Вторник, 13 Февруари 2024 17:34
FIVB обяви промени във формата и схемата на Лигата на нациите
Снимка: volleyballworld.com

България има гарантирано място във Волейболната лига на нациите (VNL) при мъжете и жените и през 2025 г. Това стана ясно днес, след като от Международната волейболна федерация (FIVB) обявиха промените, които въвеждат в надпреварата.

 

 Сред решенията са увеличаване на участниците в турнира и промяна на схемата. От 2025 година ще има по 18 отбора (при всеки пол), вместо досегашните 16. Това означава, че нито един отбор няма да изпадне в края на сезон 2024, в който участват мъжкият и женският тим на България. Групата ще бъде допълнена от победителя в Купата на претендентите и страната с най-висок ранг в Световната класация по волейбол за мъже и жени на FIVB, които не са класирани във VNL.

 

 Броят на срещите за всеки тим няма да се увеличи - остава по 12. Според новата структура на програмата ще има 3 групи по 6 отбора, вместо сегашните две групи по осем. Сред промените е и въвеждането на почивна седмица. Това ще се случва след втората състезателна седмица. Състезателните седмици остават три, като те ще продължат да се играят на три различни локации. Ще бъде намален броят на състезателните дни - от шест на пет на седмица.

 

 Турнирът Чалънджър къп ще проведе последното си издание през сезон 2024, въпреки че отбор от него няма да изпадне, както посочихме. От следващата година той се преустановява. Ще изпада последният в Лигата на нациите, а на негово място ще влиза най-високопоставеният в световната ранглиста на FIVB.

 

 xxumswsxrzcqstv1ir2d

 

 Според новия формат ще се проведат общо 216 мача по време на предварителната фаза, което прави общия брой мачове на сезон до 232, включително четвъртфиналите, полуфиналите и мачовете за медали и при двата пола. Няма да има промяна във формата на финалните кръгове.

 

 Само Сезон 2028 г. ще включва съкратен формат, който все още не е определен, но ще бъде съобразен с Олимпийските игри в Лос Анджелис.

 

 Промените са съобразени с програмите на отделните регионални състезания, необходимото време за възстановяване и подготовка на националните отборите, като основната цел е VNL да подобри условията и за състезатели, и за фенове, съхранявайки атрактивността и класата на надпреварата.