Понеделник, 18 Септември 2023 17:32
Симеон Николов за повиквателната при мъжете: Чувствам се уникално!
Снимка: bfv.bg

Александър и Симеон Николови са голямата надежда за светло бъдеще на българския волейбол. Двамата са синове на легендарния Владимир Николов, а вече са заедно в националния тим за мъже. 

 

 След като това лято попадна в селекциите на два национални съства на България - до 19 и до 21 години, Симеон Николов е на път да направи официален дебют и при мъжете. Това може да се случи на олимпийската квалификация в Китай (30 септември - 8 октомври). Ако влезе в игра, разпределителят на Левски-София ще стане най-младият състезател, играл за представителния тим. Мони е на 16 години и 10 месеца.  

 

 "Не очаквах толкова бързо да съм част от първия тим на България - призна Симеон Николов. - Мислех, че след няколко години ще мога да помогна на този отбор. Със сигурност не толкова рано. Чувствам се уникално. Фактът, че мога да споделя това игрище с брат ми, ме прави много горд. Знам, че има голямо бъдеще пред нас."

 

По-големият от братята Николови - Александър, призна, че е много горд да играе рамо до рамо със Симеон. Но и че това е задължаващо. Алекс и Мони трябваше да играят в един отбор и на Световното първенство под 21 години в Бахрейн. Нелепа контузия на Симеон отне мечтата му за участие на мондиала, в който станахме трети. След това обаче игра на Световното под 19 години, на което България завърши на пето място.

 

"Страшно много се гордея с Мони - добави Алекс Николов. - Радостен съм, че тренираме заедно и ще играем заедно. Аз вече се усещам още по-мотивиран. Имам повече изисквания към себе си. Чувствам се и с повече задължения към Мони. Харесва ми това."

 

IMG 20230918

 

Днес българският тим проведе открита за медии тренировка. Двамата братя бяха попитани дали са получили съвети от своя именит баща.  

  

"Баща ми ме посъветва да не се притеснявам и да играя това, което мога - продължи Симеон. - Всеки треньор е различен с изискванията си. Пламен Константинов има своите начини. Радвам се, че той е наставникът. Много ми помага."
 

"Не искам да поставяме цели на квалификацията - продължи Алекс. - Няма от какво да се притесняваме. Трябва да дадем всичко от себе си. Борим се за две места сред толкова силни отбори. Отиваме и играем освободено. Ако се справим с всеки мач по отделно, дано се класираме."

 

Мъжкият ни отбор ще се състезава в Група C. Мачовете ще се играят от 30 септември до 8 октомври 2023 г. България ще се изправи срещу Китай (30 септември от 14:30 ч.), Полша (1 октомври в 11:00 ч.), Аржентина (3 октомври в 5:00 ч.), Холандия (4 октомври в 5:00 ч.), Канада (6 октомври в 5:00 ч.), Мексико (7 октомври в 8:00 ч.), Белгия (8 октомври в 5:00 ч.). Двубоите ще са в Китай и ще бъдат излъчени по MAX Sport 2. 

 

Квоти за Летните олимпийските игри в Париж 2024 получават първите два в групата.