Пресцентър

Пресцентър

Антонина Зетова определи състава за Европейското
Публикувана в: Събития

Треньорът на националния отбор за жени под 18 години Антонина Зетова определи състава за Европейското първенство в Гърция и Румъния. Нашите заминават днес за южната ни съседка.
 

Ето и групата:
 

Димана Иванова
 

Стефани Дянкова
 

Симона Иванова

Дарина Нанева

Деница Ангелова

Божидара Иванова

Виктория Нинова

Мария-Магдалена Недялкова

Вяра Парапунова

(Габриела Жекова

Калина Венева

Елисавета Сариева

Никол Окоро

Една Тодорова

Първият ни мач на европейското е на 1 юли срещу Германия. Следващите двубои са срещу Турция, Полша, Литва, Финландия, Гърция и Унгария. Първите два отбора от групата се класират на полуфинал.

 

Програма на отбора на България в груповата фаза:

1 юли от 17:30 часа срещу Германия
2 юли от 17:30 часа срещу Турция
3 юли от 12:00 часа срещу Полша
5 юли от 14:30 часа срещу Литва
6 юли от 14:30 часа срещу Финландия
8 юли от 20:00 часа срещу Гърция
9 юли от 14:30 часа срещу Унгария

 

 

Почина големият съдия Бисер Пенков
Публикувана в: Събития

Един от големите български съдии Бисер Пенков почина на 81 години. Той е бивш състезател на Левски и Академик (София), като със „студентите" е и шампион на България.
След края на кариерата си Пенков се отдаде на съдийството и помогна много за развитието му.


Погребението ще е в събота от 12 часа на Централни софийски гробища.
 

БФ Волейбол изказва най-искрени съболезнования на семейството на Пенков.

Антонина Зетова:  Искам момичетата да играят спокойно
Публикувана в: Събития

Националният отбор за жени под 18 години е на финалната фаза в подготовката си за европейското първенство в Гърция. Воденият от Антонина Зетова тим направи последна контрола срещу състава под 20 години, който е с треньор Борислав Крачанов. Миналата седмица българките завършиха на второ място на Балканиадата.


„Това беше изключително събитие за нашия отбор – каза Зетова пред официалния сайт на БФ Волейбол. - Изиграхме наистина добри мачове. Във финала Турция показа много висока класа. В него съперникът демонстрира голямо израстване. Това ни затрудни, но обърнахме внимание на мача през последните тренировки в София. Надявам се да вдигнем нивото и да бъдем конкурентни."
 

В групата на европейското първенство отново ни предстои мач срещу Турция. „Надявам се, да е много по-различен двубой – продължи Зетова. - Но да не забравяме, че преди Турция ще се изправим срещу Германия. Нашият фокус е насочен към този мач. Не искам да казвам публично на какво класиране ще съм доволна. Всеки треньор иска да е възможно на най-високото място. Нашата народопсихология е такава, че когато тръгнем с големи кошници, не ни се отразява добре. Искам момичетата да играят добре и спокойно. Проведоха много качествена подготовка. Изиграхме силни контроли и показахме какво можем като отбор. Трябва тези всички неща да излязат, когато има увереност. Появи ли се несигурност, нещата се променят. Всички момичета са на лице, нямаме проблеми. Атмосферата е добра."
 

На Балканиадата българският отбор заслужи и две индивидуални награди.
 

„Бяхме много уверени в себе си – каза разпределител №1 на турнира Димана Иванова. - Мисля, че се подготвихме отлично за европейското първенство в Гърция. Ще играем с още повече желание и хъс. За всеки човек е страхотно чувството да чуе българския химн."
 

„Със сигурност можехме и още повече да постигнем на Балканиадата – добави Виктория Нинова, която стана най-добра на поста либеро. - Имахме шанс да победим Турция на финала. Жалко, че не успяхме. На мен не ми беше трудно. Играех със сърце във всеки мач и не се отказвах. Атмосферата в отбора е страхотна, колективът е сплотен. На европейското първенство очаквам да подобрим резултатите си от миналата година. Целта е да вземем медал."
 

