Понеделник, 18 Декември 2023 17:03
Третите в света: Надяваме се да продължим с успехите!

Трима волейболисти от националния отбор за мъже под 21 години успяха да уважат първата церемония "Младите шампиони на България", организирана от Министерство на младежта и спорта. Стоил Палев, Вeнислав Антов и Владимир Гърков получиха от името на отбора приза на ММС с признателност за постигнатите успехи през 2023 г. Воденият от Андреа Буратини отбор завоюва бронз от Световното първенство в Бахрейн. Това е трети медал за български младежки тим от шампионат на планетата и първо световно отличие от 20 години насам в тази възраст. За постижението си отборът ще бъде премиран еднократно от ММС.

 

 За първи път Министерство на младежта и спорта отличава подрастващи отбори и спортисти за успехите през годината. Вие сте първият волейболен отбор с този приз. С какви емоции го приехте?

Венислав Антов: Аз съм много приятно изненадан от министерството, че ни поздравиха за успехите и за труда, който полагаме всеки ден. Щастливи сме, че получихме тази награда и се надяваме и в бъдеще да има още такива събития.

 

 -Завоювахте бронзовите медали от Световното първенство. Със задоволство ли приемате третото място или има някаква нотка на разочарование?

Стоил Палев: Да, доволни сме със сигурност. Но можеше и по-добре да изпратим годината, тъй като не успяхме да се класираме за предстоящото Европейско първенство. Ако погледнем назад, все пак третото място на Световно не е никак малко отличие.

 

KBA 2379A

 

 През последните години вашият набор не пропуска да спечели медал от голямо първенство – Европейско или Световно. Надявате ли се тези успехи да ги пренесете скоро и в мъжкия състав?

Владимир Гърков: Радваме се, че на всяко първенство, на което участваме сме взели някакъв медал. И сега се надяваме да пренесем тази наша енергия в мъжкия отбор, ако ни се даде възможност. Ние ще продължим да тренираме със същата отдаденост и ще очакваме един ден да ни се даде шанс и при мъжете.

 

 Успехите и резултатите на националния отбор във вашата възраст помагат ли на представянето ви на клубно ниво?

Владимир Гърков: Със сигурност едното е свързано с другото. Според мен, даже първо идва работата в клубните отбори, защото времето в националните ни отбори е по-кратко. В националния усъвършенстваме някои елементи и сработката между някои играчи. Но двете неща са много свързани.

 

 361643103 773002198164504 4419544049847462089 n

 

 Освен успеха на тима на България под 21 години, Българска федерация волейбол изпраща една много успешна година при подрастващите. Това атестат ли е за талантливо поколение, което се развива?

Венислав Антов: Смятам, че федерацията дава доста за нас, младите. Но също и за мъжкия, и женския отбор. Надяваме се, че ще продължим с успехите и ако не на тези Олимпийски игри, поне в Лос Анджелис да се класираме и да успеем да зарадваме всички българи.

 

Какво си пожелавате за 2024 г.?

Стоил Палев: Най-вече си пожелавам да сме здрави и възможно повече успехи!

 Владимир Гърков: Да сме здрави, да имаме късмет и много успехи!

 Венислав Антов: На първо място да сме здрави и естествено другото с много работа и усилия - ще си го постигнем!

 

 361845833 773676954763695 648093451511552139 n