Понеделник, 16 Октомври 2023 14:31
Президентът на FIVB: Във волейбола противник не е синоним на враг
Снимка: volleyballworld.com

Волейболната игра е добрият пример за света, чийто мир вмомента е нарушен от различни военни и политически конфликти. Това напомни президентът на Международната федерация по волейбол (FIVB) д-р Ари Граса по време на Световно първенство по плажен волейбол в Мексико. В надпреварата, която официално приключи, участваха представители на 40 държави от всички континенти. При мъжете шампиони станаха Ондрей Перушич-Дейвид Швайнер, които донесоха историческа първа титла на Чехия след победа с 2:1 (21-15, 17-21, 15-13) над Давид Оман и Джонатан Хелвиг от Швеция. При дамите номер 1 са Кели Ченг и Сара Хюз, които върнаха САЩ на върха след 14-годишно прекъсване с триумф във финала над Ана Патриция Рамос-Едуарда "Дуда" Лисбоа от Бразилия с 2:0 (21-16, 24-22).

 

Д-р Граса разсъждава върху ролята на спорта в днешния изпълнен с предизвикателства свят. Той насочва вниманието върху спортната игра, в която има резултат и един победител. Но въпреки конфликтността на терена, в нея се запазва спортсментският дух у състезателите.

 

 "Необходимо е обаче да се признае, че състезанието по волейбол представлява само част от по-голяма вселена, където индивидуалните интереси са в спор, но човешките взаимоотношения са запазени. – посочва президентът на FIVB. - Гледането отвъд фактите ни дава възможност да разберем чрез волейболно състезание, че да бъдеш противник не е синоним на това да си враг. Спортистите могат да претърпят поражение и с последния съдийски сигнал да поздравят опонентите си. Нещо повече, те съжителстват с онези, които са ги победили на масата за вечеря, в същия хотел и в бъдещи състезания. Победените състезатели не таят горчивина, омраза или негодувание. Те се връщат към тренировките, инвестират в по-добра подготовка и се връщат отново към състезанието. Във волейбола няма място за кавги, насилие и конфликти. Няма физически контакт, а големите съперничества се решават на корта. Печеленето и загубата са присъщи части на играта, но признаването на резултата е също толкова важно."

 

 В края на своето слово д-р Граса очертава и най-ценният урок на волейболната игра, а именно:

 

 "В свят, който често е помрачен от разделения и конфликти, трябва да се вгледаме в примера, даден от волейбола, и да помним, че дори и в лицето на трудностите е възможно да намерим пътя на сътрудничеството и разбирателството. Може би, възприемайки този урок, можем да изградим по-устойчив и мирен свят за всички", завършва д-р Ари Граса.