Вторник, 13 Февруари 2024 15:19
Алекс Николов сред най-добрите спортисти на София
Снимка: bfv.bg

Волейболистът Александър Николов попадна в класацията "Най-добър спортист на София" за 2023 г. Тържествената церемония се проведе в Музея на историята на физическата култура и спорта в Националния стадион "Васил Левски" в присъствието на изтъкнати състезатели, ръководители на федерации и клубове, общински и спортни деятели, представители на бизнеса, културата и медиите.

 

 20-годишният национал на България зае седма позиция в първата в историята анкета за №1 в столицата, организирана от фондация "София – световна столица на спорта". Заради ангажименти към клубния му тим - италианския Кучине Лубе (Чивитанова), Николов не успя да присъства. Наградата му взе президентът на Българска федерация волейбол Любомир Ганев.

 

 "Много е трудно състезател от колективните спортове да бъде отличен индивидуално, но Алекс заслужава с успехите които постигна. Надяваме се той и брат му да ни радват още 15-20 години, двамата са невероятни таланти", коментира по време на награждаването Ганев.

 

DSC 0999

 

 Ден по-рано Николов игра за Кучине Лубе (Чивитанова) при успеха над Джойела Призма Таранто с 3:1 (23-25, 25-22, 25-22, 30-28). Това е 13-та победа за национала и тима му, които заемат четвърта позиция в елитното първенство на Италия. Българинът се отчете с 15 точки. Следващият мач на Лубе е утре, 14 февруари, отново в италианския шампионат срещу Итас Трентино (Тренто).

 

 Дебютното издание на анкетата "Най-добър спортист на София" бе организирано експериментално сред авторитетните спортни журналисти, членове на Медийния съвет към Българския олимпийски комитет. Всеки от тях посочи своята тройка, като за първо място се даваха 5 т., за второ 3 и за трето 1 т. Големият победител е националът в ски алпийските дисциплини Алберт Попов. В класирането следват Йоана Илиева (фехтовка), Антоанета Стефанова (шахмат), Боряна Калейн (художествена гимнастика), Белослава Кръстева (шахмат), Тервел Замфиров (сноуборд) и Алекс Николов.

 

 DSC 1255

 

 "Много важна задача е да работим за спортната култура. През миналата година Столична община е подкрепила чрез 4 програми над 270 спортни клуба. В следващите 4 години сред приоритетите ще бъде отново масовият спорт, както и спортът сред маргинализираните, сред възрастните и хората с увреждания", заяви Яна Генова, зам.-кмет по Направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности".

 

 На Церемонията бяха официално обявени и лицата на инициатива "София – световна столица на спорта". През 2024 г. това са с шахматистката Белослав Кръстева и скиорът Алберт Попов. Двамата получиха специални ваучери на стойност 500 лв за закупуване на спортна екипировка по техен избор.