Четвъртък, 04 Януари 2024 19:59
Алекс Николов зае десето място в класацията "Спортист на годината"

Александър Николов зае престижното десето място в класацията "Спортист на България" за 2023 г. Националът, който през годината участва в мъжкия национален отбор и в тима под 21 години, попадна в Топ 10 на анкетата. Най-добрите спортисти на България бяха избрани след вот на 107 спортни журналисти.
Николов не успя да присъства лично на церемонията заради ангажименти с клубния му отбор Кучине Лубе (Чивитанова). Статуетката получи неговият баща и волейболна легенда Владимир Николов.

 

 "Много ви благодаря за оценката. Говорих с Алекс преди награждаването и бих искал да кажа от негово име, че това е оценка не само за неговия труд, но и за целия отбор, който през 2023 г. положи огромни усилия, но не успя да се класира за Олимпийските игри. Ще цитирам Алекс, но ще го кажа и от свое име: най-доброто във волейбола теръпва предстои", заяви Владимир Николов по време на награждаването.

 

 През 2023 г. Алекс Николов стана трети с националният отбор за мъже под 21 години на Световното първенство в Бахрейн. Именно бронзовите медали на младите ни "трикольори" им отреди трето място в класацията "Най-добър отбор". Тази позиция те делят заедно с ПФК Лудогорец (Разград). Второто място остана за Националния ансамбъл по художествена гимнастика, а големият победител е Националния отбор по шахмат (жени).

 

 Спортист номер 1 на България за 2023 г. е баскетболистът Александър Везенков. Втори е тенисистът Григор Димитров, а трети – младата звезда на българското плуване Петър Мицин.