Първият ни мач на европейското е на 1 юли срещу Германия. Следващите двубои са срещу Турция, Полша, Литва, Финландия, Гърция и Унгария. Първите два отбора от групата се класират на полуфинал.

Лектори от Япония, Норвегия и Сърбия ще водят Треньорската конвенция на CEV в София
Публикувана в: Събития

Трима квалифицирани и високопоставени лектори ще пристигнат в България за тазгодишната Треньорска конвенция на Европейската конфедерация по волейбол (CEV). За втора поредна година страната ни ще е домакин на престижното обучително събитие, което е насочено главно към работата с подрастващи.
CEV Треньорската конвенция ще се проведе на 14 и 15 септември в София. Лекциите в столицата ни ще се водят от Ацуши Като, Коре Мол и Ранко Райович. Те ще споделят своето богатство от знания и опит с треньори и учители по физическо възпитание от цяла Европа, работещи в началното ниво на играта.

 

 Ацуши Като е опитен волейболен треньор и инструктор от Япония, с множество сертификати от FIVB. Работил е основно в родината си и в Тунис. Към момента е технически треньор в Piedmont VBC в Северна Каролина, САЩ. Ацуши Като въплъщава основните ценности на междукултурната адаптивност, особено чрез способността си да обучава на английски, френски и китайски. Неговата треньорска философия интегрира традиционни японски техники и принципи на бойните изкуства, като по този начин насърчава иновациите и глобалното сътрудничество във волейболния треньор.

 

 Норвежецът Коре Мол е познат като състезател и треньор, както във волейбола, така и в плажния волейбол. С ръководни позиции на национално ниво и мандат като шеф на спорта в Норвежката волейболна федерация (NVBF) до 2010 г., Мол е преминал през всякакви роли в спорта. Неговата коучинг философия дава приоритет на непрекъснатото усъвършенстване и насърчава доверие, честност и високи постижения. Известен с острото си око за таланта и холистичното развитие на играчите, подходът на Мол набляга на техническата прецизност, стратегическите иновации и психическата устойчивост. Той е двукратен носител на наградата за "Треньор на годината" по плажен волейбол - през 2019 г. и 2021 г. Известен е като баща на Андерс Мол и наставник на двойката по плажен волейбол Мол/Кристиян Сорум, които са олимпийски шампиони от Токио.

 

 Д-р Райович е специалист по вътрешни болести и невроендокринолог. Ръководи катедрата по „Невронауки в образованието" към Педагогическия факултет в Копер, Словения. Райович е създател на системата за обучение NTC, която в момента се прилага в над 20 европейски страни, с акредитация от министерствата на образованието в цели седем държави. Той е автор на повече от 20 книги, ръководства и игри за цялостно детско развитие и служи като експерт към Европейската хандбална федерация (EHF) по невронауките в спорта. Райович основава „Менса Сърбия" и NTC отдела за надарени деца. Той получи международно признание за своя интелектуален принос през 2015 г. и живее в Нови Сад, където продължава работата си с акцент върху образованието и развитието на таланта.

 

 "За нас е удоволствие да посрещнем за втора поредна година треньори от толкова много държави – коментира Любомир Ганев, президент на Българска федерация по волейбол. - Освен това, изпитваме гордост, че с организацията на подобно събитие, допринасяме за развитието на специалистите по волейбол и на волейбола при подрастващите на континента. Работата с младото поколение и с децата е един от водещите фокуси и в работата на Българска федерация по волейбол, затова приемаме изключително отговорно и отдадено мисията да проведем Треньорската конвенция и тази година. Убедени сме, че ще се получи един много интересен и ползотворен семинар, още повече, че пристигат лектори на три различни школи – азиатската, скандинавската и балканската. Темите, които са зададени, са важни и интригуващи."

