Неделя, 10 Септември 2023 12:12
Александър Боричич: Гостоприемството на България е на най-високо ниво
Снимка Костадин Андонов

Александър Боричич, президентът на Европейската конфедерация CEV, пристигна във Варна за два от осминафиналите на Европейското първенство. Първият във волейбола на Стария континент гледа двубоите Словения – Турция (3:2) и Украйна – Португалия (3:0) в компанията на Любомир Ганев, президент на БФ Волейбол, и Ренато Арена, първи вицепрезидент на CEV.
Боричич даде ексклузивно интервю пред официалния сайт БФ Волейбол в Двореца на културата и спорта.

 

- Г-н Боричич, какви са впечатленията ви от Европейското първенство досега?
 

- На първо място искам да благодаря на българската федерация за прекрасната организация. Гостоприемството е на най-високо ниво. България допринася изключително много за волейбола в Европа.
 

- Какво казахте на г-н Ганев по време на мачовете?
 

- Че всичко е по най-добрите стандарти на Европа. Много съм щастлив, че съм тук. Поздравих моя приятел г-н Ганев за всичко, което е свършено около европейското първенство. Очевидно е, че в българската федерация се работи правилно и се инвестира в бъдещето. Доказателство са успехите на националните отбори при подрастващите. Това са най-добре вложените пари за бъдещето.

 
- Почти всяка година България организира голям международен волейболен турнир. Мислите ли, че се утвърдихме като добър домакин?


- Много сме доволни от България. И не само от вас. Обиколих всички градове, където тази година е Европейското първенство. Навсякъде организацията е много добра. В CEV сме радостни, че държавите дават толкова много, за да мине всичко по вода.

 
- Балканските държави се представят много силно. С какво успяхме да повишим нивото на волейбола в нашия регион?
 

- Ще започна на първо място с финала на европейското първенство за жени. Играха Турция и Сърбия. Не знам кои ще стигнат до мача за титлата при мъжете, но прогресът е видим. Във волейбола са важни най-вече резултатите, но не по-малко и организирането на големи състезания. Надявам се, че когато завърши мъжкото европейско първенство, ще сме видели двата най-добри континентални турнира в цялата история.

 
- Гледахте на живо четвъртфинала при жените България – Нидерландия във Флоренция. Какво мислите за вашите отбори?


- Нивото във всички европейски държави се повишава. Най-хубавото е, че всеки се старае да се развие. Всеки иска да е конкурентен на останалите.
 

- Следващия уикенд CEV организира галавечер по случай 50-годишнината си в Рим. Какво е най-голямото постижение в последния половин век?
 

- 50 години е много добър повод да бъде отпразнуван подобаващо. Ще си спомним доста неща от миналото, ще отдадем заслуженото на постигнатото досега. Разбира се, най-добре ще се помнят мачовете от сегашните европейски първенства. Мисля, че най-доброто нещо е фактът, че нивото на волейбола на континента се повиши. Инфраструктурата също е значително по-добра.
 

- Какво трябва CEV да подобри в работата си в близко бъдеще?
 

- Искаме да повишаваме нивото на европейските първенства. Същото така и на Шампионската лига. Искаме европейските отбори да са най-силни на олимпийските игри и на световните първенства.

 
- Известен сте като голям приятел на българския волейбол. Кога да ви очакваме отново?
 

- Съвсем скоро. В София ще има европейска конвенция, на която ще присъстват 160 треньори. За мен ще бъде изключителна радост да бъда сред тях. И да гостувам отново в България.