Вторник, 18 Юни 2024 19:00
България с еспресна победа на Балканиадата за момичета под 18 г.

Вихрено начало за националния отбор на България за волейболистки под 18 години на Балканското първенство в Тирана, Албания. За около час селекцията на Антонина Зетова взе чиста победа с 3:0 (25-16, 26-24, 25-15) срещу Румъния в първата си среща от Група А.

 

 Треньорският щаб заложи на стартов състав: Димана Иванова, Калина Венева, Вяра Парапунова, Никол Окоро, Деница Ангелова, Дарина Нанева и Виктория Нинова – либеро.

 

 Младите ни "лъвици" се затрудниха единствено в края на втората част. В първата те навлизаха постепенно в срещата и трупаха своя аванс. Стигнахме до геймбол при 24:16, а румънките пратиха топката в аут при следващата си контраатака. Втората част тръгна отново с увереност в играта ни и убедително водачество, което на момент бе 7 точки (10:17). Позволихме на румънките да изравнят при 22:22 и дори да поведат с 1 точка, но удържахме в този кризистен момент и с три поредни точки и финална атака на Окоро измъкнахме и този гейм.

 

 Момичетата на Зетова взеха бележка от отпускането във втората част и започнаха много силно в третата, в която поведоха със 7:3. Треньорският щаб на Румъния взе прекъсване, но нашата серия продължи и достигна до 8 поредни точки (11:3). Румъния отново поиска таймаут и след него поредицата ни бе спряна, но не и устрема. Разликата бързо стана двуцифрена, а с това затворихме и срещата.

 

 Най-резултатна от българския състав бе центърът Деница Ангелова с 16 точки (2 аса и 1 блокада). С 12 точки се отчете Никол Окоро, а 9 точки добави Дарина Нанева. Тимът ни записа 9 точки от начален удар срещу 6 на съперника, както и 5 точки от блокада, колкото имаше и Румъния. България обаче се представи много силно в атака (49%) и на посрещане (43% позитивно и 27% ефективно).

 

 В сряда, 19 юни, излизаме срещу домакина Албания, като мачът е с начало 21:30 ч. наше време.