Понеделник, 16 Януари 2023 09:47
Алекс Николов и националният отбор за мъже до 20 г. сред най-добрите спортисти, наградени от Министерството на спорта и Българския спортен тотализатор
Снимки: ММС

Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор наградиха най-успешните спортисти и треньори за 2022 г. със статуетки и парични премии на обща стойност 160 000 лева на церемонията „Гала на шампионите“, а волейболът отново получи заслужено признание. Сред отличените бяха Александър Николов и националният отбор по волейбол за мъже до 20 години.

Наградите на ММС и БСТ бяха разпределени в седем категории, като номинациите бяха направени от комисия с участието на експерти от спортното министерство, председателя на Българската асоциация на спортните журналисти и представител на обществената телевизия.

 

AS4A7154

 

Три са номинациите в „Млад спортист на България 2022 г.“, като сред тях се откроява Александър Николов. Превърнал се в основна фигура на мъжкия национален отбор на България, безспорен лидер на националния отбор по волейбол до 20 години, заел трето място на европейското първенство, Алекс получи наградата от спортното министерство и спортния тотализатор, само ден, след като бе обявен и за най-добър млад спортист в България за 2022 г. Александър Николов, който в момента има мачове с „Лубе“ в италианското първенство, изпрати специално видеопослание. „Искам да благодаря на Министерството на спорта и спортният тотализатор за прекрасната награда. Искам също да благодаря на моето семейство, на моите приятели, на моите съотборници, на моите сънародници – общо взето искам да благодаря на всички, които са ми помогнали през изминалата година, а и в годините преди това, за да стигна дотук. На всички пожелавам успехи, щастливи моменти и само напред“, заяви Алекс Николов.

Наградата получи неговият баща Владимир Николов. Връчи му я президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

„Радвам се, че имам възможността да връча наградата за един страхотен състезател. Той е доказателство как целите могат да бъдат постигнати – с много работа и себеотдаване“, заяви Любомир Ганев.

„Като всеки родител и аз се надявам синът ми да ме надмине. Неговите резултати към момента са много по-големи от тези, които аз съм имал на неговите години. Във волейбола ни очаква доста напрегната и трудна година – с олимпийска квалификация и Европейско първенство вкъщи. Надяваме се да постигнем максимални резултати. Но и с момчетата от отбора до 20 години, които също са наградени, и с другите ни големи таланти в наборите надолу, мога да кажа, че най-доброто във волейбола предстои“, заяви Владимир Николов.  

Другите двама отличени в категория „Млад спортист на България“ бяха голямата надежда в биатлона Благой Тодев, който спечели сребърен медал от Световното първенство за младежи и европейската титла, както и световната шампионка в скока на дължина на Световното първенство по лека атлетика до 20 години Пламена Миткова.

Националният отбор по волейбол за мъже до 20 години заслужи наградата „Млад отбор на България 2022 г.“ с третото си място на европейското първенство. Волейболните ни таланти бяха наградени от генералния секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов.

 

KBA 1236

 

В категория „Спортист на България 2022 г.“ бяха отличени 6 състезатели. По азбучен ред това са: Алберт Попов, заел престижното девето място в слалома на Зимните олимпийски игри в Пекин и четвърто в слалома на Световната купа в Куршевел, Франция; Александър Везенков, който направи много силен сезон с националния отбор на България и клубния си тим „Олимпиакос“ и бе избран в идеалната петица на Евролигата; Ангел Русев – европейски шампион по вдигане на тежести; Кирил Милов - сребърен медалист от Световното първенство по борба и европейски шампион; Севда Асенова – европейска шампионка по бокс и бронзова медалистка от световното първенство; Стилияна Николова – бронзова медалистка от световно първенство по художествена гимнастика в многобоя и носителка на три сребърни отличия.

За „Отбор на България 2022 г.“ бе определен ансамбълът по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Ансамбълът триумфира със световната титла в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в София и заслужи олимпийска квота за Париж 2024.

Старши треньорът на световните шампионки Весела Димитрова спечели приз за „Най-добър треньор на България 2022 г.“.

За „Най-добър спортист с увреждания на България 2022 г.“ бе определен Панайот Димитров – сребърен медалист в турнира по борба на 24-те Дефлимпикс Игри.

Специалната награда „Пробив в световния спорт“ заслужи мъжката плувна щафета на 4 по 200 свободен стил. Квартетът в състав Петър Мицин, Калоян Братанов, Антъни Иванов и Йордан Янчев за първи път в историята участва във финал на световно първенство и зае осмо място на шампионата.

„През изминалата година българските спортисти в олимпийските спортове са извоювали за България във всички възрасти общо над 140 медала от европейски и световни първенства“, каза в речта си министърът на младежта и спорта Весела Лечева.

 

KBA 2852

Тя подчерта, че Българският спортен тотализатор подпомага българския спорт вече 65 години, а през 2022 г. той е предоставил общо 44 милиона лева в негова полза.