 

 "Щастливи сме, че отново ни се гласува доверие да приемем едно от най-важните събития в календара на CEV и че се утвърждаваме като много добър домакин. Условията, които предоставихме миналата година за лекциите, теоретичните и практическите занимания на Треньорската конвенция, бяха високо оценени от присъстващите. Затова не е имало колебания коя да бъде тазгодишната локация. Мотивирани сме да се представим на високо ниво и да впечатлим отново нашите гости", добави Валентин Помаков, главен координатор на проекта.

България ще играе приятелски турнир с Италия, Бразилия и Иран
Публикувана в: Събития

Българска федерация по волейбол организира четиристранен приятелски турнир за мъже под 17 години. Надпреварата, която ще се проведе в зала "Левски София" в столицата ще е в рамките на три дни - 18-21 август. Тя се явява подготовка за националния ни тим за Световното първенство във възрастта, на което страната ни също е домакин. Шампионатът на планетата е в София  в периода 24-31 август.

 

 По регламент в приятелския турнир за мъже под 17 години отборите ще играят по системата "всеки срещу всеки".

 

 ПРОГРАМА за приятелски турнир:

19 август
17:00 ч. България - Бразилия
19:30 ч. Иран – Италия

20 август
17:00 ч. България - Иран
19:30 ч. Бразилия – Италия

21 август
17:00 ч. България - Италия
19:30 ч. Иран - Бразилия

 

Световното първенство за мъже под 17 години ще се играе в две столични зали – "Левски София" и "Христо Ботев". Нашият тим е в Група А заедно с отборите на Испания, Тайван и Мексико.

 

Бразилия, Италия и Иран са поотделно в останалите три групи и така няма да играем в груповата фаза на Световното, а можем да ги срещнем в елиминациите (евентуално Италия на осминафинал, а Бразилия и Иран на четвъртфинал).

Турнирът на талантите отново събра деца от цяла България
Публикувана в: Събития

Комисията за детско-юношески волейбол към Българска федерация по волейбол (БФВ) организира за трета поредна година "Турнир на талантите". Събитието, чиято основна цел е усъвършенстване и развитие на уменията на подрастващите волейболисти у нас, както и подбор на национални състезатели, започна днес и ще продължи до неделя (24-30 юни).

 

 В следващите седем дни много волейболни емоции и работа предстоят за 80-те деца, както и за 8-те треньора, които бяха избрани. Селекцията на 40 момчета и 40 момичета бе направена след поредно национално тестиране в шестте региона на страната. Тази година кампът е за деца, родени през 2010/2011 г. Те ще тренират и под зоркия поглед на двама национални селекционери – Светозар Иванов (мъже под 16 г.) и Владислав Тодоров (жени под 16 г.).

 

 След успешната организация на предходното издание и този път домакин е град Стара Загора. В продължение на пет дни в местната зала "Иван Вазов" ще се провеждат занимания по 10 часа на ден. Още в първи ден групата от 80 деца бе разделена на 8 отбора по 10 състезатели (по 4 на пол). За всяка една предварително бе определен по един треньор.

 

IMG 3211 PerfectlyClear

 

 През уикенда (29-30 юни) е планиран турнир за четирите отбора при момчетата и четирите при момичетата. Те ще играят всеки срещу всеки. И през двата състезателни дни ще се играе паралелно на две полета в зала "Иван Вазов".

 

 Треньорите, които ще помагат на младите ни волейболни таланти тази година са: Нели Нешич, Дияна Дянова, Стефан Стоянов, Антон Петров, Антонио Йорданов, Петко Каратонев, Мартин Пенев и Георги Димитров. Те ще бъдат подпомагани от Евгени Иванов (председател на Комисията за ДЮВ) и Николай Иванов (главен координатор на националните отбори).

 

 Събитието се провежда с помощта на Фондация „За Пример", Lidl, Община Стара Загора, ВК Берое, Министерство на младежта и спорта и Български спортен тотализатор.

