Четвъртък, 20 Юни 2024 19:01
Венислав Антов с дебют срещу световния шампион
Снимка: volleyballworld.com

Втори официален дебют в мъжкия национален отбор беляза третата седмица за България в Лига на нациите. Днес "трикольорите" отстъпиха пред световния шампион Италия с 0:3 (25-27, 20-25, 21-25) във втори мач от Група 5. След като Денислав Бърдаров влезе в игра при успеха над Турция с 3:1 в първия мач в Любляна, днес това се случи и с 20-годишния диагонал Венислав Антов.

 

Селекционерът Джанлоренцо Бленджини не направи промени в стартовия състав: Симеон Николов, Димитър Димитров, Аспарух Аспарухов, Георги Татаров, Илия Петков, Алекс Грозданов - Мартин Божилов-либеро. Италианците пътуваха до Словения без някои от основните си национали, които се готвят за предстоящите Олимпийски игри в Париж. "Резервите ни се включват добре. Имаме много добри играчи, а въпросът е да уцелим кой да пуснем", каза по време на мача с българите италианският треньор Фердинандо де Джорджи.

 

Пред гръмогласна и атрактивна българска публика на трибуните в Любляна срещата започна фантастично за нас, като почти до края водехме в резултата на световния номер 1. Някои грешки в нападение ни лишиха от възможността да я спечелим, а Италия затвори частта чак при третия си геймбол. Неточностите ни в нападение продължиха и през втората част, като и сервисът ни не спореше днес, а и се представихме по-слабо в защита от предходните двубои. Записахме общо 30 грешки и едва 2 точки от начален удар. На блокада бяхме равностойни - 5 срещу 5.

 

fyna23k3b2urp6nmpwrn

 

 

 Рано поведохме в първата част (3:2) и постепенно увеличавахме преднината си, като в няколко момента тя стигна 5 точки – първата бе при 11:5 след блокада на Грозданов и Димитров. Италианците направиха серия от 3 точки и се доближиха на 1, но след блокада на Аспарухов отново дръпнахме с 5 т. (18:13). Не се възползвахме от преимуществото и Бленджини се принуди да вземе прекъсване при 19:17. Татаров спаси България от изравняване при 20:18, но Димитров веднага сгреши на сервис. Съперникът също бъркаше и шансът ни да измъкнем нещо все още беше жив. Димитров загуби своята концентрация и след като прати топката в аут се стигна до равенство – 22:22. Николов мина на позицията на диагонал и успешно взе блокаут за нас. Не успяхме да посрещнем следващата атака на Италия и пак равенство. Бленджини взе прекъсване. След грешка на Николов се стигна до геймбол за съперника, но те го пропиляха с докосване до мрежата. „Скуадра"-та изпусна и следващия геймбол с грешка на сервис. Стигна се до трети, а топка в аут на Илия Петков сложи край на частта – 25:27.

 

mi83qcbaz6x4h9ma3qwv

 

 След размяна на първите точки, италианците се откъснаха с поредица от 3 точки, а след ас на Ботоло стана 5:3. Успяхме да върнем интригата (6:6) след блокада на капитана Грозданов и ас на Татаров, но грешки в българското нападение предоставиха инициативата за съперника. Бленджини поиска прекъсване при 6:9 и опита да въведе ред в редиците ни. Италианският специалист направи и рокада в състава, пускайки в игра Венислав Антов. 20-годишният диагонал направи своя официален дебют за мъжкия национален отбор на България и до края на периода успя да наниже 4 точки. Нашите грешки обаче продължиха и до средата на втория гейм допуснахме колкото за общо първата част. Заслужено Италия поведе с шест точки при 16:10, а след това успяваше да поддържа разлика от 4-5. С 16-ата ни грешка от начален удар приключи втората част, а до този момент бяха общо 20.

 

Антов остана на полето и в началото на третия гейм, а в него Италия отново поведе с 5:3. Началният ни удар не вървеше, но въпреки това успяхме да се доближим на 1 точка (7:8). Пропуснахме шанс да изравним и Бленджини взе прекъсване при 7:10, в което наблегна върху поведението ни в атака и лошия сервис. Неговите напътствия не повлияха този път и той взе втори таймаут при 8:14. Италианецът показа, че е безкомпромисен при индивидуалните грешки и въпреки добрата игра в атака на дебютанта Антов, той го извади от игра след три грешки на сервис. Италия стигна до пет геймбола, пропусна първите два, което накара Фердинандо де Джорджи да поиска таймаут. След него двубоят приключи.

 

 gqn4otci8gzpmbazkmnq

 

Дебютантът Венислав Антов бе най-резултатен за нашия тим заедно с Алекс Грозданов - по 8 точки. Капитанът ни направи 4 от точките си на блокада. Татаров добави 7 т. 

 

"Това е сериозен опит, въпреки че Италия играят с втория си отбор – всички им състезатели са част отиталианската Суперлига. Изпуснахме моменти в първия гейм и направихме много грешки Бленджини изисква много неща от нас. Разбира се, че не можем да победим, ако нямаме добър сервис", също сподели след мача Георги Татаров.

 

"Имаме своите проблеми в атака. Изиграхме добър първи гейм, но не успяхме да задържим постоянството в края", коментира помощник треньорът ни Франческо Кадеду.

 

В петък, 21 юни, играем срещу Куба. Срещата отново е от 17:30 ч. наше време.