Петък, 07 Юни 2024 19:31
Първи български победи в Свети Влас

Ирена Мишонова/Десислава Николова и Дарина Киндова/Ева Петрова зарадваха родните фенове на спорта с първите български победи на големия турнир Фючърс от световната верига Beach Pro Tour, който се провежда до неделя на красивия плаж Венид в Свети Влас.

 

 В първите си срещи от турнира, чиято основна схема започна тази сутрин край яхтеното пристанище Марина Диневи, двете български женски двойки се поздравиха с победи, които им осигуриха участие в осминафиналите в събота. Опитните Мишонова & Николова бяха първите, които предизвикаха българска радост в Свети Влас. В среща от Група C, поставените под номер 14 в схемата от 16 отбора българки надиграха номер 3 Валентин Пол/Лиза Бон от Мавриций с 2:0 (21:13, 24:22).

 

 "Много сме щастливи, че бихме, защото за първи път сме на такъв турнир в България - заяви Ирена Мишонова веднага след мача - Бяхме малко притеснени, но сме доста щастливи, че в първия гейм тръгнахме така добре. Може би след това се отпуснахме малко, точно заради това, че в първия гейм направихме голяма разлика, и имахме доста грешки на сервис."

 

 "Вчера видяхме тези съпернички за първи път. Нямахме очаквания от този мач, но успяхме да започнем много концентрирано и това ни помогна да изиграем много добър първи гейм. След това наистина сервисът не ни тръгна много добре, но съумяхме да задържим положението и да победим", добави Деси Николова.

 

 Веднага след тях на централния корт в Свети Влас излязоха и поставените под номер 4 в схемата Киндова/Петрова, срещу оставилите отлично впечатление в квалификациите вчера чехкини Михаела Бржинкова/Аника Дундачкова. Този мач Група D премина много по-оспорвано и след драматичен успех на българките в добавеното време на първия гейм бе решен едва в тайбрека, отново с радост за България – 2:1 (27:25, 15:21, 15:12) за Пясъчните Лъвици.

 

 "Чувството е невероятно. Много са важни тези мачове и победи за България, за да можем да си повярваме всички. Това е важно не само за нас, но и за другите български двойки. Ирена и Деси дадоха хубав старт на деня и ни дадоха и на нас сила", каза Киндова след мача.

 

 "Направихме много грешки, но важното е, че накрая се събрахме, започнахме да посрещаме добре и да бием хубав сервис и, най-важното, играхме като отбор," добави Петрова.

 

DarinaKindova EvaPetrova

 

 В следобедните часове и двете двойки изиграха вторите си мачове като попаднаха на двете силни американски двойки за свои съпернички в битките за първо място в групата и директно класиране за четвъртфиналите. Карли Кан & Мадълайн Андерсън победиха Мишонова/Николова с убедителното 2:0 (21:9, 21:6), а олимпийката Брук Сует/Кенеди Коукли надиграха Киндова/Петрова с 2:0 (21:11, 21:9).

 

 Така двете български двойки завършиха втори в групите си и очакват за осминафинални съперници някои от двойките, заели третите места. Сред тях биха могли да бъдат и другите две български двойки - Ивет Гавраилова/Елеонора Гичева, които загубиха днешния си мач срещу водачките в схемата Брехт Пийрсма/Вийс Бекхаус от Нидерландия и ще се изправят утре сутринта от 08:30 часа срещу израелките Анита Дейв & Яли Ашуш, както и Вили Ценова/Рая Ценова, които отстъпиха пред нидерландките с номер 2 в схемата Кирстен Брьоринг & Ейми фан Дрийл и по същото време в съботната сутрин ще срещнат белгийките Инес Пире /Анелоре Бекс.

 

 Освен двете американски двойки, своите групи при жените спечелиха още Пийрсма/Бекхаус и французойките Елза Декам/Марин Кина и се класираха направо за четвъртфиналите.

 

 В мъжката основна схема Димитър Механджийски/Димитър Калчев бяха най-близо до успеха в своя мач, но след спечелен първи гейм срещу талантливите германски младоци Йоке Йоханинг/Оле Закерман те отстъпиха с 1:2 (21:19, 13:21, 7:15) и утре сутринта от 11:00 часа ще играят за третото място в своята група и класиране за осминафиналите срещу нидерландците Куинтен Хруневолд & Сам фан дер Лоо. Със същите надежди за влизане в елиминациите Николай Костов/ Марио Илиев ще се изправят срещу австралийците Соломон Бушби & Бен Худ също от 11:00 часа, Лъчезар Стоименов/Константин Стойков ще излязат срещу другите австралийци - Джошуа Хауат/Джеймс Такън, от 10:10, а по същото време Пеньо Ненов/Георги Ботев ще срещнат гърците Ясон Канелос/Панайотис Йоанидис.

 

 За мъжките четвъртфинали вече се класираха победителите в четирите групи: Хейгън Смит/Лоуган Уебър (САЩ), Флориан Шнетцер/Лоренц Петучних (Австрия), Мейс Сенгерс/Дирк Буле (Нидерландия) и Кристоф Дреслер/Максимилиан Трумер (Австрия).

 

 Всички резултати:

https://en.volleyballworld.com/beachvolleyball/competitions/beach-pro-tour/2024/futures/sveti-vlas-bul/schedule/

 

Фотогалерия (жени):

https://www.cev.eu/beach/beach-pro-tour/2024/sveti-vlas-futures-mw/women/#photos

 
Фотогалерия (мъже):

https://www.cev.eu/beach/beach-pro-tour/2024/sveti-vlas-futures-mw/men/#photos

 

Свети Влас Фючърс от 6 до 9 юни е първият в България турнир от световната верига по плажен волейбол Beach Pro Tour. Турнирът се провежда под егидата на Волейбол Уърлд, Европейската волейболна конфедерация (ЦЕВ) и Българска федерация волейбол (БФВ) и се организира от Диневи Груп и НюБояна Филм Студиос. Партньори на турнира са Flair, SAMSUNG, NUII, Nova Sport, White Waters, БТА, FilmForge, както и Общини Несебър, Бургас и Бяла и яхтено пристанище Марина Диневи.

Официална страница на турнира:

 https://en.volleyballworld.com/beachvolleyball/competitions/beach-pro-tour/2024/futures/sveti-vlas-bul/

 

 ЗА КОНТАКТИ:

Организация: Ива Парталева, телефон: +359896860556
Медии: Николай Марков, телефон: +359878515003