Понеделник, 18 Декември 2023 15:08
Министерство на младежта и спорта отличи отбора под 21 години
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

Националният отбор по волейбол за мъже под 21 години бе отличен днес от Министерството на младежта и спорта. Това се случи в дебютното издание на церемония "Младите шампиони на България", организирана от спортното ведомство. Тимът ни, воден от селекционера Андреа Буратини, получи почетен плакет и еднократна парична премия за третото място от Световното първенство през 2023 г.

 

 Призът бе приет от Буратини, както и трима от бронзовите ни медалисти - Стоил Палев, Владимир Гърков и Венислав Антов. На сцената наградата им връчи Любомир Ганев. Президентът на Българска федерация волейбол бе една от многото спортни легенди на България, които не само присъстваха на тържеството в тренировъчната зала на Арена София, но и взеха участие в церемонията. Това се случи пред погледа на министър-председателя на Република България академик Николай Денков, министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и проф. Николай Изов, ректор на Национална спортна академия "Васил Левски".

 

 Премиерът Денков също връчи една от статуетките, а в речта си нарече спортистите "най-успешните дипломати на България по света".

 

 IMG 20231218 114202

 

 "Преди да заеме поста на спортен министър, Димитър Илиев постави няколко условия. Едно от тях беше да няма корупция в министерството. Преди това обаче той поиска да постави специален фокус върху младите спортисти на България. Поради тази причина, че преходът от младежкия, почти аматьорски спорт, има специфичен проблем и ако не го решим, ние ще продължаваме да губим бъдещето на България във ваше лице", каза акад. Денков.

 

 Той заяви, че държавата трябва да се грижи за своите спортисти и призна, че като дете се е възхищавал и вдъхновявал от успехите на хора като Боян Радев, Стоян Делчев, Йорданка Благоева и др.

 

 "Каквото зависи от нас, ще го направим заедно. Имаме нуждата от вашите позитивни емоции и ще ви помогнем да ги има и в бъдеще", завърши акад. Денков.

 

  59A0206

 

Министър Илиев благодари на спортистите за постигнатите резултати и посочи, че те са примерът, от който има нужда страната ни.

 

"За мен е изключително удоволствие да имам възможност днес да бъда тук с вас, защото за мен най-големият капитал за една държава са хората в нея. Вие, като едни млади шампиони, всъщност сте точно примерът, от който имаме нужда в България – обърна се към присъстващите министър Илиев. - Само един спортист може да знае какви усилия полагате, за да достигнете нивото, на което се намирате. Колко лишения, труд, воля, постоянство, дисциплина, отдаденост и здрави нерви трябват, за да можете да стигнете там, където сте. Вие сте нашата гордост и нашата радост. Благодаря ви от сърце. Искам да ви пожелая да имате много сила и големи мечти, в които да вярвате, защото колкото и добри да сте, ако вие самите не вярвате, няма как да стане. Още веднъж, благодаря от сърце на вас и на вашите треньори, които са с вас от сутрин до вечер. Благодаря на вашите федерации за това, че ви подкрепят. Благодаря на вашите семейства, защото и те търпят лишения."

 

 59A1449

 

 Волейболът е един от 17-те олимпийски спорта, които бяха наградени днес за призовите места на младите им състезатели на световни и европейски първенства през годината. Паричната премия е еднократна.

 

 "Искам да благодаря на министър Димитър Илиев и екипа му, че поде тази кампания – да отдадем нашата признателност към младите. Към тези, които неминуемо ще станат следващите шампиони и неминуемо ще станат тези, които ще поемат щафетата и ще защитават името на България на международните терени, зали, стадиони и басейни. Пожелавам на всички весели коледни и новогодишни празници, и нека следващата година да бъда изпълнена с много повече успехи!", заяви от сцената Ганев.

 

 Церемонията беше открита от Детския радиохор на Българското национално радио, който изпълни химна на България.