Четвъртък, 02 Май 2024 12:33
Джанлоренцо Бленджини: Искам 100 процента отдаденост, всеки да носи с чест знамето на България
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

Джанлоренцо Бленджини застана пред медиите в зала "Родина" на националния стадион. Италианският специалист е новият треньор на мъжкия национален отбор на България.

 

 "Искам да благодаря за големия интерес от медиите, както и за представянето на президента Любомир Ганев – започна Бленджини. - Наистина съм изключително доволен и щастлив да съм тук сега. Когато има такава воля от страна на ръководството на федерацията в лицето на Ганев и Давид Давидов, от целия им екип, общата цел може да бъде изпълнена. Щастлив съм, че съм част от този проект. Дано имаме успехи заедно.
 

Друг важен аспект е знакът, който идва от федерацията. Дадена ми е възможността да изградя щаб с хора, които вярвам, че са на добро ниво и могат да помогнат. В екипа ми са Франческо Кадеду, Данаил Милушев и Христо Цветанов. Добрата екипна работа е основата да следваме мечтите си.
 

Освен, че изказах благодарност към ръководството, сега искам да направя комплимент за стратегията, която е поставена - подмладяване на отбор с голям хоризонт. Той е пет години. Още от сега започваме да изграждаме отбор, който да успее да се класира за олимпийски игри. Това ме спечели силно и това беше мотивът, който натежа, за да приема предизвикателството. Не съм имал дълги размисли. Имаше опции да продължа пътя си в голям клуб като Лубе, имаше и други варианти. Но сега започвам нов цикъл с качествен отбор, който има интересни състезатели. Това беше решаващо при избора ми.
 

От една страна имаме група от талантливи млади играчи, които постигнаха значими резултати в националните отбори при подрастващите. От друга имаме и добре познати състезатели, които играят на високо клубно ниво. Всички те ще подпомогнат процеса. Това, което е най-важното и категорично, е пълната отдаденост на всички, които ще участват. Говоря за тотална саможертва и осъзнато желание на всеки повикан да участва в процеса. Това ще проличи през лятото. В него ще проличи с кои можем да постигнем целта. Тези, които стартират, трябва да са наясно, че не ги чакат само приятни преживявания. Трябва 100 процента отдаденост. Не познавам друг начин за постигане на резултати.
 

Благодаря и на хората, които са работили преди мен в националния отбор. Те имат принос. Нашата основна цел е да изграждаме манталитет в тренировките и мачовете. Преди всичко трябва да е ясно, че имаме две основни цели – да изиграем Лигата на нациите и след това да направим лагер, с който ще опитаме да включим още млади играчи в проекта. Отборът, който ще използваме в Лигата на нациите, ще бъде конструиран върху състезателите от олимпийската квалификация миналата година. Основното за мен и федерацията е хората, които дойдат в националния отбор ще искат да страдат, жертват. Да знаят, че може и да загубят мачове, но това е пътят към голямата цел.
 

Бях изненадан, че, когато започнахме да правим списъка за ВНЛ, има такива, които нямат желание да играят в националния отбор. И не става въпрос за такива, които са в края на кариерата си. Разбирам тези, които са на 34-35 години и не гледат толкова напред. Визирам хора, които са в най-добра възраст и имат хоризонт за такъв цикъл. За мен това е неприемливо. Не го разбирам! Отклоняват покана, че може би следващата година ще се включат. Аз съм категоричен, че имам нужда от хора, които са отдадени изцяло. Трябва да влезем в огъня и вярваме, че целта е постижима. Ще работя само с такива хора. Търсим състезатели, които не е важно дали са добри технически или не, а да бъдат отговорни. Да носят с чест и гордост знамето на България. Да мислят като българи! Като щаб ще се опитаме да променим манталитета на състезателите.
 

Чака ме много работа, но не само мен! Аз съм само част от пъзела. Искам да виждам играчи, които да питат какво се иска от тях и веднага да го правят. Не искам някой да идва при мен с уговорки и преговори в кой турнир ще играе и в кой не.
Резултатите от последните години поставят отбора в не толкова добра ситуация като ранкинг. Искам да го променим. Не мога да обещая, че ще класирам отбора за Олимпиадата, а че дам всичко от себе си, за да се случи. Оставил съм си място за една татуировка с логото на игрите в Лос Анджелис.
 

Постигането на основната цел не става сама по себе си. Тя е низ от други. Непосредствените ни цели в Лигата на нациите е да изградим балансиран и конкурентноспособен тим. Някои отказаха да играят, някои приключиха кариерите си. Има и проблеми с контузени. Александър Николов отпада от Лигата на нациите, защото ще се оперира. В турнира ще срещнем топ отбори, които са се класирали за Париж 2024. А и такива, които искат да го направят. Втората фаза от работата ни през лятото е да създадем тренировки и контроли, които да градят отбора.Тези, които отказаха да дойдат, са преценили, че не могат да са отдадени. Затова не са важни имената им. Концентриран съм върху това, което имаме."
 

"Аз ще кажа имената, за да няма спекулации – включи се Любомир Ганев. - Това са Георги Сеганов, Розалин Пенчев, Владимир Станков и Бранимир Грозданов. Те няма да бъдат част от този екип, който ще работи в следващите пет години."

 

 "Благодаря за поканата на федерацията – добави Данаил Милушев. - Ще направя всичко по силите си, за да помогна. Много ми харесаха думите на Бленджини и че момчетата трябва да се отдадат на националната кауза."
 

"И аз съм благодарен, че ще имам възможност да работя на най-високото ниво – продължи Христо Цветанов. - Вярвам, че заедно ще накараме състезателите да вярват."
 

"Това ще е втората година, в която работя за федерацията – коментира Франческо Кадеду. - Преди бях помощник на Андреа Буратини при отбора до 21 години. Отдавна се познавам с Бленджини. Олимпиадата е далечна цел, но бързо ще наближи. Вече 15 месеца съм на пътя между Бургас и София. Чувствам България като втора родина."