 

IMG 3241 PerfectlyClear

Старт на подготовката за националите под 20 години
Публикувана в: Събития

Националният отбор за мъже под 20 години се събира днес. Тимът, воден от Мирослав Живков, ще участва в Балканско (12-16 август) и Европейско (26 август – 7 септември) първенство.

 

 Разширеният състав включва 20 играчи, които днес трябва да преминат функционални тестове в Национална спортна академия "Васил Левски" в София, а от вторник (25 юни) ще продължат подготовката си в Пловдив. Отборът ще пътува до Франция (30 юли – 4 август), където младите ни "лъвове" ще изиграят четири контроли – три срещу отбора на Франция и една срещу Полша. Планирани са още приятелски срещи, които ще бъдат обявени на по-късен етап.

 

 Състав на България за мъже под 20 години:

Разпределител:

 Рангел Витеков – Хебър (Пазарджик)
Виктор Жеков - Левски София
Даниел Мицин - Пирин (Разлог)
Симеон Николов – Левски София

Либеро:

 Александър Цанев – Перун (Варна)
Константин Чипев – Левски София

Централен блокировач:

 Стилиан Делибосов – Пирин (Разлог)
Александър Николов – Марек (Дупница)
Томислав Русев – Люлин (София)
Константин Динов – Славия (София)
Костадин Козелов – Левски София
Николай Котевски – ВАСК (София)

Диагонал:

 Кристиян Титрийски – Левски София
Георги Бъчваров – Марек (Дупница)

Посрещач:

 Александър Къндев – Левски София
Николай Иванов – Добруджа 07 (Добрич)
Кристиян Андреев – ЦСКА (София)
Атанас Костадинов – Виктория волей (Пловдив)
Огнян Христов – Берое 2016 (Стара Загора)
Любомир Златков – ЦСКА (София)

 

 Европейското първенство за мъже ще се проведе в Сърбия и Гърция. Нашият тим ще се изправи в Група II в град Арта (Епир) срещу Италия, Чехия, Словения, Испания, Израел, Шотландия и домакинът Гърция. От груповата фаза се класират само първите два отбора в крайното класиране на двете групи (по следните критерии: спечелени мачове, точки за класиране (*3-0 или 3-1 (3 точки), 3-2 (2 т.), 2-3 (1 т.), 1-3 или 0-3 (0 т.), коефициент/съотношение на съвпадение, коефициент/съотношение точки за мач, резултат от прекия мач). Завършилите на първо и второ място в единия поток играят кръстосано в директна елиминация срещу другите два във втория поток. В Група I, която ще се проведе във Върнячка баня (Сърбия), са отборите на Полша, Франция, Турция, Финландия, Украйна, Латвия, Австрия и домакинът Сърбия.

 

Балканското първенство, което е от 12 до 16 август, ще се проведе във Върнячка баня, Сърбия. Там сме в Група С заедно с Гърция и Северна Македония. Участват 9 отбора.

България със сребърните медали от Балканското първенство в Тирана
Публикувана в: Събития

Националният отбор за жени под 18 години завърши на второ място на Балканиадата в Тирана, Албания. След четири поредни победи на шампионата и без загубен гейм селекцията на Антонина Зетова се изправи срещу другия отбор, постигнал само чисти победи – Турция. Въпреки силното начало за младите ни "лъвици", пропусната възможност да поведем в първия гейм доведе до обрат и отстъпихме с 0:3 (25:27, 15-25, 14-25).

 

 С добрата ни и категорична игра в предходните двубои Зетова не предприе промени в стартовия състав: Димана Иванова, Никол Окоро, Калина Венева, Вяра Парапунова, Деница Ангелова, Дарина Нанева и либеро Виктория Нинова.

