Вторник, 04 Юни 2024 11:36
България тръгна с гейм срещу европейския и трикратен световен шампион в Япония
Снимка: volleyballworld.com

Впечатляващ старт, но загуба срещу лидера в световната ранглиста и лидер в турнира - Полша, беляза началото на мъжкия национален отбор на България във втората седмица от Лигата на нациите. В първия си мач във Фукуока (Япония) тимът ни отстъпи пред действащия европейски шампион и световен първенец за 2018 и 2014 г. с 1:3 (25:12, 21:25, 19:25, 18:25).

 

"Дружина Полска" започна колебливо, докато "трикольорите" показаха много смелост в атака, силен начален удар в първата част и много добра игра на блокада. Българските волейболисти бяха равностойни на далеч по-опитния тим на Полша в първите две части, но в следващите две грешките ни се увеличиха, особено на сервис. Това не ни даде възможност за нещо повече срещу съперника.

 

 Тимът ни завърши с 35 грешки, само 2 аса и 7 блокади (8 имаха поляците).

 

 Най-резултатен от българите бе Димитър Димитров с 18 точки, като 12 от тях бяха реализирани през първите два гейма. Георги Татаров също направи добро впечатление и добави 12 точки.

 

 "Мисля, че започнахме много добре срещу отбор като Полша. Всеки знае, че те са европейски шампион и колко много трофеи имат – започна коментара си след двубоя Георги Татаров. - След това допуснахме доста грешки във всеки елемент и това повлия до края. Треньорът ни иска да играем нашата игра, да се представяне добре срещу съперниците. Искаме да показваме това, което работим, но за съжаление има моменти, в които губим. Ние винаги ще даваме всичко от себе си и ще опитаме да спечелим следващата среща."

 

rtd24ne1wveylzvnc0eh

 

 Джанлоренцо Бленджини заложи на стартов състав: Симеон Николов, Димитър Димитров, Аспарух Аспарухов, Георги Татаров, Алекс Грозданов, Илия Петков и либеро Мартин Божилов.

 

 Татаров, Грозданов и Николов реализираха първите точки за България за 3:3. Така нашите дадоха заявка, че няма да се дадат без бой срещу лидера в световната ранглиста. Играта вървеше буквално точка за точка, а "лъвовете" успяха да излязат напред в резултата при 9:8. Грешка на поляците, точки на Николов, Димитров и Петков увеличиха аванса ни на 3 т. (15:12). Селекционерът на поляците Никола Гърбич взе прекъсване, след което преднината ни нарасна на 4 т. "Дружина полска" все пак стопи до една (18:17), но последваха силни изяви на българския диагонал, а ас на Петков върна отново разликата на 3 т. Грешки на Хубер и Курек на начален удар и страхотна единична блокада на Николов доведоха до геймбол за България при 24:20. Татаров сбърка на сервис, но Алекс Грозданов реализира втория ни шанс след мощна атака през центъра.

 

vuvwlkhpuo4vparosuiq

 

 Николов и Петков изненадаха Полша за 1:1 в началото на втората част, но Аспарухов сгреши на сервис. Лоша организация на Полша довече до равенство, но след това съперникът поведе с 4:2. Димитров на единична блокада намали. Полша се откъсна с 8:4 след ас и успешна блокада, а Бленджини поиска тайм-аут. Последваха силни минути за "лъвовете" и добри отигравания на Татаров. Успяхме да намалим до 1 т. (11:12), а след блокаут и да изравним при 13:13. Мощна игра на Димитров ни държеше близо в резултата в тези минути. Блокаут на Илия Петков и поведохме с точка 16:15. Начев влезе в игра и изпълни начален удар, но той отиде в аут. Бленджини поиска прекъсване при 21:18, в което направи забележка на играчите за играта в защита. "Бъркана топка" ни позволи да се доближим до 2 т. (22:20). Татаров направи докосване до мрежата, а след това поляците пуснаха лека топка, която не успяхме да посрещнем – и геймбол за Полша при 24:20. Първият опит не бе успешен, но при втория сервисът на Татаров отиде в аут и "Дружина Полска" изравни.

 

 До този момент много силно се представяше Димитър Димитров, който имаше 12 точки (69% успеваемост и 62% ефективност), като само веднъж бе спрян от полската блокада. Във втората част не успяхме да реализираме нито един ас.

 

 vo2rvwvpb5pmizfmjiwz

 

 Бленджини остави на терена Вълчинов вместо Аспарухов в третия гейм. Тази част стартира с точка за България, но посрещането ни забуксува и Полша излезе напред. Съдията отсъди "зона" и след блокаут на Курек разликата стана 6 точки (3:9). За първи път в срещата Полша се откъсна при такъв аванс. Бленджини поиска прекъсване и извади Николов при 7:12. В игра влезе Светослав Станков, който остава добри впечатления с включването си. Опитният състав на Полша продължи да диктува темпото, а така и да задържи водачеството, подпомагано и от наши грешки. "Лъвовете" успяха да се доближат на два пъти на 2 точки, като при втория случай Димитров бе оставен да реализира за 18:20. Интригата обаче се запази само дотук. Грешка на сервис на Грозданов доведе до геймбол за еврошампиона при 19:24, а още при следващото разиграване Димитров сбърка и Полша поведе с 2:1. В тази част силно за полския състав се представи Томаш Форнал, който реализира 7 точки.

 

o6ed9orj1rpnnl1enn5g

 

 Селекционерът на България направи промени в четвъртия гейм и заложи на Самуил Вълчинов и Борис Начев. Много слабо начало за нас в този гейм и Полша бързо поведе с 8:2. Гърков влезе в игра и също остави добри впечатления, като с включването му успяхме да намалим до 7:11. Грешките ни на начален удар обаче продължиха и не успяхме да стопим пасива повече. Татаров също сбърка на сервис (което беше 23 грешка за тима ни на начален удар) при 12:18. Следващите две точки бяха за нас, като грешка на Качмарек (14:18) ни върна за малко надеждите, но поляците записаха серия от три поредни точки. Ас на Семенюк уби интригата при 21:14. Стигна се до мачбол след блокаут, а успешна блокада на поляците им донесе крайния успех след 25:18 и 3:1 в геймовете.

 

 За националите ни предстои ден почивка. В четвъртък, 6 юни, те излизат срещу Германия. Срещата е отново в 9:30 наше време. България е с 1 победа и 4 загуби от тазгодишното издание на Лигата на нациите, като към момента заемаме 14-та позиция в класирането.