Понеделник, 07 Ноември 2022 13:04
Семинар на тема "Ролята на треньора при подрастващите" се проведе в Разлог
Снимки: БФВ

Следвайки своята стратегия за развитие и повишаване квалификацията на треньорите по волейбол в България, Българска федерация по волейбол организира семинар на тема "Ролята на треньора при подрастващите".

Домакин на събитието бе град Разлог, като взеха участие близо 20 волейболни специалисти от региона. Главен лектор на семинара бе Никола Димитров. Специалистът представи обширна презентация, включваща ценна информация, акценти и модерни практики от участието му през последните 3 години в няколко международни треньорски конференции в Европа, Азия и САЩ.

 

221106 - BVF Coaches Seminar - 02

 

Основните точки в семинара поставиха акцент върху:

-  ролята на треньорите при подрастващите,

-  цели и възможности за развитие в различните групи,

-  планиране и уплътняване на тренировъчния процес,

-  видове треньори и как тяхната личност може да въздейства върху развитието на подрастващите.

„Планът ни е да организираме подобни семинари във всички региони“, разказа Никола Димитров.

 

221106 - BVF Coaches Seminar - 03

 

„Мероприятието беше разделено на теоретична и практическа част, като всяка от тях продължи по час и половина. При първата споделихме различните етапи от развитието при децата и кое е най-важното в тях. Наблегнахме на подготовката за тренировка, плана за действие. Целта е да се спести време от заниманието. Също така наблегнахме на важността да се визуализира това, което искаме от децата. За тази цел се използва бяла дъска, треньорска дъска или таблет. Едно от нещата, върху които наблегнахме, беше разписаната и споделената тренировка, водеща до по-голяма съсредоточеност и избягване на излишни въпроси.

Споделих пред аудиторията за "компаса на различните поведенчески подходи" - едно проучване, което се провежда от Белгийската федерация по волейбол, като част от национална програма за обучение на треньори. Целта е да бъдат постигнати по-добри резултати от гледна точка на специалистите. Треньорите не трябва да имат доминиращо поведение - да са вечно прави и да разбират всичко. Също така не бива да изчакват и преглъщат ситуации, които не би трябвало да се толерират, а впоследствие да бъдат трудно контролирани.

 

221106 - BVF Coaches Seminar - 04

 

В практическата част, която води Владимир Панев, наблегнахме на факта, че децата трябва да играят повече волейбол, а не да правят заучени движения и тренировки, които не се доближават до реалността. Едно от споделените неща са упражнения на стена и през мрежа. Фокусът е да има повече повторения с игри и по-малко хора - един срещу един, двама срещу двама или трима срещу трима. Така увеличаваме броя действия и се избягва ситуацията, при която детето се прибира у дома и казва, че никой не си е играл с него. Наблегнахме и на факта, че няма нужда да се губи време със стандартна загрявка, защото децата идват тичайки. И може би най-важното нещо е настроението на треньора и неговото присъствие. Подрастващите са отражение на личността, която ги води, и неговото присъствие. Когато треньорът е позитивен, те също са. Както и обратното“, разясни Никола Димитров след семинара за ролята на треньора.