Вторник, 27 Септември 2022 14:37
Пет кандидатури за национален селекционер на мъжете
Снимки: БФВ/startphoto.bg

Пет имена са пресяти от девет първоначални кандидатури и ще продължат борбата за поста национален селекционер на България. Това бе оповестено от президента на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев след заседание на УС на федерацията. В Парк-хотел „Москва“ членовете на УС обсъдиха възможните варианти за тази позиция.

Досегашният селекционер на държавния тим Николай Желязков подаде оставка след края на Мондиал 2022 и тя бе приета от ръководството на родната ни централа.

Обсъдихме девет кандидатури за поста селекционер на мъжете. Спряхме се на пет имена. Сред тях има българи и чужденци. Има и треньор, който вече е бил селекционер на националния отбор на България”, заяви Любомир Ганев.

“На 15 октомври пак ще има Управителен съвет на БФВ. Дотогава ще бъде говорено с тези пет кандидата. Ще изслушаме каква е визията им и какви са плановете. След това ще ги представим пред УС. Ще има обсъждане и гласуване кой да поме поста“, каза още президентът на БФВ.

Голямата цел на България е класиране на Олимпийските игри в Париж 2024. Поставя се и реалистична цел класиране минимум на четвъртфинал на Европейското първенство през 2023 година, на което страната ни е домакин. Ако се изпълнят целите на бъдещия треньор, то ще му се предложи по-дълъг договор.

Той уточни, че привличането на италиански специалист е трудно постижимо. “Ако искаме да вземам треньор от италианската Суперлига, трябва да платим неустойка от 100 000 евро, което прави този избор почти невъзможен. Най-късно през октомври трябва да решим кой ще е новият селекционер на България, за да може до 30 ноември федерацията представи план за дейности на Министерството на спорта”, допълни Любо Ганев.

УС взе решение и да бъдат премирани състезателите и щаба от националния отбор на България за мъже под 18 години, които спечелиха бронзовите отличия на Европейското първенство 2022.