Неделя, 10 Септември 2023 11:28
Спорт #БезОтпадъци на ЕвроВолей 2023 във Варна
Снимка: bfv.bg

Големите спортни събития традиционно генерират огромни количества отпадъци. Основно пластмаса от бутилките с вода. По тази причина Организационният комитет на Европейското първенство по волейбол, на което България е съдомакин, взе решение по време на мачовете от шампионата във Варна пластмасовите бутилки да се събират разделно. Така първенството стана част от инициативата Спортни събития #БезОтпадъци и демонстрира как спортът може да обединява за създаване на устойчиви навици и споделена отговорност към средата, в която живеем.

 

 Българската федерация по волейбол и Европейската централа, в партньорство с BG Бъди активен успяха да направят събитието по-чисто с поставянето на две арт-инсталации Шишеяд за събиране на пластмасови бутилки. Малки и големи фенове имат възможност да изхвърлят своите бутилки от напитки и по този начин да ги върнат за рециклиране, а доброволци разясняват на посетителите как следва да се третира опаковката и защо е добре да събираме разделно. Събраното количество отпадъци от целия период ще бъде предадено за рециклиране.

 

 "С поставянето на Шишеядите на територията на Евроволей във Варна и чрез визуалното им присъствие и дизайн ние се стремим да стимулираме съзнателното отношение към отпадъците и подкрепяме идеята за устойчиво развитие. В рамките на сътрудничеството ни със сдружение BG Бъди активен искаме да покажем общата отговорност на всички ни към околната среда", коментира директорът на шампионата във Варна Борис Халачев.

 

Fans Varna 2023 1

 

 Над 100 са арт инсталациите у нас, които събират разделно пластмасови бутилки, a събраното количество, което е предадено за рециклиране от тях от началото на годината до момента, е над 52 тона. Част от инсталациите са поставени пред спортни зали, пешеходни алеи за спорт и различни активни пространства за масов спорт.

 

 Екипът на сдружение BG Бъди активен, координатор на Спорт #БезОтпадъци, кани спортни клубове, организации и федерации, желаещи да работят в посока създаване на устойчиви навици и промяна на нагласите, да се свържат с тях. Сдружението използва различни инструменти, за да изгради капацитет у съответните заинтересовани страни и ще се радва да ги сподели с ангажирани и мотивирани организации, клубове и активисти.

 

Fans Varna 2023

 

 В календара на инициативата са включени над 20 масови спортни събития в цялата страна. Сдружението организира обучение за организаторите на спортни събития, за да им покаже езика на спорта като средство за опазване на природата и градската среда по-чисти. По време на всички събития, присъединили се към календара на сдружението, се поставят арт инсталациите Шишеяд за събиране на пластмасови бутилки, част от кампанията "Искам да съм полезен...Рециклирай ме!"

 

 Спорт #БезОтпадъци (Sport #WithoutWaste) се финансира по програма Еразъм+ Спорт на Европейския съюз. Координатор на проекта на европейско ниво е Сдружение BG Бъди активен

 

 "Искам да съм полезен...Рециклирай ме!" е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.