Понеделник, 16 Януари 2023 11:30
Андреа Буратини, треньорът на националния отбор за мъже до 17 г.: Целта ни е да спечелим европейската квалификация!
Снимка: bvf.bg

В България има много добър материал за работа

Андреа Буратини ще изведе националния отбор на България за въже до 17 години на европейската квалификация, която стартира на 18 януари. Италианският специалист даде ексклузивно интервю пред сайта на БФ Волейбол и официалния профил на федерацията във фейсбук. Буратини разкрива до къде е стигнала подготовката и какви са очакванията му от турнира в залата на Левски София.

- Сеньор Буратини, готов ли е националният отбор за мъже до 17 години за европейската квалификация, която съвсем скоро започва?

-  Мисля, че имаме добър отбор. Проблемът е, че не знаем на какво ниво са съперниците. Нашето е високо. Играхме две контроли срещу Франция, където се представихме силно. Показахме манталитет, който ми хареса. Познавам също и Сърбия, защото през лятото играхме срещу този съперник. Другите обаче не ги познавам. Искам да спечелим тази квалификация. Имаме голям шанс да играем в нашата зала в България. Това е много добре за нас.

- От какво сте доволен и от какво не сте в контролите срещу Франция?

- Преди тях имахме дълъг лагер. Видях, че ни липсваше необходимата организация в играта. Работихме много върху това и мисля, че сега сме много по-добре. Готови сме за квалификацията.

- Какво е най-важното, което трябва да направите в дните до първия мач?

- На първо място ще се готвим за посрещането. Без него не става игра. Много добро работихме за началния удар и блок. При тези два компонента имаме голям потенциал. Атаката ни е много силна.

 

thumbnail  80A1102

 

- Какво очаквате от последните две контроли срещу Гърция?

- Искам да видя, че нивото ни е достатъчно за квалификацията. Освен това ни трябват и официални мачове. На тренировка работим отлично, но на мач е друго. Искам да видя не само шестима титуляри, а и всички, които могат да влязат и да помогнат в решителен момент. Затова искам да проверя всички състезатели.

- Наясно ли сте кои са шестима титуляри?

- Имам идея как ще изглежда отборът. Но в един дълъг турнир не са достатъчни само шестима състезатели, а поне десет добри. Трябва да намеря организацията и системата как да изиграем пет силни мача, а не само един. Важно е да сме на ниво през цялото време.

 

thumbnail  80A1733

 

- Има ли българският волейбол добро поколение при подрастващите?

- Родените през 2003 и 2004 година са много добри. За мен това е изключително важно. При 2005 и 2006-а също виждам сериозна класа. Впечатляват с високия си ръст. Волейболът се нуждае не само от техника и тактика, но и от физика.

 

- Кой ще бъде най-големият ни съперник в квалификацията?

- Имаме голям шанс да станем първи. Не знам на какво ниво са Турция и Гърция. Мисля, че имаме всичко, за да спечелим квалификацията. Не е проблем и да не успеем, защото ще имаме втори шанс през април. Но аз искам сега да спечелим.

 

- От няколко години работите с младите волейболисти в България. Какво мислите за нивото ни?

- В България има много добър материал. Трябва да работим заедно – Левски, ЦСКА, Берое, всички. Посоката трябва да е една. Имаме голям шанс с многото състезатели. Нивото им е високо. Набор 2003/04 стана втори в света, трети на европейското първенство. Добрата работа с малките ще ги направи готови за първия отбор.

 

thumbnail  80A1700

 

По-трудно или по-лесно е да се работи с младите?

- Когато работя с млади състезатели, аз съм треньор. Трябва да дам базата. Когато си с големите, ти си повече мениджър. Важно е да организираш, да планираш. Затова ми харесва повече с младите. Виждаш как един от нула става шампион и е на топ ниво. Това е много хубаво за един треньор. Аз започнах да работя със Симоне Джанели от съвсем малък, а сега той е на най-високо ниво. Щастлив съм. Работата с малките е много по-трудна, но по-хубава.

Тази година на вас ви предстои световно първенство и с отбора до 21 години. Мислите ли вече за него?

- Много е приятно да се работи с тези състезатели. Аз дойдох в България, когато те бяха на по 16 години. Видях израстването им. Щастлив съм да работя с тях. Мартин Стоев свърши чудесни неща. Мисля, че мога да дам много на този тим.

Видео от интервюто с Андреа Буратини можете да видите в You Toube канала на БФВолейбол тук: https://www.youtube.com/watch?v=XpOMJsZRW_I 

БФВ изказва своята благодарност към партньорите подкрепящи националните отбори на България за подрастващи: Лидл България, ОББ, Гаритидж парк, Спорт Депо, Dell Technologies, PolyComp, Спорт Тото, Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.