 

 В началото на първата част поведохме с 3:1, а туркините изравниха след хубава блокада при 4:4. Калина Венева им отвърна с точка на блокада, а след това и Димана Иванова се разписа. С ас на Деница Ангелова разликата стана 3 т. (8:5). Турският щаб взе прекъсване, след което обаче увеличихме аванса ни на 5 т. (14:9). Последва втори таймаут за Турция, а с подновяването на играта реализирахме поредна точка. Съперникът обаче успя да запише своя поредица от 3 т. и да намали, като Зетова веднага реагира и взе прекъсване. С контраатака през центъра на Димана Иванова и ас на Вяра Парапунова доближихме успеха в първата част при 23:19. Туркините не се предадоха и реализираха две поредни точки. С блокаут стигнахме до геймбол. Турция спаси две от четирите ни възможности и Зетова взе таймаут. Третият шанс също бе пропуснат и се стигна до равенство 24:24, а след това топка пратена в аут доведе до обрат. В игра влезе Божидара Иванова на мястото на Деница Ангелова, а Окоро ни даде отново преднина с атака по диагонала. Не успяхме да посрещнем следващата топка на Турция и ново реми, а серията от успешни атаки на Турция стана на 3 и с обрат измъкнаха частта в края при 27:25. Това беше и първи загубен гейм за тима ни по време на първенството.

 

 С аванс от 4:2 започна втората част за нас, но турската селекция бързо изравни. Изпитвахме проблеми на блокада и в защита, и закономерно резултатът стана 6:9. Зетова поиска прекъсване. Силната игра в атака на туркините продължи – 7:13. Нов таймаут за нас. Намалихме при 13:16, а на полето влязоха Божидара Иванова и Стефани Дянкова. След топка в аут, грешка на наш сервис и добра игра на турската блокада разликата стана 7 т. (15:22). Зетова направи двойна смяна. Изгубихме концентрацията си в защита и при организиране на контраатака, с което Турция взе и втория гейм. Този път с изразителна разлика – 15:25.

 

 Наша атака отиде в аут и 3:1 в началните муните на третия гейм. Две поредни добри отигравания на мрежата от страна на Дарина Нанева и 3:3. За съжаление, настроението в нашите редици съвсем спадна, което довече до серия на съперника и разликата при 4:13. Не успяхме да посрещнем добре и авансът на Турция стана двуцифрен – 5:16. Една Тодорова смени Габриела Жекова. Зетова поиска прекъсване при 17:5. Голямата преднина на Турция, както и наши грешки, ни лишиха от шанс да запишем нещо повече – 14:25.

 

U18W-bva-ceremony 22

 

Деница Ангелов бе най-резултатна за нашия тим с 12 точки, а по 8 т. добавиха Дарина Нанева и Никол Окоро. България записа 12 точки на начален удра и 12 на блокада. 

 

Две родни националки спечелиха индивидуални награди. Капитанът Виктория Нинова бе обявена за "Най-добро либеро", а Димана Иванова за номер 1 на поста разпределител. 

 

U18W-bva-ceremony 14

 

 За България предстои участие на Европейското първенство за жени под 18 години, което ще се проведе от 1 до 13 юли в Румъния и Гърция. Националките ни са в Група II в столицата на остров Крит – Ираклион.

 

 Програма на отбора на България в груповата фаза:

1 юли от 17:30 часа срещу Германия
2 юли от 17:30 часа срещу Турция
3 юли от 12:00 часа срещу Полша
5 юли от 14:30 часа срещу Литва
6 юли от 14:30 часа срещу Финландия
8 юли от 20:00 часа срещу Гърция
9 юли от 14:30 часа срещу Унгария

 

 На Европейското първенство за жени под 18 години участват 16 отбора, разделени на две групи по 8. Те ще играят по системата "всеки срещу всеки". Завършилите на първите места в потока се класират за Топ 4. В полуфиналите отборите от двете групи играят кръстосано (първия срещу втория).

 

 В Група I, която ще се проведе в румънския град Блаж, са отборите на Италия, Сърбия, Словения, Нидерландия, Хърватия, Белгия, Испания и домакинът Румъния.

България остана с една победа в Любляна
Публикувана в: Събития

Мъжкият национален отбор приключи участието си в тазгодишния турнир Лига на нациите (VNL) с три победи и девет загуби. В последната седмица, в която участвахме в Група 5 в Любляна, записахме един успех – над Турция.

