Неделя, 04 Септември 2022 16:38
Любо Ганев, президент на БФ Волейбол: Ако УС приеме оставката на Желязков, ще има конкурс за треньор

Любомир Ганев, президентът на БФ Волейбол, гостува в предаването "Арена Спорт" по БНТ и за първи път коментира отпадането на националния ни отбор за мъже от световното първенство. Легендата подчерта, че всички решения, които предстоят, ще бъдат взети от Управителния съвет. Треньорът Николай Желязков подаде оставка.

"Практиката ни е да правим конкурс при избор на селекционер - обясни Ганев. - Желязков ще даде своя доклад и Управителният съвет ще го разгледа. Смея да твърдя, че съм бил близо до отбора през цялата година и знам колко много всички се влагаха в тренировките, контролите и Лигата на нациите. От един турнир, от три мача не могат да се правят генерални изводи. С моите колеги от Управителния съвет ще изслушаме Желязков. Там сме 25 души, ще има дискусия и гласуване. Тогава ще се реши как ще продължим."

Ганев коментира конкретно и представянето ни на световното първенство в Катовице. "Ясно е, че в първия мач поляците ни превъзхождаха - рече президентът. - Двубоят срещу САЩ беше като равен с равен. Ако бяхме спечелили третия гейм, нещата щяха да са коренно различни. Трябваше ни задължително 3:0 срещу Мексико. Но когато резултатът стана 1:1, психологически рухнахме. В историята на световните първенства сме участвали 19 пъти от 20 възможни. Винаги групите са били по 6 отбора, в които имаш пет мача. На лице са опции да поправиш евентуална грешка. Нормално беше сега да паднем от Полша и Щатите предвид голямата им класа."

Ганев взе думата и по казуса с евентуален заместник на Желязков. Като такъв в медийното пространство мнозина посочват Мартин Стоев, който днес заведе отбора ни до 20 години на Балканиада в Албания.

"Разговарял съм с Мартин - продължи Ганев. - Той ми каза, че не може да класира сегашния отбор за олимпиадата в Париж през 2024 година. Но е готов на драго сърце да се опита да го направи за Лос Анджелис 2028. Мартин извървя своя път с младите състезатели вече четири години. Пред тях са европейско първенство в Италия, а после и световно първенство в началото на 2023-а. Чак когато завърши този цикъл, със Стоев може да се коментира темата мъже. Негово право е да подаде кандидатура, ако приемем оставката на Желязков и има конкурс. Според неговите думи обаче на първо място е отборът му, с който стана втори в света. Иска да извърви пътя си до края."