проведоха семинар с млади таланти в столицата
21/Фев/24 15:33

Семинар на тема "Основни елементи на волейболната игра и ценностите на спорта" проведе Българска федерация волейбол, съвместно с Национална спортна академия "Васил Левски". Събитието е част от проекта SERVE (№ 101050341 - SERVE - ERASMUS-SPORT-2021-SCP), съфинансиран по програмата "Еразъм +".

 

 В обучението, което се проведе в конферетната зала на спортна зала "Левски София" в столицата, се включиха близо 50 млади волейболистки на възраст между 9-14 години. Главен лектор бе гл. ас. д-р Владимир Котев от Факултет "Педагогика" към НСА. Той представи програмата и разясни функциите на дигиталното приложение, като провокира присъстващите да вземат и активно участие под формата на дискусия.

 

 Проектът SERVE (Smart Education Resources in Volleyball Environment) има за цел да промотира образованието в и чрез спорта, както и да насърчава двойното кариерно развитие на състезателите по волейбол. Подходът, който е използван, е чрез дигитална платформа (налична и в мобилна апликация). Котев обясни, че съвременното поколение непрекъснато използва мобилни устройства и именно поради тази причина се дава възможност на младите хора да се образоват, когато им е удобно – докато пътуват, почиват, обядват и т.н.

 

 428169051 829906458897916 5718408413618588526 n

 

 На въпроса "Какви ценности дава волейболната игра?" младите таланти посочиха отговори като: "да реагираме и мислим бързо", "овладяване на емоцията", "дисциплина", "работа в екип", "поемане на отговорност" и др. Те се запознаха с част от видео клиповете, които бяха заснети през май 2023 г. и които включват уроци по Основни елементи на волейболната игра: Сервис, подаване, забиване, блокада.

 

Уроците са достъпни в YouTube канала на програмата: ТУК.

 

 Платформата дава възможност и за проверка на получените знания чрез онлайн тестове.

 

 PXL 20240217 113200407.MP

 

 Проектът SERVE, в който Българска федерация волейбол участва, е в партньорство със Сръбската и Хърватската волейболни федерации, Национална спортна академия "Васил Левски" и Университета на Виена. За двугодишния период на проекта ще бъдат обхванати талантливи волейболисти от спортни клубове на възраст между 9 и 19 години, треньори по волейбол, учители по физическо възпитание, студенти, както и всички заинтересовани да участват. Чрез транснационална мрежа от три от водещите международни волейболни федерации и две от водещите европейски образователни институции се разработва устойчив европейски образователен и тренировъчен модел, който да повишава уменията на талантливите състезатели от спортни клубове, на участниците в масовия спорт в училищното образование и на всички свързани.

Ганев и Кънев на среща с министъра на икономиката и индустрията
20/Фев/24 18:06

Работна среща в Министерство на икономиката и индустрията проведоха Любомир Ганев и инж. Петър Кънев. Президентът и вицепрезидентът на Българския федерация волейбол се срещнаха лично с министър Богдан Богданов.

 

 Тримата обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество и подкрепа на детско-юношеския волейбол.

 

 Ганев и Кънев представиха на министър Богданов дейностите по организацията на три големи първенства, които ще се проведат у нас през тази година. През 2024 г. страната ни ще бъде домакин на Европейското първенство за жени под 20 години (5-17 август) и за мъже под 18 година (10-21 юли), както и на Световното първенство за мъже под 17 години (24-31 август). Те споделиха още опита си и от сътрудничеството с други институции и местната власт.

 

Срещата завърши с подарък към министър Богданов, който получи волейболна топка с автограф и биографичната книга на легендата на родния волейбол Любомир Ганев.

Страница 1 от 1652