 

 Днес "трикольорите" се изправиха срещу бронзовия медалист от Токио 2020 и участник и в предстоящите Олимпийски игри в Париж – Аржентина, и отстъпиха с 0:3 (22-25, 17-25, 20-25). За "гаучосите" шестият успех бе задължителен, за да запазят шанс за място в Топ 8 на турнира.

 

 Селекционерът Джанлоренцо Бленджини отново направи промени в стартовия състав. Върна диагонала Димитър Димитров, а срещата започна и Денис Карягин. Останалите бяха Симеон Николов, Аспарух Аспарухов, Алекс Грозданов, Георги Татаров и либеро Мартин Божилов.

 

 Италианският треньор започна с ротациите още в началните минути на мача в търсене на оптималния вариант и представяне, като пусна в игра Венислав Антов и либерото Симеон Добрев. В първата част се представихме силно на блокада, но отново не успяхме да затрудним съперника със сервис. С точка за точка и грешки на начален удар от двете страни започна геймът. Националите бяха в ролята на догонващи, но това се случи след наша тройна блокада при 6:6. На блок съперникът също стоеше стабилно и успя да се откъсна с 3 точки (8:11). При 13:16 треньорският ни щаб поиска прекъсване, а Вълчинов смени Аспарухов. Две поредни точки за Аржентина и втори таймаут за България. Италианският специалист потърси и друга промяна, пускайки като разпределител Станков, вместо Николов. Той веднага успешно комбинира с Антов за наша точка. С блокада на Грозданов намалихме до 2 – 19:21, което накара Марсело Мендес да вземе прекъсване на свой ред. Лусиано Висентин записа ас за 19:23, но сбърка при следващия. Ас на Антов отново ни доближи при 21:23. След добра игра в защита и успешна блокада намалихме само на 1 точка (22:23). Двойна смяна за Аржентина, след която дойде и геймбол за тях. Атака на Палански го реализира.

 

asmzr8l5za9yhmkxjboj
 

 

Във втората част повишихме нашата ефективност в нападение и това даде резултат, като успяхме да поведем в началните минути, но пък продължихме с грешките на начален удар.

 

 Частта започна с ас на Грозданов, а блокада на Вълчинов ни изведе при 3:1. Блокадата на аржентинците спря нашата атака при 3:3, но последваха силни изяви на Антов, с което поддържахме разлика от 3 точки. Бронзовият медалист от Токио 2020 с добра игра в защита ни доближи на 1 точка, но ние съумяхме да задържим преднината ни още малко. След пропуснати възможности, грешка на сервис на Николов и ас за съперника дойде и обрата при 12:13. Бленджини поиска прекъсване, в което настоя за повече внимание, повече риск в нападение и играчите да търсят по-често топката. С блокаут стигнахме до равенство след кратката пауза. Докато ние продължихме с грешките на сервис, аржентинските национали ни затрудняваха с техния – 13:16 и таймаут за България. Татаров хитро изигра атаката и намалихме за кратко. След това Антов впечатли със удар 100 км/ч и получи аплодисменти от треньора си за 16:19. С две директни точки, едната от наша грешка, Аржентина се отдалечи при 17:22. Татаров получи медицинска помощ, а Начев влезе на полето. Стигна се до геймбол, който веднага бе реализиран.

 

z1gubwjg7rmu3iupswas

 

 Бленджини върна в игра Аспарухов, а Антов даде старт на точковия ни актив в третия гейм. Неговото начало бе равностойно до 5:5, но след това аржентинците се откъснаха с 3 т. Можеше пасивът ни и да е 4 т., но либерото на съперника Данани си призна за докосване до топката в една спорна ситуация и интригата се върна. С директна точка на Илия Петков от сервис намалихме на 1. Центърът ни обаче веднага сгреши. При 9:12 щабът ни взе прекъсване, в което Бленджини каза, че играчите ни проявяват страх в играта и трябва да бъдат по-спокойни, да изграждат постепенно атаката и да чакат своя момент. Грозданов и Татаров скъсиха дистанцията на 11:13. След това и Аспарухов се отчете, докато Мендес имаше претенции към първия съдия. Аржентинците успяваха да задържат аванс от 3 т., а след като стана 5 т. (15-20) Бленджини взе таймаут, за да поговори отново с играчите. Стигна се до мачбол при 18:24, а първият шанс бе пропуснат с грешка на сервис. След това блокада на Димитров направи 20:24, но при третия опит съперникът ни успя.

