Събота, 22 Юни 2024 15:31
България остана с една победа в Любляна
Снимка: volleyballworld.com

Мъжкият национален отбор приключи участието си в тазгодишния турнир Лига на нациите (VNL) с три победи и девет загуби. В последната седмица, в която участвахме в Група 5 в Любляна, записахме един успех – над Турция.

 

 Днес "трикольорите" се изправиха срещу бронзовия медалист от Токио 2020 и участник и в предстоящите Олимпийски игри в Париж – Аржентина, и отстъпиха с 0:3 (22-25, 17-25, 20-25). За "гаучосите" шестият успех бе задължителен, за да запазят шанс за място в Топ 8 на турнира.

 

 Селекционерът Джанлоренцо Бленджини отново направи промени в стартовия състав. Върна диагонала Димитър Димитров, а срещата започна и Денис Карягин. Останалите бяха Симеон Николов, Аспарух Аспарухов, Алекс Грозданов, Георги Татаров и либеро Мартин Божилов.

 

 Италианският треньор започна с ротациите още в началните минути на мача в търсене на оптималния вариант и представяне, като пусна в игра Венислав Антов и либерото Симеон Добрев. В първата част се представихме силно на блокада, но отново не успяхме да затрудним съперника със сервис. С точка за точка и грешки на начален удар от двете страни започна геймът. Националите бяха в ролята на догонващи, но това се случи след наша тройна блокада при 6:6. На блок съперникът също стоеше стабилно и успя да се откъсна с 3 точки (8:11). При 13:16 треньорският ни щаб поиска прекъсване, а Вълчинов смени Аспарухов. Две поредни точки за Аржентина и втори таймаут за България. Италианският специалист потърси и друга промяна, пускайки като разпределител Станков, вместо Николов. Той веднага успешно комбинира с Антов за наша точка. С блокада на Грозданов намалихме до 2 – 19:21, което накара Марсело Мендес да вземе прекъсване на свой ред. Лусиано Висентин записа ас за 19:23, но сбърка при следващия. Ас на Антов отново ни доближи при 21:23. След добра игра в защита и успешна блокада намалихме само на 1 точка (22:23). Двойна смяна за Аржентина, след която дойде и геймбол за тях. Атака на Палански го реализира.

 

asmzr8l5za9yhmkxjboj
 

 

Във втората част повишихме нашата ефективност в нападение и това даде резултат, като успяхме да поведем в началните минути, но пък продължихме с грешките на начален удар.

 

 Частта започна с ас на Грозданов, а блокада на Вълчинов ни изведе при 3:1. Блокадата на аржентинците спря нашата атака при 3:3, но последваха силни изяви на Антов, с което поддържахме разлика от 3 точки. Бронзовият медалист от Токио 2020 с добра игра в защита ни доближи на 1 точка, но ние съумяхме да задържим преднината ни още малко. След пропуснати възможности, грешка на сервис на Николов и ас за съперника дойде и обрата при 12:13. Бленджини поиска прекъсване, в което настоя за повече внимание, повече риск в нападение и играчите да търсят по-често топката. С блокаут стигнахме до равенство след кратката пауза. Докато ние продължихме с грешките на сервис, аржентинските национали ни затрудняваха с техния – 13:16 и таймаут за България. Татаров хитро изигра атаката и намалихме за кратко. След това Антов впечатли със удар 100 км/ч и получи аплодисменти от треньора си за 16:19. С две директни точки, едната от наша грешка, Аржентина се отдалечи при 17:22. Татаров получи медицинска помощ, а Начев влезе на полето. Стигна се до геймбол, който веднага бе реализиран.

 

z1gubwjg7rmu3iupswas

 

 Бленджини върна в игра Аспарухов, а Антов даде старт на точковия ни актив в третия гейм. Неговото начало бе равностойно до 5:5, но след това аржентинците се откъснаха с 3 т. Можеше пасивът ни и да е 4 т., но либерото на съперника Данани си призна за докосване до топката в една спорна ситуация и интригата се върна. С директна точка на Илия Петков от сервис намалихме на 1. Центърът ни обаче веднага сгреши. При 9:12 щабът ни взе прекъсване, в което Бленджини каза, че играчите ни проявяват страх в играта и трябва да бъдат по-спокойни, да изграждат постепенно атаката и да чакат своя момент. Грозданов и Татаров скъсиха дистанцията на 11:13. След това и Аспарухов се отчете, докато Мендес имаше претенции към първия съдия. Аржентинците успяваха да задържат аванс от 3 т., а след като стана 5 т. (15-20) Бленджини взе таймаут, за да поговори отново с играчите. Стигна се до мачбол при 18:24, а първият шанс бе пропуснат с грешка на сервис. След това блокада на Димитров направи 20:24, но при третия опит съперникът ни успя.

 

stkrdb0w4wmzctblgdah

 

 Венислав Антов във втори пореден двубой става най-резултатен за България. Днес той се отличи с 13 точки. Георги Татаров добави 8, а Грозданов – 6. Тимът ни завърши с едва 3 аса срещу 7 на съперника. При блокадите имахме 7 точки, а Аржентина - 12. Днес имахме по-малко грешки – 17, но повече отново бяха при начален удар.

 

"Стоим близо, но виждате, че сме по-млади и допускаме грешки при някои топки, при по-дългите разигравания и на сервис", сподели Бленджини.

 

 "Загубихме и разбира се, че няма как да сме щастливи. Но това е само началото за нашия отбор и ние ще се опитаме да се подобряваме – коментира и националът Самуил Вълчинов. - Не е лесно да загубиш три поредни мача с 0:3. Нашата настройка винаги е да печелим и даваме най-доброто от себе си, но трябва да приемем това, което се случва сега. Разбира се, че искам да видя различна България догодина. Може би сега не сме на топ ниво, но трябва да продължим да работим и да тренираме, за да го достигнем."