 

stkrdb0w4wmzctblgdah

 

 Венислав Антов във втори пореден двубой става най-резултатен за България. Днес той се отличи с 13 точки. Георги Татаров добави 8, а Грозданов – 6. Тимът ни завърши с едва 3 аса срещу 7 на съперника. При блокадите имахме 7 точки, а Аржентина - 12. Днес имахме по-малко грешки – 17, но повече отново бяха при начален удар.

 

"Стоим близо, но виждате, че сме по-млади и допускаме грешки при някои топки, при по-дългите разигравания и на сервис", сподели Бленджини.

 

 "Загубихме и разбира се, че няма как да сме щастливи. Но това е само началото за нашия отбор и ние ще се опитаме да се подобряваме – коментира и националът Самуил Вълчинов. - Не е лесно да загубиш три поредни мача с 0:3. Нашата настройка винаги е да печелим и даваме най-доброто от себе си, но трябва да приемем това, което се случва сега. Разбира се, че искам да видя различна България догодина. Може би сега не сме на топ ниво, но трябва да продължим да работим и да тренираме, за да го достигнем."

 

България е на финал на Балканиадата за жени под 18 години
Публикувана в: Събития

Отличното представяне на България на Балканското първенство за жени под 18 години продължи! Селекцията на Антонина Зетова се класира за финал в Тирана (Албания) и очаква своя съперник измежду Турция и Румъния, които играят по-късно днес в други полуфинал.

 

 Младите "лъвици" днес елиминираха Сърбия в своя полуфинален мач с 3:0 (25-19, 25-18, 25-23) като така продължиха серията без загубен гейм на шампионата. Дотук сме непобедени и постигнахме успехи още над Северна Македония, Румъния и Албания.

 

 Очаквано двубоят със Сърбия бе по-оспорван от предходните ни, но с характер и дисциплини не се пречупихме в малкото критични ситуации.

 

U18W-bva-bulgaria-vs-serbia 23

 

 Първата точка в мача бе за България, но след това съперничките ни взеха крехка преднина. Изравнихме при 6:6, но сръбкините отново дръпнаха с 2 т., което накара Зетова да вземе ранно прекъсване. Разликата стана 3 т., а двата тима направиха грешки на сервис. Последваха силни минути за нас, в които стигнахме до обрат при 15:14. Сръбският щаб поиска таймаут, но нашата серия продължи на 5 поредни точки (18:14). Докрая не се затруднихме и с блокада на Калина Венева затворихме частта при 25:19.

 

 Сърбия тръгна с леко предимство и във втория гейм, а ние изравнихме при 5:5 с двойна блокада. Оттук последва нов обрат, а нашите момичета постепенно увеличаваха предимството си. Видимо играта ни бе по-добра и се откъснахме с 18:11, което ни позволи спокойно да довършим и тази част.

 

U18W-bva-bulgaria-vs-serbia 38

 

 Най-оспорван и равностоен бе третият гейм, в който двата тима си разменяха точки. След три поредни за нас излязохме напред при 12:9, а сърбите реагираха с таймаут. Те успяха на два пъти да стопят по-изразителен пасив и да се доближат на 1 т. (15:14 и 23:22), но не и да направят нещо повече. В крайна сметка успехът бе за нас след поредна хубава наша блокада за 25:23.

 

По програма мачът за първото място е в събота, 22 юни, от 18:00 ч. наше време. 

Страница 1 от 849